Pazar, Kasım 3, 2024

Klinik Psikoloji Nedir? Klinik Psikologların Kariyer Fırsatları Nelerdir?

Klinik Psikoloji Nedir? Klinik Psikologların Kariyer Fırsatları Nelerdir? bir çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Son yıllarda psikoloji biliminin bilinirliğinin artmasıyla psikoloji bölümleri üniversite adayları arasında çok tercih edilen bölümlerden biri haline geldi. Fakat uygun meslek seçimi zorlu bir süreç. Ayrıca son derece kişisel…

Psikoloji lisans programı genellikle temel psikoloji eğitimi ve psikolojinin alt alanlarını içerir. Bu alt alanlar ise klinik, deneysel, sosyal, gelişim, endüstri ve adli psikoloji… Lisans eğitimi sırasında ilgi duyduğunuz alt alanlardaki gelişmeleri takip edebilmek için alanda uzmanlaşmış kişilerden eğitimlerin alınması yarar sağlayacaktır. İlgi duyulan alt alanlara ait seminerler veya kongrelere katılarak bakış açısı edinebilir. Aynı zamanda lisans eğitimi sonrasında yüksek lisans programları uzmanlaşmak için son derece önemli. Alt alanlardan biri olan klinik psikolojiyi ele alalım.

Klinik Psikoloji Nedir?

Klinik psikoloji insanın “normal” ve “normal dışı” davranışları ile ilgilidir. Araştırma özelliği temelde insan davranışlarıdır ve araştırmalarla elde edilen bu bilgiler pratikle bütünleştirilerek uygulanır. Normal ve anormal davranışı ayırt etmek amacıyla soruna ve durumun tanımını yapabilmeye yönelik araştırmalar ve ölçümler yapılması klinik psikoloji alanı için önemlidir. Davranışın doğasının ne olduğunun öğrenilmesinin yanında bu bilgilerle neyin nasıl yapılacağını bilmek ve bu konuda beceri geliştirmek de klinik psikologların görevleri arasındadır. Kısaca klinik psikologlar gözledikleri ve ölçüldükleri normları değerlendirirler. Tedavi ve koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinde etkin şekilde yer alırlar. Bu özellikler alınan eğitimin getirdiği klinik tutumları ve yaklaşımlardan beslenir.

Klinik psikolog olabilmek için bu alanda en az “yüksek lisans” derecesi almak gerekir. Bu alandaki yüksek lisans programları üniversitelerin lisansüstü eğitim programlarında açılmaktadır. Bu programlarda psikopatoloji, psikoterapi yaklaşımları, araştırma yöntemleri, istatistik, kişilik ve zeka testleri gibi derslerin bulunması gerekmektedir. Bu derslerin yanında ayrıca çocuk-ergen ve yetişkin süpervizyonu ve klinik stajları da olmalıdır. Ayrıca programdan mezun olmak için alanda belli bir araştırmaya dayalı bir tez çalışması da gereklidir.Klinik Psikoloji Nedir?

Klinik Psikologların Kariyer Fırsatları

Klinik psikologlar; duygusal, bilişsel ve davranışsal sorunlar, ergenlik problemleri, yetişkinlik problemleri, yaşlılık sorunları ve kayıpları gibi dönemlere bağlı yaşam olayları ve sorunların yanı sıra, depresyon ve şizofreni gibi ağır bozukluklarda psikiyatri ile birlikte çalışabilirler. Araştırma konuları ise, psikoterapiden, kişilik özelliklerine; fobilerin gelişiminden, şizofreninin nedenlerine kadar kapsamlı alan oluşturur. Klinik psikologlar, akademik ortamlarda çalışabilecekleri gibi, sağlık sektörü içinde de özel ya da kamu hastanelerinin ruh sağlığı birimleri/bölümlerinde, psikoterapi veya psikolojik danışmanlık merkezlerinde, rehabilitasyon merkezleri ve özel eğitim kurumlarında, klinik hizmetler sunan sivil toplum kuruluşlarında, klinik araştırma yapan kuruluşlarda, işyerlerinde, klinik psikologlara yer veren ilk, orta ve yüksek öğrenim kurumlarında, huzur evlerinde, hukuk ve adli alanlarda (aile mahkemeleri, denetimi serbestlik büroları, cezaevleri), halk sağlığı merkezlerinde çalışabilirler.

Umarım yazımı beğenmişsinizdir, ayrıca dilerseniz diğer yazmış olduğum makaleler için buraya tıklayabilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Uzm Psikolog Tuğba Balık
Uzm Psikolog Tuğba Balık
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

2 YORUMLAR

  1. Bilgiler çok güzel ve anlamlı klinik psikoloji alanında bilgiler içermekte Pedagogluk ile ilgili bilgide paylaşmanızı sabırsızlıkla bekliyorum ??

  2. Psikoloji son dönemlerde insanlar arasında kendi yerini almaya başladı sayılır. Kişisel gelişimler davranışlar ile ön plana çıksa da, önceden ne psikoloğu diyenler yavaş yavaş buda bir hastalık demeye başladılar. Güzel şeyler oluyor.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler