Pazar, Mart 24, 2024

E-Fatura ve Normal Fatura Arasındaki Fark Nedir?

Yapılan işlemin amacına bağlı olarak birçok fatura kesme yöntemi vardır. Bunlardan en çok kullanılanları ise e-fatura ve normal faturadır.

E-fatura; iki mükellef arasında kesilmesi gereken faturaya denir. Fatura ise resmi evraklardır. Maliye bakanlığının onay verdiği yerlerde basılır ve KDV beyannamesi tahakkuk fişi, imza sirküleri ve vergi levhası istenerek hazırlanır.

E-Fatura Normal Faturadan Farklı mıdır?

Mali açıdan hiçbir farkı yoktur. E-Faturada da normal faturada olduğu gibi biçim şartları vardır. Şu an her yerde kullanımı mecburi değildir ama gelecekte bütün işletmeler e-fatura kullanma zorunluluğuna tabi tutulacaktır.

E-fatura kullanmak için;

  • GİB e başvuru yapmak gerekir,
  • Tübitak’a başvuru yapıp mali mühür alınmalı,
  • E-fatura entegrasyonu ya da portal için başvuru yapılması gerekir.

E-fatura kullanımı sayesinde faturalarınızı gönderip alabileceğiniz, faturalarınızı saklayabileceğiniz ve istediğiniz zaman faturalarınızı görüntüleyebileceğiniz elektronik fatura sistemidir.

E-Faturayı Cazip Kılan Nedir?

E-faturanın birçok cazip özelliği vardır normal faturaya kıyasla günlük fatura kesme limitiniz daha fazladır, bu nedenle daha çok tercih edilir.

  • Çalıştığınız şirkette fatura kaybı, fatura çıktısı alma ve kâğıt masrafı gibi sorunlardan kurtarmayı hedefler. Mali açıdan fatura kaybetmenin ceza ve yükümlülüğü vardır.
  • Kesilen bütün faturaları dijital ortama taşıyarak hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf etmenizi sağlar.
  • Kâğıt fatura kullanırken basım ücreti olarak fatura başı ödediğiniz masrafları e-Faturaya geçerek minimuma taşıyabilirsiniz.
  • Bütün faturalarınızı kendiniz tasarlayabilirsiniz ve reklamlarınızı faturanız sayesinde yapabilirsiniz.
  • Bütün fatura arşivleriniz 10 yıla kadar saklanır.
  • İstediğiniz zaman geriye dönük kestiğiniz faturalarınızın kontrolünü sağlayabilirsiniz.
  • Kullanım sayesinde, güncelleme gibi sorunlarınızı istediğiniz cihazda hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilirisiniz.
  • Fatura sınırı gibi bir kavram söz konusu değildir. Topluca fatura gönderimi yapabilirsiniz.

E-faturanın avantajları normal faturaya kıyasla çok daha fazla ve çok daha hesaplıdır. İlerleyen zamanlarda girişimciler ve KOBİ’ler en uygun yöntem maliyeden izni alınmış bir entegratör sayesinde ya da bu entegre olmuş faturalama uygulamalarını kullanarak e-fatura kullanımı olacaktır.

E-Faturaya Geçiş Nasıl Yapılır?

E-Fatura ya geçiş için birkaç yol vardır. Bunlar GİB portal, GİB ile entegrasyon ve özel entegtörler üzerinden geçiş yapılabilir.

E-faturaya başvuracak olan küçük, orta ya da büyük ölçekli işletmelerin kamu sertifikasyon merkezlerine başvuru yapmaları gerekir. Mali mühür temin ettikten sonra şahıs firması ise e-imza ile tüzel firma ise mali mühürle başvuru yapılmalıdır.

Mali mühür ya da e-imza elinize ulaştıktan sonra GİB Portal’a başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Kimler E-Fatura Mükellefidir?

E-ticaret dışında kalan sektörlerde cirosu on milyonun üzerinde olan şirketlerin e-faturaya geçiş yapması gerekir. GİB tarafından yayınlanan yeni tebligata göre ciro limitleri düşürüldü. Cirosu beş milyon ve üzeri olan firmaların e-faturaya geçmesi zorunlu tutuldu. İnternet üzerinden insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla meyve ve sebze satan firmaların, ciro limitlerine bakmaksızın e-fatura sistemine geçiş zorunluluğu vardır.

 

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler