Latince innotavus kelimesinden gelen İnovasyon, yenilik anlamında kullanılmaktadır. İnovasyon kelimesi her ne kadar ”yenilik”, ”yenilikçilik”, ”yenileme”, ”yenileşim” gibi anlamlarda kullanılsa da farklı anlamlara da sahiptir. Peki, inovasyon nedir?
Çeşitli Anlamlarıyla İnovasyon
İnovasyon birçok farklı anlamlar taşımaktadır. Teknolojik alanda yapılan yenilikler, toplumun ekonomisine katkı sağlayacak bilimsel ve teknolojik yenilenmeler, farklı fikirlerin ticari zeka ile buluşması, daha verimli ürünler ya da hizmetler yaratma gibi örnekler birer inovasyondur.
İşletmeler İçin İnovasyon
İşletmeler için inovasyon nedir? Sorusuna, yeni fikirler ve dinamik ürünler ortaya koyma ya da mevcut olan ürün ve hizmetleri geliştirmek şeklinde tanımlanabilir. İşletme içi meydana gelen problemler için yenilikçi fikirler oluşturup çözüm sunmak için yapılan çalışmalar da bir inovasyondur.
İşletmede oluşabilecek ihtiyaçlar için yeni uygulama ve yöntemler geliştirerek, ihtiyaçlara karşılık vermek işletmede temel amaçtır. Bir ürünün icat edilmesi ya da mevcut bir ürünün geliştirilmesi, değiştirilmesi gibi çalışmalardır. Yenilikçi fikirleri faaliyete geçirerek yaratıcı fikirlerin oluşmasını sağlamaktır.
İnovasyon Çeşitleri
İnovasyon ürün ve hizmet üzerinde yapılan inovasyonlar olarak ayrılsa da farklı çeşitleri de yer almaktadır.
Bunlar;
- Düzeyine göre inovasyonlar; adımsal, yıkıcı, radikal.
- Yapılış şekline göre; tersine, açık, kapalı.
- Yapıldığı alana ve konusuna göre; pazarlama, ürün, hizmet, operasyonel, organizasyonel.
Birçok inovasyon çeşidi yer almaktadır. Meydana gelen değişimlerin derecesine ve farklılık düzeylerine göre de inovasyon çeşitleri vardır. İnovasyonun meydana getirdiği değişimlere göre yapısal, aşamalı ve radikal inovasyonlardır.
İşletmelerin yanı sıra bireysel ve toplumsal olarak da inovasyon çeşitleri sınıflandırılması yapılmıştır. Birkaç inovasyon çeşidinin özellikleri de diğer inovasyonların içeriğinde yer almaktadır. Genellikle yaygın olarak kullanılan inüvasyon türleri ise ürün, hizmet ve pazarlama inovasyonlarıdır. Herhangi bir ürün aynı zamanda hem hizmet inovasyonu olurken pazarlama inovasyonu da olabilmektedir.
Ürün İnovasyonu
Yeni bir ürün geliştirme ya da mevcut olan bir ürün geliştirilerek, yenilenip piyasaya sürülmesidir. Ürün inovasyonu için yeni bir ürün geliştirmek zorunlu değildir. İşletmenin mevcut olan bir ürününün daha kaliteli ve daha iyi özellikler ile geliştirilerek, yenilikçi bir teknoloji ile piyasaya sürmek de ürün inovasyonudur.
Günümüzde piyasada birçok işletme, rekabet ortamında müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı ve daha kaliteli bir şekilde cevap vermek için mücadele etmektedir. Mevcut ürünleri geliştirip farklı özellikler ile piyasada en iyi olmak için çalışmalar yapmaktadır.
Ürün İnovasyonu Örnekleri
Ürün inovasyonuna örnek olarak akıllı cüzdanlar verilebilir. Cüzdanın GPS özelliği ile kaybedilse dahi yeri kolayca tespit edilebilmektedir. Daha çok hırsızlık olaylarında da bu akıllı cüzdanlar işe yaramaktadır. Aynı zamanda akıllı telefonlar ile de uyumlu olarak üretilmektedir.
Hizmet İnovasyonu
Piyasa ortamında rekabet eden işletmelerin ürünlerini pazar sunması ve müşterilere fayda sağlayan hizmetler meydana getirmesi hizmet inovasyonu kapsamına girmektedir. İşletmeler müşterilerine sadece hizmet de sunabilmektedirler. Yeni ve farklı bir hizmet oluşturma ya da mevcut olan hizmetlerinin geliştirilerek müşterilere sunması bir hizmet inovasyonudur. İşletmelerin verdiği hizmetlerin yenilenerek daha fazla müşteri çekmesi planlanmaktadır.
Hizmet İnovasyonu Örnekleri
Hizmet inovasyonuna örnek olarak Türkiye’ deki ”Gidesin Yoksa Getir’ in Var” sloganı ile insanlara sunulan Getir uygulaması verilebilir. Müşterilere istedikleri ürünü kapılarına kadar ulaştırması bir hizmet inovasyonudur. Aynı şekilde Yemek Sepeti de müşterilerin istedikleri yemekleri kapılarına kadar ulaştırarak hizmet vermektedir.
Pazarlama İnovasyonu
İşletmelerin tüm faaliyetlerini içeren bir inovasyon çeşididir. İşletme kuruluş aşamasına geçmeden önce yapılan pazar araştırmaları, müşteri potansiyelini oluşturma gibi çalışmalar pazar inovasyonu içerisinde yer almaktadır. Sürekli olarak müşterileri inceleyen, değişimlere karşı önceden hazırlıklı olmak ve pazarın nabzını tutmak pazarlama inovasyonunun görevidir.
Pazarda yer alan müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına ya da sorunlarına karşı ürün veya hizmet sunmaktır. Ayrıca ürün ve hizmet fiyatlarındaki değişimler de pazarlama inovasyonu içerisinde yer almaktadır.
Müşterilerin satın aldıkları ürün ya da hizmetleri makul fiyatlar ile piyasaya sürmek ve müşterilerin satın alma gücünü göz önünde bulundurmak da pazarlama inovasyonudur. Ürünlerin müşterilere ulaştırılması için kullanılan dağıtım kanallarında yapılan değişimler ile birlikte aynı zamanda müşterilerin açısından da faydalı olması bir pazarlama inovasonudur.
Pazarlama inavasyonu, müşteri istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yapılacak olan yenilikleri müşterilere sunarak bundan kar elde etmek gibi sonuçlar doğurmaktadır.
Pazarlama İnovasyonu Örnekleri
Pazarlama inovasyonuna örnek olarak IKEA firması verilebilir. Türkiye’ de ve diğer ülkelerde faaliyet gösteren IKEA, montaja hazır şekilde mobilya ürünlerini müşterilerine sunmaktadır. Bir diğer örnek olarak da Apple firması verilebilir. Apple’ in her ürününe farklı farklı isimler vermesi (Laptop – Macbook, Telefon – İphone gibi) sağlam bir pazarlama politikası izlediğini ve pazarlama inovasyonuna sahip olduğunu göstermektedir.
İnovasyonun Bütünsel Faaliyet Olarak Görülmesi
İnovasyon bir işletmede yer alan tüm faaliyetleri içermektedir.
İnovasyon bütünsel bir faaliyet olarak görülmediği zaman şu problemleri meydana getirmektedir:
- Yalnızca müşteri ihtiyaç ve isteklerine karşılık vermek gibi düşünüldüğünde,
- Yalnızca teknolojik olarak bir ilerleme olarak görüldüğünde,
- İnovasyonun güçlü Ar-Ge yeteneği gerektirdiğini düşünüldüğünde,
- Yalnızca büyük işletmelerin yürütebileceği düşünüldüğünde,
- İnovasyonun yalnızca işletme içinde ortaya çıktığı düşünüldüğünde,
- İnovasyonun yalnızca Ar-Ge çalışanlarının görevi olduğu düşünüldüğünde,
- Sadece önemli dğeişiklikler ve yenilikler olarak algılandığında,
- İşletme içinde inovasyon alanında görevlendirilmiş kişilerin işi olarak düşünüldüğünde,
- Yalnızca işletme dışı faaliyetleri olarak düşünüldüğünde.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.