Cumartesi, Eylül 7, 2024

Takıntı Hastalığında En Sık Görülen Belirtiler

Obsesif kompilsif bozukluk (takıntı hastalığı) bireyin zihninde oluşturduğu bir takım korkular neticesinde ortaya çıkan tekrarlayan düşünce ve davranış döngüsüne neden olan ve gittikçe artan şiddette bireyin hayatını kısıtlayan bir beyin hastalığıdır. Birey zihninde yaratmış olduğu istemsiz gelen düşün derin bir anksiyete haline kapılır. Bu düşünceleri zihninden yok etmek için çeşitli felaketle karşılaşacağına dair bir takıntı geliştiren kişi bu düşüncenin kendisinde yaratmış olduğu sıkıntıdan kurtulmak için defalarca belirli kelimeleri, cümleleri tekrarlamaya başlar. Bu durum kişinin saatleri alır ve bu süreçte yapması gereken işlere odaklanamaz. Adeta bir akıl tutulması yaşar.

Peki yüz kişiden 1-2’sinde görülen takıntı hastalığı, en fazla görülen belirtileri nelerdir ?

Gün içinde defalarca ellerinizi mi yıkıyorsunuz?

Kişi gün içinde etraftan kendisine mikrop ya da pislik bulaşacağı ya da kendisinden etrafa pislik ya da mikrop bulaşacağı düşüncesi ile karşı koyamadığı bir şekilde ellerini tekrar tekrar uzun süreli yıkar. Sürekli el yıkayan kişinin ellerinde tahriş ve çeşitli cilt problemleri ile karşılaşır.

Yaşam alanınızı sık sık temizliyor musunuz?

Kişi yine el yıkama takıntısında olduğu gibi evine ya da işyerine mikrop ya da pislik bulaşacağını düşünür. Bu yüzden hemen her gün bazen günde birkaç kez yaşam alanını detaylı temizlemesine rağmen halen kirli olduğuna dair şüpheler taşır. Bazen eve giren aile üyelerinin eve girer girmez kıyafetlerini değiştirmesini ve duş alarak temizlenmeleri yönünde baskı yapabilir.

Takıntı Hastalığı

Bir türlü evden çıkamıyor musunuz?

Evden çıkarken kapıyı kilitledim mi, ocağı açık mı unuttum, ütünün fişini çektim mi gibi sorular zihninizi meşgul ediyor ve tekrar tekrar kontrol mü ediyorsunuz? Örneğin ocağı kapamak için tekrar eve giriyor kontrol edip tekrar evden çıkarken yine içinize bir şüphe düşüyorsa sizde de takıntı hastalığı olabilir.

Eşyaların yerleri, düzeni sizi rahatsız mı ediyor?

Etrafınızda bulunan eşyaların dağınıklığı iş yapmanıza engel mi oluyor, en ufak ayrıntısına kadar eşyaları belli bir düzen demi tutmanız gerekiyor. Duvardaki tablonun simetrik durup durmadığını kontrol etmek için saatlerinizi harcıyor olabilirsiniz. Takıntı hastalığı olan kişiler genelde eşyalarını gün içinde defalarca düzenler ve yerlerini kontrol ederler, eşyalarının yeri başkası tarafından değiştirildiğinde aşırı kaygı yaşarlar.

Acaba çocuğumun/babamın/annemin başına bir şey mi geldi?

Takıntı hastalığı olan bazı kişiler acaba sevdiklerimin başına kötü bir şey mi geldi endişesi yaşayabilirler. Orta da bir neden yokken acaba kaza yapmış olabilir mi, ya da herhangi bir felaket başına geldi mi endişesi yaşayıp gün için sevdiklerini defalarca arayıp kontrol etmek isterler. Sevdiklerine ulaşamadıkları zamanlarda yoğun bir anksiyete yaşarlar ve defalarca ararlar bazen gidip yerinde kontrol etmek isterler.

İnsanlardan onay almadan karar veremiyor musunuz?

Takıntı hastalığı olan kişiler genelde yanlış yapmaktan korktukları için atacakları her adımda onay alma ihtiyacı hissederler. Bazen bir kişinin onayı yetmez, atacakları adımı en ince ayrıntısına kadar negatif yönlerinin düşünüp doğruluğunu ispatlatmak isterler ancak bir türlü karar veremezler.

Alışveriş yaparken saatlerini harcalar. Hatalı karar vermekten korkarlar. Mesela hastalanma takıntısı olan bir kişi tüm tetkiklerini çeşitli doktorlara gösterir ve bir şey olmadığına dair onay almak ister. Ancak her onay sonrasında birazcık rahatlasa da sonra takıntılı düşünceleri yeniden alevlenir ve o doktor bir şeyleri atlayıp yanlış karar vermiş olabilir şimdi de şu doktorlara görüşeyim diyebilir.

Sizde de yukarıda anlattığımız düşünce ve davranışlar mevcutsa hastalığınız ilerlemeden profesyonel bir destek almanızda fayda var.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Dr Burak Toprak
Dr Burak Toprak
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler