Cuma, Aralık 13, 2024

Sağlıklı ve Mutlu Çocuklar Yetiştirmenin 9 Altın Kuralı

Çocuk yetiştirmek, belki de dünyanın en zor işlerinden biridir. Yetiştirdiğiniz çocuk, dünyanın kaderini etkileyecek biri de olabilir, silik bir kişilik de olabilir. Genetik bir takım faktörler ve kader planında Allah’ın belirlediği tasarruflar elbette çocuğun gelecekteki hayatı için büyük bir öneme sahip olsa da, onun kişilik oluşumuna yön veren en önemli etkenlerden biri, anne/babanın çocuğunu yetiştirme biçimidir.

Her anne/baba çocuğunun, sağlıklı, mutlu ve başarılı olmasını ister. Peki bunun için ebeveynlere düşen görevler nelerdir? İşte size, sağlıklı ve başarılı çocuklar yetiştirmenin 13 kuralı.

1-) Çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurun. Onu, gözlerinin içine bakarak dinleyin. Söylemek istediği her şeyi söylemesine izin verin ve konuşmalarını asla bölmeyin. Kendisini değersiz hissetmesine neden olabilecek bu tür tutum ve davranışlardan sakının.

2-) Onlara zaman ayırın. Pek çok pedagogun, son yıllarda ısrarla üstünde durduğu “çocuklarla kaliteli zaman geçirmek” kavramını iyi kavrayın ve çocuklarınıza gün içinde en az yarım saat kaliteli zaman dilimi ayırın. Bu zaman diliminde, onun makul isteklerini doğrultusunda hareket edin.

Çocuk Yetiştirmek
Kaliteli Zaman Geçirmek
3-) Onların kişiliklerini asla hedef almayın. Hatalı davrandıklarında ve yanlış bir şey yaptıklarında kişiliklerini değil, hareket, söylem ve tutumlarını hedef alın.

4-) Onlarla iletişim kurarken olumlu kelimeler seçin. Onlara sakın, aptal, geri zekalı, asi, yaramaz vb. olumsuz kelimelerle seslenmeyin. Atalarımız, boşuna 40 kere söylersen olurmuş dememişlerdir. Çocuklarınıza ne söylerseniz, öyle olma ihtimallerini de arttırmış olursunuz.

5-) Çocukların en iyi öğrenme yöntemi model almadır. Onlar sizi görüp örnek alarak büyürler. Onlarla birlikteyken bulunduğunuz davranışlara, söylediğiniz sözlere çok dikkat edin. Olumlu veya olumsuz bütün davranışlarınız bir gün onlarda görecek, sözlerinizi onlardan duyacaksınız bunu unutmayın. Çocuklar, anne/babalarının aynalarıdırlar.

Çocuk Yetiştirmek
Baba ve Oğul Deniz Kenarında
6-) Onlara sağlıklı yetişebilmeleri için sağlıklı bir ortam hazırlayın. Elinizden gelen imkanlar dahilinde, maddi ve manevi ihtiyaçlarını yerine getirin. Çocuklar çok pahalı oyuncaklardan hoşlanırlar düşüncesi kesinlikle yanlıştır. Çocuklar, anne/babaları ile oynayabilecekleri her türlü oyuncak ve hatta eşyadan hoşlanırlar. Onların en büyük ihtiyacı sevgi ve ilgidir.
Çocuk Yetiştirmek
Ailece Kahvaltı
7-) Onlara sakın yalan söylemeyin. Size olan güvenlerini yitirmeleri durumunda, bir daha onlarla sağlıklı bir iletişim kurmanızın önündeki duvarı yıkmış olursunuz. Bu nedenle onlara asla yalan söylemeyin ve tutamayacağınız sözler vermeyin. Onlara karşı her zaman dürüst ve açık olun. Doğruları ve gerçekleri anlayabilecekleri uygun bir dille ifade edin.

8 -) Çocuklarınıza asla şiddet uygulamayın. Ne fiziksel, ne de psikolojik şiddet ile onlara öğretebileceğiniz bir şey yoktur. Çok sık şiddet gören çocuk, belirli bir zaman sonra ya içine kapanıp tamamen silik bir insan olacak, ya da hiçbir şeyden korkmayacak ve sizin ve toplumun başına bela olacaktır bunu sakın unutmayın.

Çocuk Yetiştirmek
Çocuğa Kızmak
9-) İyi anne/baba olmak demek, onların bütün istek ve arzularını koşulsuz yerine getirmek demek değildir. Onlara istedikleri her şeyi alarak, sadece doyumsuz olmalarına neden olursunuz bunu aklınızdan çıkarmayın.

Etiketler; Çocuk Yetiştirmek, Sağlıklı Çocuklar Yetiştirmek, Mutlu Çocuklar Yetiştirmek, Anne-Baba Olmak

 

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

1 Yorum

  1. Olacak geniş bir bahçen çocuk orda düşecek sizleri kanayacak ama düşmemek gerektiğini yada nasıl düşmesi gerektiğini öğrenecek. Ne yazık ki şimdiki çocuklar ellerinde tabletler çıkar oldular sokaklara bile. Yetişen nesil için çok üzülüyorum. Keşke hersey eskisi gibi olsa

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler