Çarşamba, Ekim 23, 2024

Kardeş Kıskançlığı Nedir Ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aileye yeni bir bebeğin dahil olması, bir çocuk için kabullenilmesi zor olan bir durumdur. Çocuğun kardeşi kabullenebilmesini bir çok faktör etkilemektedir. Örneğin çocuğun yaşı, ailenin tutumu ve çocuğun kişilik özelliklerine bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterebilir. Eşit olmayan ve tutarsız aile tutumları kardeşler arasında kıskançlığın büyümesine neden olur.

Kardeş kışkançlığı yaşanması gereken doğal ve sağlıklı bir süreç olarak kabul edilebilir. Burada önemli olan kıskançlığın derecesidir. Çocuğun bu dönemi daha kolay atlatabilmesi için çeşitli önlemler alınabilir. Öncelikle doğuma kısa bir süre kala, resimli bir hikaye kitabı ile kardeşi hakkında bilgi vermeniz, onun  ile, neler yapabileceğini anlatmanız ve bundan sonraki hayatınızda olabilecek değişiklikler hakkında bilgi vermeniz çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar.

Bunun yanında aile ilk çocuğuna kardeş doğmadan önce nasıl davranıyorsa, onunla nasıl vakit geçiriyorsa bu şekilde devam etmelidir. Bebeğin doğumuyla birlikte hayatlarının akışında köklü bir değişiklik yapmamalıdır. Örneğin kimi aileler kardeşin doğumuyla birlikte büyük çocuğu kreşe başlatabilmektedir. Bu noktada çocuğun kendisini evden uzaklaştırılıyormuş gibi hissetmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu yüzden eğer hayatınızda bir değişiklik olacaksa bunu doğumdan önce yapmaya özen gösterin. Kardeş Kıskançlığı Nedir Ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kardeşe yönelik olumsuz duyguları olan çocuk reddedilmemeli bunun yerine duygularını ifade etmesine fırsat verilmelidir. Kıskansa da üzülse de öfkelense de o duygudan korkmadan yüzleşme cesaretini kazanması, zor duygularıyla baş etmeyi öğrenmesi için çocuklar  desteklenmelidir. Bunun yanında çocuklar ile ayrı ayrı ve kimi zamanda birlikte ne kadar kaliteli zaman geçirilirse kıskançlık duygusu o kadar azalacaktır. Çocuklarınızla oyun oynamak, hikaye okumak, sinemaya gitmek ve buna benzer durumlar ile onlara özel zaman ayırmaya özen göstermek önemlidir.

Ailelerin en çok kaygı yaşadıkları konulardan biride kardeş kavgalarında nasıl davranmaları gerektiğidir. Burada önemli olan nokta kardeşlerin birbirlerini dinleyebilmeleri, duygularını açığa çıkarmaları ve farklılıklarıyla yaşayabilecekleri çözümler bulmalarıdır. Çocuklarınızın neden kavga ettiklerini gözlemleyin ve size rahatsız eden durumları not alın. Bu konuları ailece değerlendirebileceğiniz fırsatlar yaratın. Çocuklarınızın ilgi alanları, mizaçları ve düşünceleri her ne kadar birbirinden farklı olsada onları birleştirecek bir köprü mutlaka vardır.

Unutmayın çocuklara eşit değil eşsiz olduklarını hissettirecek şekilde davranmak gerekir.  Her bir çocuğunuzun ihtyaçlarını göz önünde bulundurun ve ona olan sevginizin eşsiz olduğunu gösterin.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Uzm Psikolog Ayşe Selin Özmen
Uzm Psikolog Ayşe Selin Özmen
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

2 YORUMLAR

  1. Nergiz TÜTÜNCÜ

    Biz bebeği çocuğun kucağına verip bak senin kardeşin bu deyip sonra aman tutma, aman bırak deyip azarladıkça o çocuk daha onu çok kıskanır. Sanır ki, onu koruyoruz kendisini dışlıyoruz.

  2. Küçüklüğümü hatırladım yazıyı okuyunca bende kardeşimi çok kıskanırdım. Ama kimseye belli etmezdim. Yalandan onu sever gibi yapar ama bir fırsatını buldum mu da canını acıtırdım. Çocukluk işte.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler