Cumartesi, Eylül 7, 2024

İşletim Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Yeni bir bilgisayar alırken ilk önce bilgisayar hakkında detaylı bilgiye sahip olmak gerekiyor. Bilgisayarlarda bulunan işletim sistemi yazılım ve donanımların denetim ve çalıştırılmasını sağlıyor. Bilgisayarda kullandığımız programlar yine de işletim sistemleri tarafından çalıştırılıyor. Günümüzde bilgisayarlarda kullanılan birçok işletim sistemi bulunuyor. Bu işletim sistemlerinin her birinin diğerlerine göre artıları eksileri bulunuyor. Bilgisayar alırken işletim sisteminin tüm ihtiyaçlarımıza cevap verip vermeyeceği, kullanışlı olup olmadığı, kullanılacak programda uyumlu olup olmadığı gibi konuların göz önünde bulundurarak karar verilmesi gerekiyor. Bilgisayarlar sağladıkları özellikler sayesinde hayatımızı kolaylaştırıyor. Yazımızda işletim sistemi nedir? Sorusunun cevabını detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi bilgisayarda bulunan donanım kaynaklarını yöneterek ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan yazılımlar olarak biliniyor. Bilgisayarda yer alan tüm donanım birimlerinin ve yazılımların yönetim ve denetimi sağlayarak bilgisayarı kolay bir şekilde kullanabilmesini sağlıyor.

Günümüzde işletim sistemleri bilgisayarlarda tabletlerde akıllı telefon gibi birçok teknolojik cihazlar da bulunuyor. İşletim sistemleri bilgisayar üretildikten sonra yüklenir ve istendiği zaman silinip tekrar yükleme şansınız bulunuyor.

İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?

Bilgisayarın açılış sırasında işletim sistemi kendisine belleği atarak hafızadan çalışmaya başlıyor. Açıldıktan sonra ekran görüntüsü gelmesiyle beraber içerideki uygulamalar açılmaya bir devam ediyor. Uygulamalar açılma işlemleri tamamlanmasından sonra çalışmak zorunda bitmiş olup işlem yapmaya başlıyor. İşletim sistemleri kendi arasında ikiye ayrılıyor.

  • Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri
  • Açık Kaynak kodlu olan işletim sistemleri olmak üzere ikiye ayrılıyor.

İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

İşletim sistemleri bilgisayar yazılımlarına bağlı olarak farklılık gösteriyor. En önemli olan işletim sistemleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Windows işletim sistemi
  • MacOS (Apple OSX) işletim sistemi
  • linux işletim sistemi
  • UNIX işletim sistemi
  • Android işletim sistemi
  • Pardus işletim sistemi
  • iOS işletim sistemi olmak üzere sıralanır.

Windows İşletim Sistemi

Windows işletim sistemi Microsoft firması tarafından piyasaya sürülmüştür. İlk olarak Ms-DOS adıyla piyasaya sürülmüş daha sonra Windows adını alarak dünyada en çok kullanılan işletim sistemi olmuştur. Kolayca öğrenebilen, kullanılabilen bir işletim sistemi olarak ön plana çıkıyor. Sağladığı kolaylık sayesinde Windows bilgisayar pazarında en yaygın kullanılan işletim sistemi olarak ayrıcalığını sürdürüyor. Windows’tan sonra gelen Linux işletim sistemi de takibini sürdürüyor.

İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

MacOS (Apple OS X) İşletim Sistemi

Macintosh işletim sistemi Apple tarafından üretilmiş olup kişisel bilgisayarlarda kullanılan gelişmiş bir işletim sistem olarak üretilmiştir. İlk önce Apple’ın kişisel bilgisayarı olan Macintosh ile beraber 1984 yılında piyasaya çıkmıştır. Günümüzde farklı sürümlerle gelişimini devam ettiren MacOS işletim sistemi günümüzde hala sıklıkla kullanılıyor.

UNIX İşletim Sistemi

Unix işletim sistemi Brain Kernighan tarafından icat edilmiş ve ekibin üyeleri tarafından 1960’lı yılların sonuna doğru geliştirilen bir sistemdir. Genellikle komut satırları olarak yazılıyor. Unix işletim sistemi sistemi C yazılım dili ile oluşturulmuş olma özelliği ile dikkatleri üstüne çekiyor.

Linux İşletim Sistemi

Linux işletim sisteminin adı tasarlayıcısı olan Linus Torvalds isminden geliyor. İlk kez 1991 yılında Linus ismi ile bu işletim sistemi piyasaya çıkmıştır. Birçok açık kaynak kodlu işletim sisteminin temellerini oluşturan Linux virüs bulaşma ihtimali en düşük olan işletim sistemi olarak biliniyor. Linux’un yanında yer almayan tek şirket ise bir çoğunun kullandığı Windows işletim sistemlerini geliştiren Microsoft olarak düşünülüyor.

Pardus İşletim Sistemi

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu olan TÜBİTAK bünyesinde Linux işletim sistemi temel alınarak geliştirilmiş yerli bir sistemdir. Hızlı kurulabilen, kolay kullanılabilen, çoklu dil özelliği sunan bir işletim sistemi olarak biliniyor. Pardus’un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü bulunuyor. Ayrıca bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü de bulunuyor.

Daha detaylı bilgi: Pardus Nedir? Pardus Adı Ne Anlama Geliyor?

Android İşletim Sistemi

Android işletim sistemi Google şirketi gibi birçok farklı geliştiricinin beraber piyasaya sunduğu ve Linux tabanlı baz alınarak oluşturulmuş bir mobil işletim sistemidir. Android işletim sistemi açık kaynak kodu mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmiş mobil bir yazılım çeşidi olarak biliniyor. Günümüzde telefonların çoğunda Android yazılımı bulunuyor. Bu işletim sisteminin kullanıldığı en önemli mağaza ise Google Play Store ön plana çıkıyor. Google Play Store Google tarafından kurulan ve işletilen bir Android yazılım mağazası olma özelliği taşıyor. Son verilere göre dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sistemi Android işletim sistemi olarak görülüyor.

iOS İşletim Sistemi

iOS işletim sistemi Apple firması Mac OS işletim sistemini temel alarak tasarlanmış ve kendi bünyesinde ürettiği akıllı cihazlarda kullanılan bir işletim sistemi türüdür. günümüz teknolojisini geliştirebilir üzerine takip edilmesi güç yenilikler ortaya çıkan ve birbirleriyle yaşayan yarışan teknolojik yazılımlar içinde önemli bir yere sahiptir. iOS işletim sistemi aynı zamanda Linux tabanlı bir işletim sistemi olarak da biliniyor.

Bilgi Kılavuzu Web Sitesinin Sunduğu Hizmetler

Gelişen teknolojiyle beraber günümüzde işler daha hızlı bir şekilde yürüyor. Elektronik ortamda yaptığımız bütün işler neredeyse hepsi bilgisayar üzerinden yapılıyor. Bilgisayarlar görüntü itibarıyla bir cihaz olmasının ötesinde içerisinde birçok programın olduğu küçük bir dünya olarak görülebilir. Bilgisayarların arka tarafında yer alan ve işlemlerin yürütülmesi için işletim sistemleri bulunuyor. Bilgi Kılavuzu web sitesinde teknoloji yeniliklerle ilgili her türlü güncel haberi bulabilirsiniz.

Web sitesinde kategoriler altında dekorasyon, gezginler, hukuk, ilginç bilgiler, kendini geliştir, psikoloji ve sağlık gibi bölümler yer alıyor. Türkiye’de ve dünyada teknoloji alanında çıkan her türlü yenilik ve haberler güncel olarak web sitesi üzerinden sunuluyor. Öğretici, bilgilendirici ve yol gösterici tüm içerikleri ile her türlü bilginin kaynağı olarak faaliyet gösteriyor. Bilgi Kılavuzu web sitesinde kendini geliştirmiş tecrübe sahibi olan tüm yazarların yazılarından bilgi ve tecrübelerinden doğrudan yararlanabilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler