Uçamayan kuşlar konusunda az çok bilgimiz olsa da kuş denilince akla hemen göklerde özgürce süzülen hayvanlar geliyor. Kaç çeşit uçamayan kuş olduğuna dair bilgimiz evrendeki kuşlarla sınırlı kalıyor. Evcil tavuklar, ördekler, kazlar, hindiler uçamayan sınıfında sayılmıyor üstelik.
Kuş Nedir?
Kuş denilince akla ister uçamayan kuşlar arasında yer alsın isterse uçanlar arasında sayılsın birkaç ortak özellik geliyor. Bu özellikler kuş tanımı yapılan her kaynakta sıralanıyor.
Bunlar;
- İki kanatlı,
- Gagalı,
- Tüylü,
- Sıcak kanlı,
- İki ayaklı,
- Akciğer solunumu yapan,
- Yumurtadan çoğalan olarak sıralanıyor.
Tanımlarda uçucu hayvan olarak yer alsa da tüm kuşlar uçamıyor. Uçamayan kuşlar, teoriye göre evrim geçirmeleri sonucunda uçma yeteneklerini kaybetmişlerdir.
Dünyanın birçok ülkesinde farklı cinste kuş, uçuş yeteneğinden mahrum olarak karada yaşıyor. Hatta penguen, kuş olmasına rağmen denizdeki hareketleri hem karadaki hareketlerinden hızlı hem de hiç uçamıyor.
Uçamayan Kuşlar Yem Olmaya Daha Yakın
Uçamayan kuşlar, sadece özgürlüklerinden mahrum görünmüyor. Uçan kuşlar için tehlike daha sınırlı iken uçamayanlar hem karadan, hem havadan ve hatta bazıları sudan gelecek tehditlere karşı savunmasız kalıyor.
Aynı Kuş Türünden Uçamayanlar da Var
Bazı kuş türlerinin birçok farklı çeşitleri bulunuyor. Örneğin batağanlar genel olarak iyi uçuş kabiliyetleri ile tanınıyor. Ama Titikaka Batağanı uçamayan kuşlar sınıfında yer alıyor.
Uçamayan Kuşlara Büyüklükleri mi Engel?
Uçamayan kuşlar denilince akla hep penguen, devekuşu gibi iri cüsseli kuşlar geliyor. Bu örnekler, kuşların uçuşuna iri cüsseli olmaları mı engel sorusuna sebep oluyor. Ama tüm örnekler incelendiğinde bunun hiç de böyle olmadığı ortaya çıkıyor. Ama elbette ağırlık faktörlerden birisi olarak değerlendiriliyor.
Hangi Kuşlar Uçamıyor?
Yukarıda da belirtildiği gibi belli türler tamamen uçamıyor demek yanlış bir değerlendirme içeriyor. Kuş türlerinin farklı çeşitleri uçamıyor. Uçamadığı bilinen kuş cinslerinin sayısı 57’yi buluyor. Fakat sayının kuş cinsinin alt türevlerine bağlı olarak daha da fazla artarak değişkenlik gösterme durumu söz konusu olabilir. Uçamayan kuşların farklı pek çok türevleri bulunurken uçamayanları da bir hayli dikkat çekici yanlara sahiptir.
Bunlardan Bazıları ;
- Devekuşu
- Emu
- Güney Kahverengi Kivisi
- Tepeli Devekuşu
- İmparator Penguen
- Nandu
- Campell Adası Ördeği
- Fuegion Ördeği
- Uçamayan Karabatak
- Titikaka Batağanı
- Kakapo
- Veka
- Dev sakarmeke
- Takahe
- Makaroni Pengueni
- Tasmanya Tavuğu
- Kırmızı Gözlü Su Kuşu
- Küçük Penguendir.
Bu kuşların ortak özellikleri ise uçamasalar da farklı özellikleri oldukça geliştiğinden avlarını yakalamakta veya av olmaktan kurtulmakta gelişen özelliklerini kullanıyorlar. Ayrıca bu kuşlar diğer cinslere oranla daha az gelişmiştir.
Uçamayan Kuşların Dikkat Çekici Ortak Özellikleri Neler?
Uçamayan kuşlara ait en dikkat çekici özelliklerden birisi anavatanlarının sıcak veya Antarktika olmasıdır. Orta iklim kuşağı kökenli uçamayan kuş bulunmuyor.
Bu sınıfa dâhil olan kuşlarda genellikle kanatların vücuda göre küçük olduğu söylenebilse de kakapo gibi aksi örnekler de bulunuyor.
Bu kuşlar, kanatlarını uçmak için kullanamasalar da çoğu zaman kanatları denge unsuru oluyor.
Uçamayan Kuşlar Hakkında Temel Bilgiler
Devekuşu, Afrika’da yaşıyor. Kuş türlerinin en büyüğü ve en ağır olanıdır. Boyu 275 cm.ye kadar olabiliyor. İyi bir atlet olan devekuşunun en büyük göze sahip kuş olma unvanı da bulunuyor.
Avustralya’da yaşayan Emu, devekuşundan sonra büyüklükte ikinci sırayı alıyor.
Boyu 150-190 cm. arasında değişiyor. Devekuşunun ardından ikinci en büyük kuştur. Baldır kasları olan tek kuş türüdür. Hızlı ve uzun mesafeler koşması baldırındaki bu kaslar sayesinde gerçekleşiyor
Bir başka devekuşu cinsi olan Tepeli Devekuşu Avustralya sakinleri arasında bulunuyor. Ancak Yeni Gine’de de yaşayan Tepeli Devekuşu, devekuşundan daha küçük ve başında boynuzumsu çıkıntılar bulunuyor. Boyu 102-170 cm aralığında oluyor. Başındaki çıkıntılar, başı aşağıda koşarken önüne çıkan çalıları iterek yolunu açmasında yardımcı oluyor.
Güney Kahverengi Kivisi Yeni Zelanda’da yaşıyor. Boyu 50 cm civarında ve koku alma duyusunun çok gelişmiş olmasıyla tanınıyor. Kuyruğu bulunmadığı gibi kanatları da çok küçüktür.
Nandu, Güney Amerika’da yaşayan bir kuş türü ve uzun kanatlarını uçmak için değil koşarken dengesini sağlamak için açıyor. Boyu, 127-140 cm arasında değişiyor.
İmparator Penguen, ender Antarktika sakinleri arasında bulunuyor. Boyu 100-130 cm olan bu kuş, aynı zamanda penguenlerin en küçük türüdür.
Campell ördeği adını Yeni Zelanda sınırları içerisinde yaşadığı adalardan birisi olan Campell Adası’ndan alıyor. Bu adada dışında Dent Adası’nda da görülüyor. Boyu 36-48 cm olan bu ördek cinsi, aynı zamanda uçamayan ördeklerin en küçükleri arasında bulunuyor. Dünyada en nadir görülen ördek türü olarak biliniyor.
Fuegian ördeği ise Güney Amerika’da yaşıyor. Boyu 65-84 cm olan bu ördek ise ördek ailesinin en büyükleri arasında bulunuyor. Bu türün bir özelliğini de kanatlarını suda bir kürek gibi kullanması oluşturuyor.
Titikaka Batağanı, yurt olarak Peru ve Bolivya’yı kullanıyor. Adını en çok görüldüğü yer olan Titikaka Gölü’nden alıyor. Boyu ise 28-45 cm arasında değişiyor. Balıkla besleniyor.
Uçamayan Karabatak, uçamayan tek Karabatak türü olarak biliniyor. Ekvator’un Galapagos Adalarını hayat alanı olarak seçen bu türün boyu 100 cm’yi buluyor. Bu ölçülerle, Karabatak ailesinin en iri cüsselisi unvanına da hak kazanıyor.
Yeni Zelandalı başka bir uçamayan kuş da Veka. Çalılıkların arasında gizli yuvalar yapan Veka’nın boyu 46-60 cm aralığında bulunuyor. Bu kuşun ilginç bir özelliği yerdeki parlak nesneleri toplamasıdır.
Kakapo da papağan ailesinin uçamayan tek üyesidir. Yeni Zelanda’da yaşıyor ve 60 cm civarındaki boyu ile tüm papağan türleri arasında en büyük ağırlığa erişiyor.
Takahe, bir sutavuğudur. Yeni Zelanda’da yaşayan bu kuş 60 cm’den uzun boyuyla Sutavuklarının en büyüğüdür. Renkli tüyleri ve güçlü pembe gagası ile dikkat çekiyor.
Dev Sakarmeke Güney Amerika sakinleri arasında yer alan bir Sakarmeke türüdür. Boyu, 48-64 cm arasındadır ve kırmızı bacaklı tek Sakarmeke türüdür. Yuvasını suyun üzerine yapar.
Adını yaşadığı Tasmanya Adası’ndan alan Tasmanya tavuğu, yarım metre civarındaki boyu ile iyi bir koşucu ve yüzücüdür. Koşarken kanatlarını denge sağlamada kullanırken saatteki hızı 50 kilometreyi buluyor.
Antarktika’da yaşayan Makaroni Pengueni, dünyada sayısı en fazla olan penguen türüdür. Alnında sarı tüyleri bulunan bu türün boyu 70 cm’yi buluyor.
Yeni Zelanda’da yaşayan küçük penguen ise penguen ailesinin en küçüğüdür. Boyu en fazla 33 cm olan bu penguenin bir özelliği de mavi beyaz olan tüyleridir.
Uçamayan kuşların en küçüğü kırmızı gözlü su kuşudur. Sadece Henderson adasında yaşayan bu kuşun boyu 17-18 cm’dir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.