Profesyonel bir iş ağı olan Linkedin, iş başvurusu yapmak, iş tanıtmak, aynı sektörlerden çalışanlarla buluşmak gibi birçok tanımı vardır. Diğer eğlenceli sosyal ağlardan farklı olarak Linkedin daha çok iş merkezli kurulmuştur. Kişilerin birbiriyle tanışarak yeni iş yollarını keşfetmesini sağlayan, uzun süredir varlığını sürdüren bir platformdur. Linkedin’de hem çeşitli bilgi alışverişleri gerçekleşir hem de kişiler iş sahibi olabilir.
Linkedin’i kullanmak diğer sosyal medya platformlarını kullanmak kadar kolaydır. Diğerlerinde benzer şekilde olduğu gibi iş ile ilgili bir paylaşımda bulanabilir, bağlantı kur özelliğini kullanabilir, takip etme isteği gönderilebilir. Makale, görüntü, düşünce veya fotoğraf paylaşımı yapılabilir. Burada önemli olan paylaşılan konular iş ile ilgili olmalıdır. En kolay haliyle Linkedin’e bir mail adresiyle üye olarak hesap aktif hale getirilebilir.
Linkedin’in Tarihi
Sunnyvale California merkezli olan Linkedin, 2003 yılında Amerika’da kurulmuştur. 2016 yılından itibaren Microsoft’un bir ayağı olmuştur. Çevrimiçi olarak kullanılabilen Linkedin, iş dünyasına girmeye çalışanlar ve profesyonel iş insanlarının bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur.
Aynı zamanda Linkedin kurulduğundan bu yana herhangi bir hiyerarşik yapısının olmamasıyla da dikkat çekiyor. Bir kullanıcının öğrenci veya iş hayatında profesyonel olması, herhangi bir kısıtlama veya öne alma durumlarını sağlamıyor. Bu yönüyle birçok kişiye hitap etmesi ve faydası ile birlikte günümüze kadar üye sayılarını oldukça arttırmayı başarmıştır.
Linkedin Önemli Midir?
Linkedin, uzun zamandır varlığını kaliteli bir biçimde sürdürmesi ile tercih sebebi olmuştur. İş arayan veya alanında uzman kişilerle bağlantı kurmayı hedefleyen bireyler için önemlidir. Dünyanın her yerinden acemi veya profesyonel kişilerle tanışmak, yapılan iş için fayda sağlamaktadır. Bağlantı kurulan kişilerle girilen iletişim sayesinde farklı iş alanlarını oluşturmak veya iş sağlamak adına ciddiye alınması gerekir. Birçok ülkede aktif olarak kullanılan Linkedin, insanlar tarafından çok sık tercih ediliyor.
Kaç Kişi Linkedin Kullanıyor?
Linkedin, aktif olarak en çok, kurulduğu ülke olan Amerika’da kullanılıyor. 177 milyon kullanıcısı Amerikalıyken bunu takip eden ikinci ülke Hindistan olarak biliniyor. Hindistan’da aktif kullanıcı sayısı ise 65 milyondur. Kalabalık ülkelere göre değişkenlik gösterse de Linkedin’in dünyada 600 milyondan fazla kullanıcısı bulunmaktadır. Brezilya, İngiltere ve Kanada üyelerin yoğun olduğu ülkelerdir. Yeni mezunlar, öğrenciler ve uzman iş insanlarını bir arada barındıran Linkedin, Türkiye’de ise yapılan bir istatistiğe göre 8,5 milyon civarındadır.
Linkedin Profiline Neler Eklenmeli?
Linkedin profesyonel bir iş ağı olduğundan, kişilerin profili bu yönde şekil almalıdır. Öncelikle profilde kişinin ismi ve soy ismi, yaşı, ülkesi ve mesleği gibi temel bilgileri yer alır. Bunun yanında, kişi bir iş başvurusu için hazırladığı özgeçmiş bilgilerini de eklemelidir. Deneyimler, eğitim bilgileri, ilgi alanları, yabancı diller gibi özelliklerinde girişi sağlanmalıdır. Ayrıca yeni iş alanları için veya farklı fırsatlar için açık olup olmadığı da girilmelidir. Bu sayede, diğer kullanıcıların profile bakışı değişebilmektedir.
Linkedin’in Faydaları Nelerdir?
Linkedin bir çeşit çevrimiçi özgeçmiştir. Herkesin kolaylıkla ulaşabileceği, birbiriyle bağlantı kurabileceği bir platform olup, bu konuda kendini geliştirmek isteyenlerin sosyal ağıdır. Bilinen ve en dikkat çeken faydaları şunlardır;
- Düzgün bir şekilde hazırlanmış CV, kişinin network gücünü arttırır. Farklı ülkeler veya bulunulan şehirden iş imkanlarına sahip olmayı amaçlayan Linkedin’de iş gücü ve çevre edinme konusu en büyük faydadır.
- Kişinin başarıları, daha önce yapmış olduğu deneyimleri paylaşması kısa sürede birçok insana ulaşabilir. Bu sayede tanınma ve iş gücü potansiyeli artar. Örneğin herkese açık bir şekilde paylaşılan bir fotoğraf kişinin yeteneğini gösterir. Farklı kullanıcıların fikir edinmesini sağlar.
- İletişimde olunan kişiler ve gruplarla bağlantılar güçlenip sonrasında bu bağlantılar CV’ye eklenebilir. Böylelikle CV doluluk oranı da artar.
Yeni mezunların veya öğrencilerin Linkedin’i kullanması, kariyerinin başında güçlü olanakları da beraberinde getirir. Aynı sektörden kullanıcıların neler yaptığı görülebilir ve bu şekilde kişilerin yol çizmesi kolaylaşır.
Linkedin’i Aktif Kullanma Yolları Nelerdir?
Linkedin’de aktif bir kullanıcı olmak, çevrimiçi olunan istatiksel zamanlarda gizlidir. En genel anlamıyla kullanıcı ne kadar sık çevrimiçi ise hesabı aktifleşir. Bunun yanında önemli başka bir nokta ise kurulan bağlantı sayıları, girilen bilgilerle ilişkilidir.
Linkedin’de Nasıl Dikkat Çekilir?
Linkedin’in kullanıcı sayısı günden güne artarak, ortaya rekabet sorununu getirmektedir. Birçok kişi, fazla kullanıcı olduğundan kendisine sıra gelmeyeceğini düşünerek üye olmaktan vazgeçiyor. Fakat doğru hazırlanmış bir CV ile birçok kullanıcının dikkati çekilebilir.
- Öncelikle ilk akla gelen şeyin görüntü olduğunu hatırlamak gerekir. Profile eklenen fotoğrafın güncel, temiz ve düzenli gözükmesi önemlidir.
- Profilin sürekli güncel kalması gerekir. Bağlantılar kurma, çeşitli dosyalar girerek profil aktif tutulabilir.
- Arama motorunda kişinin profilinin ön sayfalarda çıkması için profil tanıtımında anahtar kelimelere yer vermek gerekir. Böylelikle arama yapıldığında o kişinin profili ile karşı karşıya gelinir.
Bunların yanında en önemli nokta ise profil sahibinin Linkedin ağını aktif kullanmak istemesi ve üye olan kullanıcılarla, kendi kariyeri için bağlantıya geçmesi gerekir. Linkedin, iş hayatında olan insanlara kolaylık sağlanmak için kurulmuş bir platformdur. Bu yüzden kullanıcılar, gerekli özeni ve isteği gösterirlerse faydasını göreceklerdir.
Linkedin İpuçları
Dünya’da birçok önemli şirketin kullanıcı olduğu Linkedin ağı günden güne büyümektedir. Her statüden kullanıcının olduğu Linkedin platformu ücretsiz olup, üye olmak isteyen herkese açıktır.
Profesyonelce düzenlenmiş yazılar, makaleler ya da var olan becerilerle ilgili girdiler yapıldığında, bağlantı kurma şansının artacağı unutulmamalıdır.
Dünya’nın farklı yerlerinde ‘benim işim nasıl yapılıyor’ sorusu üzerinden ve o iş sahipleriyle bağlantı kurmayı amaçlayan Linkedin diğer sosyal medya ağlarından daha önemli bir konuma sahiptir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.