Kitap okumanın faydaları, çocukluğumuzdan bu yana sık sık duyduğumuz; dolayısıyla da hakkında bilgi sahibi olduğumuzu düşündüğümüz konuların başında geliyor. Dünyaya başka bir perspektiften bakmamıza yardımcı olan okuma alışkanlığının olumlu etkileri, çok uzun yıllardan beri bilim insanlarının araştırmalarına da konu oluyor.
Buna ek olarak dünyanın pek çok ülkesinde, hem çocuk hem de yetişkinleri daha çok okuma yapmaya teşvik etmek üzere çeşitli projeler oluşturulmaya devam ediliyor. Böylelikle insanların farklı okuryazarlık türleri ile ilgili kendini geliştirebilmeleri de mümkün hale geliyor.
Bilimsel, teknolojik ve sanatsal gelişime değer veren ülkemizde de çocuklara erken yaşta kitap okuma bilincini aşılamak adına pek çok başarılı projeye imza atıldığını belirtmekte fayda var.
Örnek vermek gerekirse, Milli Eğitim Bakanlığı önderliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde başlatılan; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi ise söz konusu projelerden biri.
Kütüphanenin her yaştan insan için temel bir ihtiyaç olduğu düşüncesiyle başlatılan proje ile birlikte, yaşam boyu öğrenimi desteklemek amacıyla Türkiye’de kütüphanesi olmayan tüm okullara birer kütüphane kurulması hedefleniyor.
26 Ekim 2021 tarihinde başlatılan Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi kapsamında bugüne dek, kütüphanesi olmayan 16 bin 361 okula yeni kütüphane yaptırıldı. Bunun yanı sıra mevcut kütüphanelerde bulunan kitap sayısı da artırılarak 50 milyona ulaştı.
Başarıları ile ses getiren hem Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi’nin hem de okuma alışkanlığını destekleyen diğer projelerin, toplumumuzda düzenli kitap okumanın faydalarını anlama noktasında önemli bir bilinç oluşturacağına dair kuşkumuz yok.
Peki konumuza tekrar dönecek olursak, kitap okumanın yararları nelerdir? İşte kitap okumanın duyduğunuzda şaşıracağınız 12 faydası!
Kitap Okumanın Faydaları
Hangi yaşta olursanız olun kitap okumak, yaşama yepyeni bir pencereden bakmanızı sağlayan; oldukça keyifli bir eylemdir. Okuduğunuz kitaplar sayesinde, hiç bilmediğiniz coğrafyalarda nefes kesen serüvenlere dahil olabilir; fiziksel olarak görmediğiniz karakterlerin iç dünyasına katılabilir ve bilgi hazinenizi zenginleştirerek kendinizi pek çok yönde geliştirebilirsiniz.
Dilerseniz sözü daha fazla uzatmayalım ve elinize aldığınız ilk kitabı bir çırpıda okuyup bitirmenize yardımcı olacak içeriğimize giriş yapalım!
1. Psikolojik Sağlığınızı Destekler
Kitap okumanın en önemli faydalarından biri hiç kuşkusuz, okuyucunun zihnini rahatlatması ve kendisini psikolojik yönden iyi hissetmesine yardımcı olmasıdır. Öyle ki bu konuda yapılan çalışmalar da depresyon, kaygı bozukluğu ve çeşitli bağımlılıkları engellemenin en keyifli yolunun kitap okumak olduğunu söylüyor.
Yeni şeyler öğrenmenin olumlu etkisi ile kendinizi psikolojik açıdan daha iyi hissetmek adına, siz de vaktinizi her gün sevdiğiniz bir kitabı okumak üzere planlayabilirsiniz.
2. Stresinizi Kontrol Altında Tutmanızı Sağlar
Okuduğunuz kitaplar sayesinde, gün içerisinde çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan stresinizi kontrol altında tutabileceğinizi biliyor muydunuz? Sevdiğiniz ve ilginizi çeken bir kitabın sayfaları arasında yolculuk yaparken, zihniniz kendisini tamamen kapatarak konuya odaklanır.
Bu da gerginliğinizi azaltarak yaşadığınız stresi unutmanıza yardımcı olur. Hali hazırda Sussex Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma da bunu doğruluyor. Farklı kişiler üzerinde yapılan bir araştırmada 6 dakikalık bir okumanın ardından okuyucuların kalp atış hızının yavaşladığı ve kitap okuyan bireylerin kalp atışlarının yavaşlayarak kas gerginliğinin ve stres düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Özetle stresinizi kontrol altına alması, kitap okumanın bilimsel faydaları arasındadır.
3. Empati Yeteneğini Güçlendirir
Düzenli kitap okumanın faydaları arasında yer alan bir diğer madde de başkalarının duygularını ve düşüncelerini daha iyi anlamanıza yardımcı olması yani empati yeteneğinizi güçlendirmesidir. Sizi farklı karakterlerin yaşamında büyülü bir yolculuğa çıkaran kitaplar sayesinde, onların duygularını keşfedebilir ve davranışlarını daha iyi tahlil edebilirsiniz.
Bu durum uzun vadede hem aile ve çalışma yaşamındaki ilişkilerinizde hem de sosyal çevreniz ile olan iletişiminizde daha anlayışlı biri olmanıza yardımcı olacaktır.
4. Yazma Becerinizi Artırır
İyi yazı yazmanın temelini oluşturan şey, geniş bir kelime dağarcığına sahip olmaktır. Kitap okumanın faydalarından birinin kelime haznesini genişlettiği düşünüldüğünde yazı yazma konusunda başarı elde etmek için de kitap okumanın önemi anlaşılıyor.
Okuma listenize farklı tarzlarda yazılmış, seveceğiniz kitap türlerini ekleyebilir; yaptığınız okumalar sayesinde yazı yazma yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Dili kullanma açısından birbirinden ayrılan kitap türlerini ve yazarları okumanız, yazı yazma becerinizi çok kısa bir süre içerisinde olumlu yönde etkileyecektir.
5. Analitik Düşünmenizi Sağlar
Kitap okumak ne işe yarar diye düşünüyorsanız bu soruya verilebilecek en güzel yanıtlardan birinin analitik düşünmeyi desteklemesi olduğu söylenebilir. Özellikle de karmaşık bir olay örgüsüne sahip ve sürükleyici kitaplar, problem çözme yeteneğinizi artırırken sizlere bir konu ile alakalı derinlemesine değerlendirme yapmayı öğretir.
Kitabın içerisinde yer alan, anlamaya ve çözmeye çalıştığınız gizemler, zihninizi daha etkin bir şekilde kullanmanıza ve analitik düşünmenize yardımcı olur.
6. Konsantrasyonunuzu Güçlendirir
Dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğu, çağımızın en önemli sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Konsantrasyonu güçlendirmesi ise düzenli kitap okumanın faydaları arasında yer alıyor.
Arkadaşlarınızla sohbet ederken, bir iş ile ilgilenirken ya da dizi veya film izlerken konuya daha iyi ve uzun süreli odaklanabilmek adına her gün kitap okumaya zaman ayırmanızı tavsiye ederiz.
Böylece vaktinizi daha verimli bir biçimde değerlendirebilir, gündelik yaşantınızda işlerinizin takibini kolaylıkla yapabilirsiniz.
7. Etkili İletişim Kurmanızı Sağlar
Zannediyoruz ki kitap okumanın, 7’den 70’e herkes tarafından bilinen en önemli faydalarından biri de kelime dağarcığını genişletmesidir. Peki ama bunun size ne gibi yararları olacağını biliyor musunuz?
Konuştuğunuz dile hakim olma yeterliliğiniz, kendinizi daha iyi ifade etmeniz konusunda en büyük yardımcınızdır. Yani geniş bir kelime haznesine sahip olmak ve bildiğiniz kelimeleri ustaca kullanabilmek; temas kurduğunuz insanlar üzerinde oldukça etkilidir. Bu da sizi çok kısa bir süre içinde daha güçlü bir konuma yükseltir.
8. Ezber Yetinizi Artırır
Ezber yeteneğini güçlendirmesinin, kitap okumanın beyne faydaları arasında olduğu söylenebilir. Özellikle de okuduğunuz hikaye kitapları ve romanlardaki olay örgüsü, zihninizi aktif bir biçimde kullanmanıza yardımcı olur.
Örnek verecek olursak okumaya devam ettiğiniz kitabın önceki bölümlerinde karakterlerin başına gelen olayları anımsamaya çalışmak, ezber yeteneğinizi de kuvvetlendirir.
9. Hafızanızı Güçlendirir
Kitap okumanın beyne faydaları arasında bulunan bir diğer madde, hafızanızı güçlendirmesidir. Kitap okuma eylemi sırasında beyin aktif bir biçimde çalışır ve öğrenilen taze bilgiler çok hızlı bir biçimde işlenir.
Bu noktada kitap okumanın bir çeşit zihin egzersizi olduğu da düşünülebilir. Düzenli bir biçimde kitap okuyarak zihninizi eğitebilir, hafızanızı güçlendirebilirsiniz.
10. Bilgi Birikimini Artırır
Özellikle de ilerleyen yaşlarda kitap okumanın faydaları ile ilgili bilinç sahibi olmaya yardımcı olan en önemli faktör kitap okumanın bilgi birikimini artırıyor olmasıdır. Yaşamınız boyunca ne kadar çok kitap okursanız o kadar çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Böylece hem iş yaşantınızda hem de sosyal çevrenizde keyifli sohbetlere açık, çok yönlü bir insan olarak kabul görürsünüz. Üstelik okuduğunuz kitaplardan edindiğiniz tüm bilgilerin, yaşantınızda size fayda sağlayacağından ve problem çözme becerinizi artıracağından da emin olabilirsiniz.
11. Uyku Sorunlarını Gidermeye Yardımcı Olur
Yatmadan önce kitap okumak, çeşitli uyku sorunları ile mücadele eden ve bu nedenle kendisini baskı altında hisseden kişilerin yaşadığı problemleri minimize edebilir. Eğer başınızı yastığa koyduğunuzda uyumakta güçlük çekiyorsanız, seveceğinizi düşündüğünüz bir kitabı başucunuz kitabınız yapabilir ve her akşam düzenli olarak okuyabilirsiniz.
Böylece sabah uyandığınızda, çok daha kısa bir sürede uykuya dalmış olduğunuzu ve gece boyunca mışıl mışıl uyuduğunuzu fark edebilirsiniz.
12. Keyifli Vakit Geçirmenizi Sağlar
Eğer boş vaktiniz var ise ve vaktinizi verimli değerlendirmek istiyorsanız bu noktada kitaplar ile keyifli bir yolculuğa adım atabilirsiniz. Okuduğunuz kitaplar sayesinde hiç görmediğiniz yerlere gidebilir, hiç tanışmadığınız insanlar ile yepyeni ilişkiler kurabilir böylece onların hikayelerine ortak olabilirsiniz.
Eğer istediğiniz kitapları okumanın önünüzde maddi bir engel olduğunu düşünüyorsanız ücretsiz çevrimiçi kaynaklardan faydalanabilir ya da yaşadığınız bölgeye yakın olan kütüphaneleri ziyaret edebilirsiniz.
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Kitap okumanın faydaları nelerdir sorusunu tüm ayrıntıları ile yanıtladık. Elbette okuduğunuz kitapların size herhangi bir yararı olup olmadığını anlayabilmek adına kitap okuma alışkanlığına sahip olmanız ve mümkünse her gün kitap okumaya zaman ayırmanız gerekiyor.
İyi ama kitap okuma alışkanlığı olmayan kişilerin düzenli olarak kitap okuma konusuna adapte olabilmesi için nelere dikkat etmesi gerekir? Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için dikkate almanız gerekenler aşağıdaki gibi listelenebilir:
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.