Pazar, Aralık 1, 2024

Gazanfer Özcan Kimdir?

Ekranlarda baba rolleriyle yer alan ve Türk milleti tarafından sevilerek takip edilen Gazanfer Özcan kimdir? Sanat hayatı ve aile hayatı hakkındaki bilgiler şöyledir;

Gazanfer Özcan Hayatı

Türk sinema ve tiyatro dünyasının başarılı isimlerinden biri olan Gazanfer Özcan hayatı 1931 yılında başlar. Sanatçı 17 Ocak 1931 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelir. Oyuncunun tam ismi Saim Gazanfer Özcan’dır. Oyuncunun annesinin adı Semiha babasının adı ise Celalettin’dir. Ailenin 5 çocuğundan üçüncüsü olan Özcan ailesi ile Cihangir semtinde yaşar.

Okul hayatı Cihangir’de başlayan oyuncunun okuduğu okulların isimleri şöyledir;

  • Firuzağa İlkokulu (Cihangir)
  • Beyoğlu Ortaokulu (Beyoğlu)
  • Vefa Lisesi (Taksim)

Henüz liseye giderken tiyatroya ilgi gösteren oyuncu Şehir Tiyatroları’nda bulunan Çocuk Bölümü’ne katılır ve tiyatrolarda rol almaya başlar. 1955 yıllarına kadar çocuk tiyatrosunda görev alan Özcan daha sonra yetişkin tiyatrosuna devam etmiştir. Şehir tiyatrolarındaki görevi ise 1962 yılında kendi tiyatrosunu kurmasına kadar devam etmiştir.

Özcan Kaç Yaşında?

Aile babası rolleriyle ekranlarda yer alan Gazanfer Özcan kaç yaşında vefat etti sorularının cevabı 78’dir. Tiyatro ve dizi oyuncusu Özcan 17 Şubat 2009 yılında 78 yaşındayken akciğer rahatsızlığı sebebiyle hayatını kaybetmiştir.

Sanatçının ölümü üzerine sevenleri büyük üzüntü duyarken sanat camiası ve ailesi tarafından kendisine Haldun Taner tiyatro sahnelerinde veda töreni düzenlenmiştir. Sanatçının cenazesi daha sonra ise Karacaahmet Mezarlığına gömülmüştür.

Gazanfer Özcan Sanat Hayatı

Gazanfer Özcan sanat hayatı lise yıllarında yer aldığı Hisse i Şuayı tiyatro oyunuyla başlar. Daha sonra 1956 yılında Şehir Tiyatrolarına kayıt olur. 1962 yılında eşi Gönül Ülkü ile kendi tiyatrolarını kurmalarının ardından kendi tiyatrosunda çeşitli oyunlarda görev alır. Özcan’ın yer aldığı tiyatro oyunları arasında Nerden Nereye, Maymun Gözünü Açtı, Deli, Aşk Mektubu, Koca Eşek ve Oh Olsun yer alır.

Oyuncu 1952 yılında ise sinemaya adım atar. 1952-1975 yılları arasında çok sayıda sinema filminde yer alır. Bu filmler arasında Sevdalı Gelin, Allı Yemeni, Minnoş, Avare Şoför, Çılgın Yenge ve Şaka Yapma filmleri yer alır. 2000 yılına kadar sinemaya ara veren Özcan 2000 yılında Komiser Şekspir filmiyle sinemaya geri döner ve dikkatleri üzerine çeker. Oyuncunun son sinema filmi ise 2007 yılında çekilen Beyaz Melek olur. Oyuncu çeşitli filmler için seslendirme de yapar.

Tiyatro ve sinema dünyası tarafından tanınsa da Gazanfer Özcan’ın asıl çıkışı yer aldığı tv dizileri sayesinde olur. Tiyatro sahnelerinde canlandırdığı tiplemeyi Kuruntu Ailesi isimli diziyle televizyon ekranlarına aktarır.

Trt kanalında dizi 1983-2002 yılları arasında yayınlanır ve aile babası Hüsnü Kuruntu karakteri izleyicinin beğenisini kazanır. Diğer ünlü dizisi ise 2004-2009 yılları arasında yayınlanan Avrupa Yakası dizisi olur ve oyuncu dizide yine aile babası Tahsin’i canlandırır. Bu dizi oyuncunun son rol aldığı yapım olur ve dizi devam ederken Gazanfer Özcan hayatını kaybeder.

Başarılı bir sanat hayatı olan oyuncu Avni Dilligil ve İsmail Dümbüllü Ödülleri’nin sahibi olur. Ayrıca 1998 yılında devlet tarafından devlet sanatçısı ödülü kazanır. Ölümünün ardından 2010 yılında Kadıköy Belediyesi’nde bulunan Kozyatağı Kültür Merkezi’nde Gazanfer Özcan Sahnesi açılır.

Gazanfer Özcan Aile Hayatı

Duayen tiyatrocular arasında yer alan Gazanfer Özcan aile hayatı 1956 yılında yaptığı ilk evliliği ile başlar. Bu evlilikten 1957 yılında Fulya Özcan isimli bir kızı olur. Ancak oyuncunun ilk evliliği uzun süreli devam etmez ve kızının doğumunun ardından boşanır. İkinci evliliğini ise 1962 yılında tiyatrocu Emine Gönül Ülkü ile yapar. Çift 1949 yılında Şehir Tiyatroları kaydı sırasında tanışır. Bu evlilik ise Gazanfer Özcan’ın öldüğü 2009 yılına kadar devam eder. Özcan’ın kızı dışında başka çocuğu olmaz.

Umarız “Gazanfer Özcan Kimdir?” adlı yazımızı beğendiniz. Ayrıca dilerseniz sanat alanında diğer değerli dahilerimize de bakabilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Bilgi Kılavuzu
Bilgi Kılavuzu
Bilgi Paylaşımı ve Faydalı Bilgiler Sitesi. Türkiye'nin Bilgi Kılavuzu.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler