Salı, Eylül 10, 2024

Anksiyete Bozukluğunda Tedavi Ve Süreci Nedir?

Her an kötü bir şey olacakmış gibi bir his yaşıyorsanız bunun sebebi anksiyete bozukluğu olabilir.

Kişinin kendi vücudunda veya dış çevrede algıladığı belirli uyaranları tehdit ve tehlike olarak yorumlamasıyla yaşadığı ve kontrol edemediği sürekli korku, sıkıntı, endişe ve gerginlik belirtileri ile beraber belirli olay ve durumlardan kaçınma davranışları göstermesi anksiyete bozukluğu olduğu gösterir.

Bu durumda ilk yapılması gereken bir psikiyatri uzmanına başvurmaktır. Yapılan tetkikler sonucu kişinin herhangi fiziksel bir rahatsızlıktan kaynaklı bu belirtileri yaşamadığı belirlendiğinde Psikiyatrist ve Psikoterapist eşliğinde yeni bir tedavi planı belirlenir ve kişi psikoterapi sürecine girer. Tedavi sürecinde ilacın ve psikoterapinin aynı anda olması tedavinin etkili ve kalıcı olmasını sağlar.

Anksiyetenin Belirtileri Nelerdir?
  • Sinirlilik, huzursuzluk veya gergin olma.
  • Panik veya korku gibi tehlike zamanında oluşan duygular.
  • Kalp atımı hızında artış
  • Hızlı nefes alma veya hiperventilasyon.
  • Terleme veya aşırı terleme.
  • Titreme veya kas seğirmesi.
  • Zayıflık ve rehavet.
Anksiyete Bozukluğunda En Etkili Tedavi Nedir?

Anksiyete bozukluğunda tedavi, hastanın anksiyete şiddetine göre, ne kadar süredir anksiyete problemini yaşadığına göre, kişinin tedaviye vereceği yanıta göre, tedaviyi uygulayan psikoterapistin tecrübe ve kabiliyetine göre, kişinin tedavi için istekli olup olmamasına göre değişmektedir. Tedavi süresi için bir rakam verecek olursak eğer, 6-12 ay arası bir süre ortalaması doğru olacaktır. Anksiyete bozukluğu tedavisi 6-12 ay arası sürebileceği gibi bu süreç uzayabilir. Kişi ilaç tedavisine ve psikoterapiye 12 aydan uzun süre devam etmek zorunda da kalabilir. Psikolog bilgisi dışında tedaviyi sonlandırmak veya tedaviye mecburi ara vermek, tamamen iyileşme süresini uzun yıllara çıkarabilir.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Uzm Psikolog Vahide Kıray
Uzm Psikolog Vahide Kıray
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler