Cumartesi, Ekim 19, 2024

Galileo Galilei Kimdir? Keşifleri Nelerdir?

Galileo Galilei, 15 Şubat 1564 yılında İtalya’nın Toskana bölgesindeki Pisa şehrinde doğmuştur. Babası müzik teorilerini araştıran, dönemin tanınmış bir müzisyeni Vincenzo Galilei idi ve müzik teorileri hakkında deneyler yapardı. Böylelikle deneylerin önemini babasından öğrenmişti. Galileo altı kardeşten biri olarak dünyaya gelmişti. İlköğrenimini Floransa’da tamamladı. Galileo’nun babası Bay Vincenzo oğlunun tıp alanında eğitim görmesini istiyordu ancak Galileo tıp alanına değil matematiğe daha hevesliydi. Yine de babasının üzülmesini istemiyordu. Bu yüzden ders çalışırken daha çok Öklid’i okumasına rağmen babasının odasına gelmesi ihtimaline karşın masasında Hipokrat ve Galen’in tıp kitaplarını da bulunduruyordu. Babası Bay Vincenzo’nun oğlunun tıp okuması konusunda ısrarcı olmasının sebebi; bir tıp profesörünün bir matematik öğretmeninin aldığı maaşın yaklaşık on katını alıyor olmasıydı.

Galileo, önce 1581 senesinde Pisa Üniversitesi’nde tıp eğitimine başladı. Bilime ve matematiğe karşı daima bir ilgisi vardı ve tıp alanının ona göre olmadığını düşünüp matematik alanına yönelmişti. Pisa Üniversitesi’nde tıp bölümünü bitirememişti ama matematik profesörü olarak geri dönüş yapmıştı. Pisa Üniversitesi’nden ayrılıp Padua Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Kendisinden 14 yaş küçük bir kadına aşık olup evlenmeden 3 çocuk sahibi oldular.

Galileo’nun Casus Camını (Teleskobu) Geliştirmesi ve Kitabı

Galileo Galilei Venedik’te yaşamaktaydı ve her şey Hollandalı bir satıcının casus camı adında küçük bir teleskop satmasıyla başladı. Casus camı, Galileo’yu heyecanlandırmıştı. Onu satın alıp incelemeye başladı. Sonra da daha büyüğünü ve güçlüsünü yaptı.GalileoAslında Galileo’nun casus camını geliştirmesinin sebebi, para ve ün kazanmaktı. 17.yüzyılın başlarından itibaren teleskop ile gökyüzüne bakmaya başladı. Kendince gördüklerini yazıp çizdi. Kimsenin görmediği şeyleri ilk önce o görüyor, o biliyordu. Casus camını yani teleskopu astronomik amaçla kullanan ilk bilim insanı olan Galileo önemli gözlemler yaptı. Casus camını geliştirdikten sonra gördüklerini 1610 yılında Yıldız Habercileri adlı kitabında toplayıp yayımladı. Kitap kısa zamanda çok başarılı olup onu istediği ününe kavuşturdu. Kısa süre içinde kendisini destekleyen ve karşı çıkan gruplar oluşmuştu. Teleskop yardımıyla kendi gördüklerini başkalarına da gösterip kanıtlamak istiyordu ama bu konuda başarılı olamamıştı.

Galileo’nun Keşifleri

Galileo Galilei bir gün teleskopunu, gökyüzünde en çok parlayan şeye, Jüpiter’e çevirdi. Jüpiter’in yanındaki  4 tane yıldızı fark etti. Onların aslında yıldız olmadığını, uydu olduğunu anladı. Gördüklerine çok şaşırdı çünkü bu, İncil’de yer alan “evren bir sıvının içinde yüzüyor’’ ve Aristo’nun ‘’her şey dünyanın etrafında dönüyor’’  tezlerini çürütecekti. Galileo şimdiye kadar bilinen 2000 yıllık bilgilerin hepsini yalanlamış olacaktı.

Birkaç yıl sonra Galileo filozof unvanını kazandı. Söyledikleriyle ve görüşleriyle neredeyse tüm dünyanın dilindeydi. Döneminin en önemli bilim insanıydı.

Galileo Galilei

Sonra teleskobunu Venüs’e çevirdi ve incelemeye başladı. Venüs’ün bazı bölgeleri karanlık bazı bölgeleri ise aydınlıktı. Dünya, evrenin merkezi ise Venüs’ün konum değiştirebilme ihtimalini yok saydı. Venüs’ün, Dünya’nın değil de Güneş’in etrafında döndüğü ihtimalini düşündü ve şöyle söyledi: “Venüs’ün konum değiştirmesi için; Dünya’nın ve Venüs’ün, Güneş’in etrafında dönmesi gerekiyor ve Güneş’in de merkezde bulunması gerekiyor.’’

Bu da Kopernik teorisi demek oluyordu. Böylece sonunda somut bir delil bulmuştu.

Galileo’nun Keşiflerinin Reddi

Kilise, Galileo’nun tüm görüşlerini ve düşüncelerini reddetmişti.  İncil’deki görüşe ters düşen bu teori, kilisedeki katoliklerin Kopernik Teorisi’ni reddetmesi ve kitap satışlarını yasaklaması anlamına geliyordu. Ayrıca bu durum, bir daha astronomi ile ilgilenmemesi demekti. Galileo, eğer kilise Kopernik Teorisi’ni reddederse sıranın kendisine geleceğini biliyordu.

Kilise, Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğü teorisini yasaklamaya hazırlanıyordu. Galileo, rakibi olan Cardin Bellemine’nin yanına gidip fikirlerini savundu ancak Bellemine, teorisinden ve görüşlerinden vazgeçmesini bu konudaki tüm araştırmalarını yasakladığını söyledi.

Galileo Galilei Kimdir

Ayrıca yasaklara uymazsa suç duyurusunda bulunup, mahkemede yargılanacağını söyledi. Kopernik Teorisi resmen yasaklandı. Galileo 7 yıl boyunca hiçbir şey ortaya sürmedi, kendi içinde araştırmalar yaptı.

Galileo’nun Yargılanması

Sonunda Papa değişip yerine 8.Urban gelmişti ve aynı zamanda Galileo’nun yakın arkadaşıydı. Bir gün Papa’nın yanına gidip çalışmalarından bahsetti. Kopernik ile kendi çalışmalarını yazdığı, 6 yılda bitirdiği bir kitabı vardı ve sonunda yayımladı. Ancak Papa, kitapta kilisenin görüşünün ifade tarzını beğenmemişti. En önemli destekçisi hatta yakın arkadaşını kaybetmişti. Papa ihanete uğradığını düşündüğü için Galileo’yu mahkemeye çıkardı. Davadan kurtulmak için her şeyi yaptı ama başarılı olamadı. Son olarak vasiyetini yazmaya başlamıştı. 16 Nisan 1633’ de mahkemeye çıktı ama artık eskisi gibi sağlıklı ve güçlü değildi. Mahkeme, daha önce uyarıda bulunduğunu ama buna rağmen çalışmalarına devam ettiğini söyledi.Galileo Kimdir

Savcı, Galileo’ya eğer düşüncelerinden vazgeçmezse önceki dönemlerde olduğu gibi işkence edilip, idam edileceğini söyledi. Daha sonra Galileo kitabı için özür dilemek zorunda kaldı. Mahkeme, Galileo için bir itirafname hazırladı ve imzalattı. İtirafnamede Dünya’nın Güneş etrafında dönmediği yazıyordu. Sonunda yaptığı araştırmaların hepsini reddetmeye zorlandı. Galileo hakkındaki hükümler, tüm dünyaya açıklandı ve müebbet hapis cezası aldı. Kitapları yasaklandı hatta yakıldı. 10 ay boyunca Vatikan’da tutuldu daha sonra Tuscanic’ e gitmesine izin verildi. Orada ev hapsinde olacaktı.

Galileo Galilei yazmaya devam etti. Yazdıkları gizlice evden çıkıp tüm dünyayı dolaştı. Ev hapsinin 9. yılında Galileo hastalığından dolayı öldü. Onun keşifleri modern bilimin temel taşları olarak görüldü. Yapılan 13 yıllık araştırmanın sonucunda Galileo’nun haksızlığa uğradığı ve haksız bir ceza aldığı kabul edildi.

Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Ayrıca dilerseniz, değerli Türk dehamız Cahit Arf hakkındaki tüm bilgilere aşağıda bulunan linkten ulaşabilirsiniz.

Cahit Arf Kimdir? Cahit Arf’ın Hayatı

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Kevser Türkay
Kevser Türkay
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

9 YORUMLAR

  1. Yazı güzel ve bilgi verici teşekürler. Demekki Hollandalı casus kamerayı yapmasa bu gün yapılan keşiflerin birçoğundan haberdar olmayacaktık.

  2. Sayın
    Galile ilgili yazınızı, MEDENİYET VE PEDAGOJİ TARİHİ adlı kitabıma kaynak göstererek almak istiyorum.
    İzin verip vermeyeceğinizi mail adresime bildirmenizi rica ederim. Saygılarımla.
    Dr. Nusret Alperen
    nusretalperen1944@gmail.com

  3. Sedat Uğurlutoprak

    İncil de nerede yazıyor, “evren bir sıvının içinde yüzüyor”. Ben görmedim duymadım okumadım.. Yerini söylemişsiniz..

  4. Galileo Galilei ile ilgili yazınızı çok beğendim, bu kadar bilgi içeren bir yazıyı okumaktan keyif aldım.

  5. Casus kamera olmasa demek ki gerçekten keşiflerinden haberdar olmayacakmışız. Bu güzel bilgiler için çok teşekkürler. 🙂

  6. Casus kamera sonrası keşiflerinin yakalandığını bilmiyordum. Gerçekten dünyayı döndüren adam, başlık tam uymuş. 🙂

  7. Galileo hakkında çok detaylı bir yazı olmuş, ellerinize sağlık bilmediğim çok şey öğrendim sayenizde. 🙂

  8. Galileo çok başarılı bir keşifçidir. Ancak ne kadar başarılı biri olsanızda, casus kamera olmasaydı, tüm başarınız perde arkasında kalırdı. 🙂

  9. Demek Galileo bir casus kamera sayesinde keşfedildi, günümüzde kalmadı maalesef böyle güzel kaşifler. Ancak yeni nesil gümbür gümbür geliyor, ümitliyiz. 🙂

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler