Cumartesi, Ağustos 31, 2024

Vertigo Hastalığı Nedir?

Vertigo Hastalığı Nedir? Vertigo; Latince bir kelime olup “dönmek” anlamına gelmektedir. Kendi vücudumuzun ya da çevrenin hareket ediyormuş hissidir. Baş dönmesi ile aynı anlamda kullanılan bu kelime bir hastalık değil, bir semptom yani belirtidir. Denge; kaslar, kemikler ve eklemlerimizden gelen duyular ile iç kulaklarımız ve gözlerimizden gelen bilgilerin beyincik ve beyin tarafından değerlendirilmesi sonucu oluşan bir duyumuzdur. Bu sistemlerden herhangi birinde oluşan hastalık Vertigo belirtisine neden olabilir. Etraf döner tarzda baş dönmesi hissi en önemli olanıdır. Hastalar dairesel biçimde bir dönme hareketi hissetmektedirler. Vertigo’nun ağır formlarında baş dönmesinin yanı sıra mide bulantısı, kusma, yardımsız yürüyememe ve düşme sorunları görülebilir.

Kaynaklandığı bölgeye göre Periferik ve Merkezi Vertigo olarak ikiye ayrılır. Periferik Vertigo’nun en sık nedeni, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) iç kulaktaki denge yollarında meydana gelen bozukluktur. Denge organımız içinde 5 ayrı bölüm vardır.

-Üst yarım daire kanalı

-Arka yarım daire kanalı

-Yan yarım daire kanalı

-Yatay hareket sensörü

-Dikey hareket sensörü

Yarım daire kanalları (YDK) başımızın her bir boyuttaki dönme hareketlerini algılamak içindir. Kalan iki bölüm üzerlerine yapışık kristaller sayesinde yatay ve dikey düzlemlerdeki hareketleri algılar. Normalde YDK yapılarının içinde kristaller bulunmaz. Yapışık haldeki kristaller yerlerinden koparak iç kulak sıvıları içine kaçtığında Vertigo belirtisi ortaya çıkar.

Santral Vertigo ise beyinde bulunan denge merkezlerindeki sorundan kaynaklanır. Konuşma bozuklukları, çift görme, yutma bozukluğu gibi bulgular eşlik edebilir. Şiddetli denge bozukluğu sık görülür. Santral Vertigo’nun en sık görülen nedeni beyin damar hastalıkları ve Multipl Sklerozdur.

Vertigo Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Denge sistemimiz, birkaç farklı sistem tarafından denetlendiğinden ayrıntılı bir muayene ve tetkik gerektirir. Hasta, öncelikle KBB ve Nöroloji uzmanları tarafından muayene edilmelidir. Gerekli durumlarda gerekirse Göz, Dahiliye, Kardiyoloji ve Fizik tedavi uzmanları tarafından değerlendirilmelidir.

Tanıyı koymada en önemlisi baş dönmesinin ayrıntılı tarifidir. Etrafdöner tarzda mı?, fenalaşma hissi mi?,hareket etmekle ilişkili mi?, ne kadar süreli?, eşlik eden belirtiler nedir?. Bu sorulara alınan cevaplar ve muayene bulguları tanıda önemli rol oynamaktadır.  İhtiyaca göre yapılacak radyolojik, odyolojik ve metabolik testler yardımıyla doğru tanı konulur.

Bu Hastalığın Tanısı Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo tanısı ve merkezi? periferik? ayırımı yapıldıktan sonra sebebe yönelik tedavi başlanır. Vertigonun en sık nedeni olan Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde özel manevralar (Apley, Semont, Barbeque, Gufoni ) veya özel egzersizler (Brandt-Daroff) yaptırılarak kanallardaki kristallerin yerine oturması sağlanır.

Bunun dışındaki sorunlarda; nedenlerine göre tedavi ilaçtan, cerrahi müdaheleye kadar geniş bir yelpazeyi kapsar.

Umarım Vertigo Hastalığı Nedir? adlı makalemi beğendiniz. Sormak istediğiniz herhangi bir şey varsa aşağıda yorumlara yazabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz diğer yazılarıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Dr Selin Çelik
Dr Selin Çelik
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler