Pazar, Eylül 8, 2024

Sofra Adabının En Önemli 11 Altın Kuralı

Sofra adabı (yemek adabı) hakkında aşağı yukarı herkesin az çok bilgisi vardır. Yalnız tam anlamıyla sofra adabının inceliklerinin neler olduğunu bilmiyoruz. Sizlere bu makalede sofra (yemek) adabının ne olduğunu ve sofra kuralları (yemek kuralları) nasıl olmalıdır hakkında tüm bilgileri aktaracağım.

Sofra adabını bilmek, özellikle devlet dairelerinde veya özel şirketlerde oluşan yemek davetlerinde başarılı bir gün geçirmemizde büyük bir katkı sağlayacaktır. Davetlerde yemek yerken veya masada otururken göze çarpan bazı ince detaylar vardır. Bu detaylara dikkat edilmediği takdirde karşı tarafın size bakış açısı eksi yönde değişebilir.

sofra adabı (yemek adabı)

1.  Yemeğe başlama konusunda neye dikkat edilmeli? – Sofra Adabı

Bulunduğunuz davette sizinle aynı masada oturanların hepsinin yemeği gelene kadar ya da ev sahibi başlamanızı rica edene kadar yemeğe başlamayın.

2. Yemeğin gelmesini beklerken ne yapmamız gerekiyor?

Herkes yerli yerine oturduktan sonra, kendinize ait tabağın içindeki peçeteyi alıp açın ve dizlerinizin üzerine koyun. Birçok insan sabredemeyip henüz yemek gelmeden bir ekmek koparıp ağızlarına atarlar. Hiç hoş bir davranış değildir.

3. Bayanların masada dikkat etmesi ve yapması gerekenler nelerdir? – Sofra Adabı

Bardak, kadeh, çatal ya da kaşıkta ruj izi bırakmamaya çalışmak, kadınların dikkat etmesi gereken önemli bir konudur. Yemeğe başlamadan önce, fazla rujunuzu peçete yardımı ile alabilirsiniz.

4.  Erkeklerin masada dikkat etmesi ve yapması gerekenler nelerdir?

Her erkek, yanındaki bayanla ara sıra nazik ve neşeli konuşmalar yapar. Onu bırakıp başkalarıyla yani kendinizden uzak olanlarla fazla ilgilenmeyin. Arada elbette sohbete karışın. Sofra başında din, politika gibi ağır konular işlemeyin, daha çok eğlendirici ve herkesi ilgilendiren konulara değinin.

5. Yemek yerken nasıl yemeliyiz ve neye dikkat etmeliyiz? – Sofra Adabı

Ağzınız açıkken yemeğinizi çiğnemek ya da yemek yerken konuşmak yanlıştır.

Ağzınızı fazla doldurmayacak kadar küçük parçalar halinde yemeğinizi yiyin.

6. Yemeğe hala devam ediyorsanız yapmanız gereken nedir?

Çatal, bıçak ve kaşığınızı yemek yedikten sonra tekrardan masaya koyamamanız gerekiyor. Tabağın içinde kalmalı. Bıçağın keskin tarafı size yani içe gelecek şekilde konulmalıdır. Çatal ise bıçağa paralel ve sol tarafa konulmalıdır. Ve bu sizin yemeğe ara vermiş olduğunuzu gösterir.

7. Yemeğinizi bitirdiğinizde yapmanız gereken nedir? – Sofra Adabı

Yemeğinizi bitirdiğinizi ve başka bir şey istemediğinizi belirtmek için ise, çatalı sola bıçağı da sağ tarafa gelecek şekilde, tabağın ortasına koymanız yeterli olacaktır.

8. Sofra adabında sandalyede nasıl oturulmalı?

Sandalyede dik oturmak gerekiyor ve dirsekler masa üzerine koyulmamalı.

9. Yediğiniz yemek dişlerinizin arasına mı takıldı? 🙂 – Sofra Adabı

Masada iken asla dişlerinizi karıştırmayın. Eğer çok gerekli ise lavaboya gidin.

sofra kuralları (yemek kuralları)

10. Tabağınızdaki yemek miktarı ne kadar olmalı?

Tabağınıza yiyebileceğiniz kadar yemek almalısınız. Bazı bölgelerde kültürlerinden dolayı tabakta yemek bırakmak saygısızlık olarak geçmese de bunu yapmayı tercih etmeyin. Özellikle ev hanımlarının yemeklerine ve emeğine hürmeten her çeşitten az da olsa alınması gerekiyor.

11. Yemeğinizi diğer davetlilerden önce bitirdiyseniz ne yapmalısınız?

Bu konu sofra adabının bir diğer ince noktasıdır. Yemeğinizi diğer davetlilerden daha önce bitirdiyseniz, onların da yemeklerini bitirmelerini beklemeniz gerekir. Sessizce beklemelisiniz. Bu başka bir saygıdır. Ayrıca, bıçağınızı kendinize paralel, çatalı ise bıçakla artı olacak şekilde tabağa koymalısınız.

Makaleyi okuduğunuz için teşekkür ederim.

Umarım “Sofra Adabının En Önemli 11 Altın Kuralı – Sofra Adabı (Yemek Adabı)” hakkında verdiğim bilgileri beğendiniz. Ayrıca paylaşıp yayabilirseniz çok sevinirim. Böylece sizler de çevrenizdekilere yardımcı olmuş olursunuz. Duygu ve düşüncelerinizi de alttaki butonda paylaşırsanız çok mutlu olurum. 🙂

Sizlere tavsiyede bulunabileceğim diğer bir makale:  “Masa Düzeninde Dikkat Edilmesi Gereken 9 Madde”

 

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler