İlk yazımı On Bir Ayın Sultanı olan ramazan hakkında yazmak istedim. Çünkü Kilo alma konusunda en çok korktuğum aylardan birisi bu ay. Tüm gün aç kalan bedenimize bir anda yememiz gerekenden fazla besin girince yağ olarak depolanıyor. Tüm kış çabalayıp verdiğimiz kiloları bir ayda geri almak istemeyiz öyle değil mi? O yüzden özellikle ramazan ayının son günlerinde yediklerimiz çok dikkat etmeliyiz. Bayrama kilo almış şekilde girmek istemiyorsak tabi ki.
Öncelikle sahurdan başlayalım ramazanda sahursuz olmaz mutlaka sahur yapmalıyız. Çünkü sahur yapmamak açlık süresini daha da uzatarak metabolizmanın daha çok yavaşlamasına, kan şekerinde düşüşe, kan basıncında da artış ya da azalmaya yol açabiliyor. Sahurda gün içerisinde bizi tok tutacak, kas kayıplarını önleyecek protein ağırlıklı besinlere yer vermeliyiz. Sahur soframızda mutlaka olması gerekenler; haşlanmış yumurta, lor peyniri, domates, salatalık, bol yeşillik, 2-3 adet ceviz, 2 adet kuru kayısı, 1-2 dilim tam buğday ekmeği ve 4 kaşık yoğurt veya 1 su bardağı süt bunlar mutlaka sahurda bulunmalıdır. Gün içerisinde bu besinler sayesinde daha tok hissederiz.
İftar yemeklerinde ise aşırıya kaçılmaması çok önemlidir. Ramazanda beslenme kurallarından en önemlisi iftarda 1-2 kepçe çorba içtikten sonra 15-20 dakika ara verilmesidir. Bu ara bizim hem midemizi rahatlatır hem de tokluk hissine neden olur. Aradan sonra ana yemek, bol salata ve yoğurt tüketmeliyiz. İftarda kızartmalardan, aşırı yağlı besinlerden bol porsiyondan ve tatlılardan mutlaka uzak durmalıyız. Peki, pide ne kadar tüketeceğiz? Pide tüketimimiz 1 avuç içi büyüklüğünü geçmemesine özen gösterelim. 1 dilim ekmek = 1 avuç içi kadar pide eşitliğini unutmamalız. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmadan yemek istediklerimizi küçük porsiyonlarla tüketebiliriz.
İftardan sonra mutlaka bir ara öğün yapmalıyız tercihimizi meyvelerden yana kullanırsak tatlı isteğimizde bastırmış oluruz. Tatlı isteğimizi sağlıklı olan kuru meyve tatlılarından da kullanabiliriz. Hurma tatlısı Ramazan için en ideal tatlı olabilir.
Hurma Tatlısı
Malzemeler
5 hurma
½ çay bardağı çiğ badem
½ çay bardağı ceviz
1 çay bardağı kakao
1 yemek kaşığı bal
1 çay bardağı yulaf ezmesi
1 paket vanilya
Hindistan cevizi tozu
Yapılışı
Hurmaların çekirdekleri çıkartıldıktan sonra robottan geçirin.
Kalan malzemeleri ekleyip tekrar robottan geçirin.
Püreyi 10 eşit parçaya bölerek top haline getirin ve dışını Hindistan cevizine bulayın, buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra tüketime hazır olacaktır.
Afiyet Olsun
Ramazanda egzersiz konusuna geldiğimizde ise iftardan sonra her gün düzenli olarak egzersiz yaparak ramazan ayını sağlıklı ve kilo sorunu yaşamadan geçirebiliriz. Sindirimin gerçekleşmesi ve metabolizmanın dengede kalabilmesi için iftardan hafif tokluk hissi ile kalkılmalı ve 1,5 saat sonra egzersize başlanmalıdır. Mutlaka 1 saat tempolu bir şekilde yürüyüş yapılmalıdır.
Ramazanda hem sıcak havanın etkisi hem de uzun saatler vücudun su gibi en temel ihtiyacının karşılanamaması sonucunda; susuzluk ve buna bağlı olarak da sağlık sorunları görülebilmektedir. Ramazan ayı boyunca aksatmadan mutlaka günde en az 2,5 litre su tüketmek gereklidir. Ramazan boyunca, su yerine çay ve kahveye yönelmek de su kaybına neden olur. İftar ve sahur arasında mutlaka ve mutlaka 10 bardak suyu tüketmeye çalışın.
Bu güzel ayda doğru ve dengeli şekilde beslenirsek hem manevi hemde fizyolojik bir detoks olur bizim için bu şekilde de kilo almadan hatta vermiş olarak geçiririz bu ayı. Hayırlı ve sağlıklı ramazanlar dilerim
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Ramazana fazla birşey kalmadı. Yine tatlılar ve abur cubur yemek çeşitleri ile bir ay geçirmeyiz inşallah. Ramazan ayında yapılan yemek işkencesi aslında kendimize yaptığımız zulumdür.