Cumartesi, Eylül 7, 2024

Balık İsimleri

İnsanlar protein ihtiyacını genellikle kırmızı et, tavuk ve balıktan karşılamaktadır. Sağlık açısından en çok tercih edileni ise balıktır. Çünkü balıkta karbonhidrat ve şeker çok az bulunmaktadır. Bunun aksine protein bakımından ise oldukça zengin bir besindir. Balıklar mineraller ve madensel tuzlar bakımından son derece zengin olması yanında bol miktarda kalsiyum, fosfor, iyot ve flor bulundurur. Bunların yanı sıra süs balıkları ise insanı rahatlatan ve görsel güzellik veren balıklardır. Süs balığı yetiştiriciliği ile uğraşanlar beslediği balıklara değişik balık isimleri verir. Bunlarda genellikle afacan, cingöz, limon vs. gibi kulağa hoş gelen balık isimleridir.

Balık İsimleri
Balık İsimleri

Balık İsimleri ve Balıkların Sınıflandırılması

Balıklar çeşitli kriterlere göre sınıflandırılmıştır. Bazıları yaşadıkları yere göre bazıları et rengine göre ayrılmıştır.

Tatlı Su Balıkları

Nehir ve akarsularda yaşayan alabalık, somon, sazan vb. gibi balıklardır.

Çiftlik Balıkları

Ülkemizde gitmekte sayıları artmakta olan çiftlik balıkları yetiştirilmektedir. Bu çiftlik balıkları genellikle denizde ve göletlerde yetiştirilir. En çok yetiştirilen çiftlik balıkları alabalık, somon, çipura, levrek türleridir. Ayni zamanda bunların yanında her geçen gün sayıları artarak yetiştiriciliği yapılmakta olan balıklar ise sazan, mercan, karagöz, turna balığıdır.

Beyaz Etli Balıklar

Beyaz etli balıklar vücutlarında oluşan yağlarını karaciğerlerinde depolar. Beyaz etli balıklar yağsız oldukları için tüketildikleri zaman sindirimi kolaydır. Alabalık, çipura, levrek, mezgit, kalkan, mırmır, yayın ve lüfer gibi balıklar beyaz etli balık isimleridir.

Siyah Etli Balıklar

Siyah Etli balıklar yağlarını kaslarda depoladığı için bu sınıfa girer. Siyah Etli balıklar beyaz etli balıklara oranla yağlı ve tüketiminde sindirimleri daha zordur. Siyah etli balıklara örnek verecek olursak; palamut, hamsi, uskumru, zargana, istavrit, gümüş ve benzeri gibi balıklar siyah etlidir.

Pulsuz Balıklar

Vücutlarının dış kısımlarında pul bulunmayan balıklardır. Pulsuz balıklara örnek verecek olursak; palamut, lüfer, mezgit, alabalık, levrek, kalkan, gelincik ve benzeri balıklardır.

Pullu Balıklar

Vücutlarının dış kısmında pul bulunan balıklardır. Pullu balık isimleri şöyledir; karagöz, kefal, sazan, somon, hamsi, barbunya, mercan, turnadır.

Balık Etinin Özellikleri

Protein bakımından zengin besinler grubunda yer alan balıklar, şeker ve karbonhidratı az bulunmasından dolayı diğer et gruplarına göre çok daha hızlı bir şekilde sindirilir. Balıketi diğer et gruplarına göre çok daha az miktarda kolajen içerir.

Yağlı balıkların enerji değerleri yağsız balıklara göre daha fazladır. Çocukların gelişiminde önemli bir rol oynayan balık yağlarının besleyici özelliği fazladır. Bundan dolayı çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren balıketini sevdirmemiz gerekir. Balıketleri yağ bakımından farklılık gösterir.

Diğer et gruplarına göre kıyaslayacak olursak bunların yanında daha yağsız konumdadır. 100 gramlık balıketinin yağ oranı yüzde 5 ‘in altında olursa o balık yağsız diye adlandırılır. Bundan dolayı beyaz etli balıklar genellikle yağsız olarak kabul edilir. Siyah etli balıklarda ki yağ oranı genellikle yüzde 5 ‘in üzerindedir. Bu sebeple siyah etli balıklar omega3 bakımından zengindir.

Balıkta Bulunan Vitaminler

Balık etinde B grubu vitaminler bulunur. Bunlar B1, B2, B3, B6 ve B12 vitaminleridir. Ayrıca yağda eriyen vitaminler ve A vitamini vardır.

Balıkta Bulunan Mineral İçeriği

Balık ve diğer deniz canlılarında fazla miktarda iyot ve selenyum bulunur. Özellikle tuzlu sularda yaşayan balıklarda daha fazla miktarda iyot vardır. Balıkların içerisinde bulundurduğu diğer mineraller ise fosfor, çinko ve magnezyum da yer alır. Sodyum potasyum ayrıca kalsiyum da vardır. İnsanlar mineral ihtiyacını karşılamak için haftada en az iki kere balık tüketmesi söylenir.

Papağan Türleri

Balık Etinin Faydaları

  • Balıkta bulunan yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve korumasını sağlar. Balık insani Grip ve enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  • Omega3 deposudur. Omega3 insan vücudunun kendisinin üretemediği dışarıdan alınan bir yağ cinsidir. Omega3 ise en fazla balık etinde bulunur. Omega3 kalp ve damar sağlığını korumakta çok önemli rol oynar. Soğuk su balıklarında daha fazla omega3 vardır.
  • Zekâ gelişimini arttırır. Balıkta ki zekayı arttıran bileşenin başında iyot gelir. Özellikle çocukların öğrenme kabiliyeti üzerine olumlu etkisi vardır.
  • Kalp sağlığını korunmasına yardımcı olur. Tansiyonu düşürerek yada dengede tutarak kalp krizi ve yetmezliği riskini ortadan kaldırır.
  • Kanın pıhtılaşmasını engeller.
  • Kemiklerin gelişmesini ve güçlendirmede önemli etkisi vardır. Özellikle kılçığıyla yenilebilen balıklar kemik gelişimi üzerinde daha etkilidir. Çünkü küçük balıklarda kalsiyum oranı daha fazladır. Bu sebeple kemik erimesi olan kişiler fazlaca balık tüketmelidir.
  • Balık zengin besin değerine sahip olduğu için yaşlı insanlar bol bol balık etini tüketmelidir.
  • Balıkta fazla oranda protein bulunur. Protein ise insanda hücre onarılmasına ve sebep olur. Yeni dokuların oluşmasına yardım eder.
  • Stresleri azaltıp insanların depresyona girmesini engeller. Özellikle tonbalığı, uskumru ve somon depresyon üzerinde etkilidir.
  • Gençlerde diyabet riskini azaltmaya yardım eder. İnsülin direncini koruyarak diyabete karşı korur.
  • Menopoza giren kadınları rahatlatır.
  • Günümüzün hastalığı alzheimer riskini düşürmede rol oynar. Alzheimere karşı haftada iki kez balık tüketilmelidir.
  • Hafıza kaybı üzerinde olumlu etkisi vardır.
  • Eklem ağrılarının azalmasına neden olur. Özellikle eklem romatizması sorunu yaşayan insanların ağrılarını azaltır.
  • Cildi güzelleştirir.
  • Metabolizmanın güçlenmesini sağlar.
  • Çocukların algısını ve öğrenme durumunu arttırır.

    Balık İsimleri
    Balık İsimleri

Balık Ne Sıklıkla Tüketilmeli

Balığın içerisinde oldukça fazla mineral ve vitamin vardır. Balıklarda ki önemli besin değeri için hafta da iki kez balık yenilmesi önerilir. Balık çocuk, yaşlı, genç yani herkes için oldukça önemli bir besindir. Ne yazık ki ülkemizde balık tüketimi fazla değildir. Bunun nedenleri arasında ise balık kültürümüzün fazla olmaması, insanların balıktan zehirlenme korkusu ve balık pişirilirken oluşan kokuyu sevmemesidir.

Balık Nasıl Tüketilmeli

Balığı pişirmenin en sağlıklı hali ızgara, buğulama ve fırında pişirilmesidir. Bu yöntemler balığın besin değerini ve önemli yağları içinde en iyi şekilde koruyan pişirme yöntemleridir. Ayrıca yağda balık kızartılması önerilmiyor çünkü balığın içerisinde ki önemli yağları ve D vitaminini en aza indiren pişirme yöntemidir.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler