Perşembe, Ekim 24, 2024

Teknolojik Nesil Mühendis Olacak Çocuk Mu?!

Robotik Kodlama Nedir? Günümüz teknolojisinde Dünya’ya gelen yepyeni bir nesil var. Bu teknoloji durdurulamayacak şekilde hızla evrilerek gelişiyor. Süreçte de bizler ve kullandığımız teknolojiler aynı hızda geriliyor, güncelleniyor. Teknolojik Nesil Mühendis Olacak Çocuk Mu?! Hal böyle olunca da önümüzdeki uzun yıllar boyunca da bu teknolojinin hızına ayak uydurmak da kaçınılmaz olacak. İnanılmaz bir hızla gelişen bu teknolojik süreçte tüketmekten üretmeye geçenler fark yaratıp diğerlerinden öne geçmeyi başarabileceklerdir.

Tam da bu noktada Robotik & Kodlama ön plana çıkıyor. Nedir bu Robotik & Kodlama? Kısaca değinecek olursak ;

* Robot: sensörler yardımı ile algılayıp, algıladığı durumu yorumlayıp, karar verip uygulayan aygıtlarıdır.

* Kodlama; bu yeni teknolojiler, robotlar ile iletişimi sağlayan, robotların karar süreçlerini uygulamasını sağlayan bilgisayar dilidir.

* Robotik & Kodlama ise tıpkı bir insandaki gibi inşa edilen robota algılarını sunduracak kodlama becerisini sunup karar verme süresinde yönlendirme yapacağımız, yaptırmak istenilen işi yaptırmayı amaçlayan programlardır.

Robotik Kodlama

Okullarda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredata sokmasıyla birlikte, Robotik & Kodlama adı altında dersler verilmeye başlanmış bulunmakta. Peki ne kadar verimli? Bunu bir kenera bırakıp bizler bu sürece, erken çocukluk döneminden itibaren, ne kadar katkıda bulunabiliriz bunu sorgulayarak başlayalım…

3 Yaş itibariyle uygulanabilecek, bir çok oyun ve yuncaktan çok daha keyif alacakları eğitici ve verimli robotlar piyasada. Ve hemen hepsi de biz ebeveynlerin ufak dokunuşları ve yaratıcılıklarıyla da birleştiğinde ortaya ailecek keyif alacağımız , hem de çocuğumuza bir çok katkısı olan robotikle tanışmış olacağız.

Nedir bu katkılar? Benim çocuğum mühendis mi olacak da robot çalışsın dediğinizi duyar gibiyim…:) İster doktor olsun, ister yazar olsun isterse futbolcu… Kodlamayı erken yaşta öğrenmek kesinlikle ama kesinlikle mesleğini daha iyi yapmasını sağlayacaktır. İşte durum hiç de sandığınız gibi değil, robotik & kodlamanın erken yaşta o kadaaaar kazanımı var ki saymakla bitmez.

Robotik Kodlama

Robotik & Kodlama Eğitiminin Çocuklar Üzerindeki Kazanımları

** Bilgisayarın, oyun, youtube, internet ve sosyal medya dışında kullanımlarını bilir (teknolojiyi doğru ve verimli kullanma )

** Takım çalışmasını öğrenir. Ekip ruhuyla proje yönetir, paylaşır, benmerkezcilikten uzaklaşır. Dünya’daki hemen her robotik&kodlama yarışmalarında ekip halinde yarışılır ve ekip başarılıysa ve bütünse oyun kazanılır.

** Matematiksel düşünme gibi çok sayıda disiplini tek çatıda birleştirerek uygular,

** Hayal gücü ve motor gelişimi,

** Üretebilmenin özgüveni,

** 3 boyutlu düşünme şeklinin gelişimi,

** Problem çözme , problemin çözümüyle ilgili fikir üretme ve tasarım odaklı düşünce   gücünün gelişimi,

** Neden-sonuç ilişkisi kurar,

** Sistemli ve yaratıcı düşünebilme,

** Olaylara ve sistemlere farklı bakış açısıyla bakabilme

** En önemlisi de sürekli tüketen değil üretme odaklı öğrenme becerisi

Hal böyle olunca da bu eğitimi almamız kaçınılmaz olmaktadır. Özellikle de erken yaş çocukluk döneminde bu tarz eğitim ve uygulamalarla çocuğumuzu tanıştırırsak, ileri yaş eğitim hayatında hemen her dersine, işine, planlamalarına, sistemlerine , olaylara bakış açısına ve kurgu yeteceğine olan katkısına siz bile şaşıracaksınız. Sistemli düşünebilen bir çocuk karşısına çıkan hemen her probleme olgunlukla ve farklı bakış açısıyla yaklaşıp hızlı ve pratik çözüm üretebilecektir.

Peki, bu eğitimi nasıl verebilirim?

Robotik Kodlama Nedir?Sizlerden robotik & kodlama öğrenip çocuklarınıza öğretmenizi tabii ki beklemiyoruz. Ancak onlara önemini anlatarak bu tarz etkinlik ve derslere katılımı noktasında teşvik edebilirsiniz. Online kanallar üzerinden, oyunlaştırma esas alınarak bu konuyu öğreten uygulama ve siteler bulunmaktadır. Bunların yanı sıra özel eğitimde bu konu üzerine merkezler , ayrıca da çok çok eğlenceli ve öğretici setler de piyasada satılmaktadır. Hangi yoldan öğretmeyi seçmeniz kısmı da tamamen size kalmış.

Robotik & Kodlama İçin Piyasada Ne Gibi Ürünler Bulunmakta?
  • Küp 3 +
  • Lego 3+
  • Kod A Labirent 3+
  • Bee Bot 4+
  • Matatalab 4+
  • DOC Eğitici Konuşan Robot 4+
  • M- Tiny Okul Öncesi Bilgisayarsız Robotik Seti 4+
  • U-Bot 4+
  • Albert Okul Öncesi Kodlama Seti 4+
  • In-O Bot Scratch Programlanabilir Zemin Robotu 4+
  • Tospaa Bilgisayarsız Kodlama Oyunu 5+
  • Logiblocs 5+
  • Codey Rocky 5+
  • Robobloq Qobo 5+
  • Code & Go Robot Mouse Aktivite Seti 5+
  • Pixio Manyetik Bloklar 6+
  • Toyi Seti 6+
  • Makey 6+
  • Makeblock Mbot 7+
  • Logiblocs Akıllı Elektronik Oyun Devresi 7+
  • Arduino Programlama Setleri 9+
  • Ardublock Grafiksel Programlama Seti 9+
  • Airblock Modüler Programlanabilir Drone 10+
  • Robobloq 10+
  • Makeblock Ultimate Robot Kiti 10+

Daha bir çok ürün ve set bulunmaktadır. Hızla gelişmekte olan teknolojiye ayak uydurma sürecinde bizler de üzerimize düşeni yaparsak , harika bir neslin yetişmesinde katkımız olacaktır.

Ama lütfen çocuğunuz bu işe yatkın mı, sevecek mi diye de düşünün ve asla bir arkadaşı gidiyor diye Robotik & Kodlama eğitimlerine yollamayın. Çocukların severek ve eğlenerek yaptığı her etkinliği çok daha verimli geçirdiklerini unutmayın. Bir de mutlaka yolladığınız yerlerin yetkinliklerini araştırın. Gerek okulda gerekse özel eğitim veren kurum/ kuruluşlarda gerçekten bu konuya hakim, işin ehli, mümkünse mühendislik kökenli eğitimcilerin olduğu yerleri tercih etmeye çalışın. Ekipmanların ve donanımların çocuğunuzun yaş grubuna uygunluğunu mutlaka sorgulayın derim.

Sonraki yazımda setlerden keyifle kullandıklarımızı ve detaylarını anlatıyor olacağım.

Umarız “Robotik Kodlama Nedir? Robotik Eğitimin Çocuklar için Faydaları” adlı yazımızı beğendiniz. Ayrıca dilerseniz “Çoklu Zeka Kuramı Nedir?” alanında diğer yazıma da bakabilirsiniz.

Sevgiyle kalın 🙂

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler