Perspektif nedir merak edenlerin aklındaki bir sonraki soru perspektifinin nasıl uygulandığıdır. Belirli teknikler kullanılarak, 2 boyutlu bir görseldeki nesneleri kâğıda 3 boyutlu olarak aktarmaya perspektif denir.
Farklı bakış açılarından kaynaklanan görünüm şekli oluşabilir. Bilimsel olarak da ifade edilen nesnelerin uzaklaştıkça küçüldüğü, yaklaştıkça büyüdüğü bu teknikte de gözlemlenir. Peki, bu teknik nasıl uygulanır ve kimler tarafından kullanılır? Gelin bu soruların cevabını birlikte verelim.
Perspektif Nedir Kaça Ayrılır?
Doğadaki nesnelerin bir kâğıt üzerinde perspektif olarak resmedilmesi, onların bizden uzaklaştıkça küçüldüğünü ifade etmektedir. Perspektif ikiye ayrılır.
Bunlar şöyledir;
- Renk Perspektifinde; cisimlerin bizden uzaklaşması ile nesnelerin renginin değişmesi veya ışık değiştikçe değişmesi gözlemlenir.
- Çizgi Perspektifi; birbirlerine paralel olan çizgilerin sonsuz düzlemde birleşip küçülmesine denir.
Perspektif Kim Tarafından Uygulanır?
Perspektif çizim tekniğine özellikle mesleki anlamda ihtiyaç duyanlar sıklıkla bu yöntemi tercih etmektedir. Bunların başında mimarlar, endüstri planlayıcıları ve mühendisler gelmektedir. Perspektif nedir merak edenler, nasıl uygulandığını da merak etmekte.
Perspektifi Kurallarına Göre Uygulamak
- Çizime başlarken seçilen kâğıdın üzerinde ufuk çizgisi belirlenir.
- Ufuk çizgisinde tespit edilen esas nokta işaretlenir.
- Çizimin sonrasında sorun çıkarmaması adına ufuk düzleminin tam atlında, tam üstünde veya tam hizasında olup olmadığı sıklıkla kontrol edilir.
- İyi bir çizim gerçekleştirmek istiyorsanız ilk önce büyük yüzeyler ardından da küçük yüzeylerin çizimini yapmalısınız.
- Dikkat edilmesi gerekilen bir hususta kaçış noktalarının resmin içinde yer alıp almadığına dikkat etmektir.
- Eğer ki resmin için kaçış noktasını görmüyorsanız tamamlayıcı bir kâğıt ekleyerek kaçış noktasını görmelisiniz.
Perspektif Nasıl Uygulanır?
Perspektif çizim tekniğini gerçekleştirmek veya hobi olarak yapmak isteyenler için nasıl uygulandığını sizler için derledik. Başta kâğıdın üzerine İzgi olarak adlandırılan yatay çizgi çizilir. Bu çizgi nesneleri yerleştirmede ana hat olarak değerlendirilecektir. Bu ölçüde matematiksel olarak da nesneleri çizginin ne kadar sonuna taşırsanız, nesnelerde bir o kadar küçülme görülecektir.
Unutulmamalıdır ki kâğıda eklenen gölge etkisi perspektif çiziminizin görüntüsünü farklılaştırabilir. Perspektif çizimde dikkate alınması gerekilen bir diğer husus nesnelerin köşesi varmış gibi hareket etmektir. Kutu görünümüne kavuşturulan nesneler İzgilerin üzerine yerleştirilir.
Perspektif Çizim Tekniğini Herkes Kullanabilir Mi?
Özellikle proje çizen mimar ve mühendislerin kullandığı bu tekniği elbet herkes kullanabilir. Bunun için teknikte kullanılan malzemeleri, tekniği doğru kavrayabilmek çok önemlidir. Çizeceğiniz mekân ve nesneler için de teknikler aralarında sıralanır.
Bunlar şöyledir;
- Tek kaçışlı perspektif
- Çift kaçışlı perspektif
- Üç kaçışlı perspektif
Tek Kaçışlı Perspektif Nedir?
Tek kaçışlı perspektif tekniğinde bir kutu şeklindeki nesneyi kâğıda aktarmak için bir noktada kesişen iki doğru çizmek lazım. Demiryolu ve karayolu perspektif görünümü buna örnektir. Çizime aktarılacak olan kutu yüzey çizimleri ise ufuk hattına bakılarak kesişme noktasına göre ayarlanır.
Çift Kaçışlı Perspektif Nedir?
Çift kaçışlı perspektifin diğer adı ise açısal perspektiftir. Kutu hafifçe ter yöne doğru hareket ettirilirse kesişme noktası ufuk hattında dönen yönün aksi istikametine doğru kayar. Tek kaçışlı perspektifte yatay boyutlar çizim kâğıdı kenarlarına paralel durur.
İki kaçışlı perspektifte ise iki kesişen nokta bulunur ve her iki kesişme noktasına göre aktarılan resimde derinlik çizgileri, kâğıt kenarına paralel durmaz. Çift kaçışlı perspektifin çizim tekniğini daha kolay anlamak için demiryolu hizasında bulunan bir kişinin ve elinde tuttuğu bir nesneyi sağa veya sola hafifçe çevirmesi buna örnek olacaktır.
Üç Kaçışlı Perspektif Nedir?
Diğer iki tekniğe göre bir farklı nokta, iki kesişen noktaya dik olacak şekilde üçüncü bir kesişim noktası ekleniyorsa bu üç kaçışlı perspektif olur. Bu tekniği kullanmak diğer tekniklere oranla daha sınırlıdır. Çünkü bu çizimler yerine nesneler, modeller kullanılmaktadır.
Perspektif Uygulamasında Kullanılan Terimler Nelerdir?
- Resim Düzlemi; Resmin çizim ve göz arasında kalan arakesit olarak aktarılacağa düzeleme denir.
- Yer Çizgisi; nesnenin yer düzlemi ile resmin düzlemine oturtulan ara kesitine denir.
- Bakış uzaklığı; çizilecek olan nesneye uzaklığın bakış noktasına olan uzaklığına denir. Nesnenin dıştan genişliği kadar bir mesafede durulması perspektifin daha doğru çizilmesine öncülük edecektir.
- Bakış Noktası; gözlemcinin çizeceği perspektife göre kendini hizaladığı sabit noktaya denir. Bakış noktası ile dikkat edilmesi gerekilen bir nokta vardır. Bakılan noktanın mesafesi genişlik ve yükseklik ölçüsünün 2 katı ve daha fazlası olmalıdır.
- Ufuk çizgisi; bulunduğumuz yerden göz hizamızı işin içine katarak hayali çizgiye denir. Sabit durularak bakıldığında ufuk çizgisi hep göz hizamızda olacaktır.
- Esas Nokta; sabit bir noktadan bakıldığında uzaklaşan birbirine paralel olan çizgilerin bir notada kesiştiği görülür. Yerimizi değiştirirsek esas noktanın da değiştiğini görürüz.
- Kaçış Noktası; sonsuza doğru giden birbirine paralel olan çizgilerin birleşme noktaları olmadığı halde birleşiyormuş gibi gözüktüğü denir.
- Göz Noktası, İstasyon Nokta, Gözlem Noktası; bu noktalar gözlenen nesne ve gözlemci arasındaki mesafenin ne kadar olduğunu belirlemektedir. Göz noktası eğer objeye yakınlık gösteriyor ise kaçma noktalarının birbirine lan uzaklığı daha yakın, göz noktasının objeye olan uzaklığı daha büyükse kaçış noktaları birbirinden daha uzaktır. Kaçma oranlarının eşit olması gözlenen yüzeylerin eşit açı yapmasına bağlıdır. Aksi bir durum ile karşılaşıldığında nesne resmin üzerine hiç de eşit olmayan açılarla döndürülerek yüzeylerin farklı oranlarında gözden kaybolmasına neden olacaktır.
- Resim Düzleminin Saptanması; Göz noktasını hizaladığınızda bir sonraki aşama çizilen perspektifin görülmek istenen dış köşelerini belirleyerek görüş açısını ifade eden iki çizgi çizilir. Çizilen bu çizgiler görüş merkezini belli eder. Görüş açımızdaki perspektif nesne görüş merkezine dik bir düzlemde oluşur. Bu düzlemde resim düzlemi olarak çizgi haline gelerek görselleşir.
Bu yazıyı da okuyabilirsiniz: Panel Nedir? Panel Özellikleri Nelerdir?
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.