İnsanoğlunun zamanı daha net algılayabilmek, tekrarlayan olaylara bağlı kalarak zaman döngülerini belirli bir sistematiğe oturtarak günlük hayatını daha kolay hale getirmek için geliştirdiği araçlar takvim olarak adlandırılır. İlk takvim ay yılı hesaplamasına sahiptir ve Sümerler tarafından bulunmuştur. Günümüzde de geliştirilerek kullanılan güneş yılı hesaplamasına sahip ilk takvim Antik Mısır’da kullanılmaya başlanmıştır.
Takvim Nedir?
İlk takvimler Ay ve Güneş’in zaman içerisinde tekrarlayan hareketlerinin fark edilmesi ile birlikte ortaya çıkmıştır. Ay takvimleri modern zaman öncesi iki dolunay arasında geçen zamanı baz alarak kullanılan takvimler olmuştur. İlk güneş takvimi ise gün doğumu ile gün batımı arasında sürenin hesaplanması ile güneş günü kavramıyla kullanılan takvimlerdir. İnsanlık tarihinde kullanılmış olan, günümüzde hâlâ bazı topluluklar tarafından özel günlerin belirlenmesi için kullanılan takvim çeşitleri bulunmaktadır.
Geçmişten Günümüze Takvim Çeşitleri Nelerdir?
Hicri Takvim
İslami ya da Müslüman Takvimi olarak da bilinmektedir. Ay yılı esasına dayanır yani takvimin temelinde Ay’ın Dünya etrafındaki dolaşma süresi bulunmaktadır.
Hicri Takvim Nedir?
Hz. Ömer’in halifelik yaptığı dönemde Hz. Ali’nin önerisi ile kabul edilen takvimdir. Bu takvimden önce yıllar isimlendirilmiştir. Yıl içerisinde gerçekleşen en önemli olay yılın adı olarak kullanılmıştır.
Hicri Takvimin Özellikleri Nelerdir?
Hicri Takvim’in başlangıcı Hicret’in gerçekleştiği yıl olan 622 olarak kabul edilir. Hicri Takvim, Hicri Şemsi Takvim ve Hicri Kameri Takvim olarak ikiye ayrılır. Takvimde 12 ay bulunur ve aylar ay döngüsüne göre hesaplandığı için takvim Miladi Takvim’den yaklaşık 10 gün kısadır.
Miladi Takvim
Miladi Takvim ilk modern takvim olarak kabul edilir. Jülyen Takvim yerine 8. Papa tarafından yaptırılan bu takvimde İsa’nın doğduğu yıl milat kabul edilir.
Miladi Takvim Nedir?
Miladi Takvim ya da diğer adıyla Gregoryen Takvim dünyada en yaygın kullanılan takvim olarak bilinmektedir. 1582 yılında kullanılmaya başlayan bu takvim ilk olarak Avrupa’da yayılmış sonrasında ise dünyanın en çok kullandığı takvim olmuştur.
Miladi Takvimin Özellikleri Nelerdir?
Miladi takvimde 1 yıl 365 gün 6 saatlik bir süreyi ifade eder. Takvim günümüzde en hassas takvim olarak bilinmektedir. Takvimin zaman hesaplamasında sadece 10,8 saniyelik bir hata bulunmaktadır.
Celali Takvim
1079 tarihinde Selçuklu Devleti tarafından kullanılmaya başlayan takvimde astronomi hesaplamaları yapıldığı için bazı günlerin belirlenmesinde daha doğru sonuçlar vermektedir.
Celali Takvim Nedir?
Ömer Hayyam’ın önderliğinde geliştirilen Celali Takvim, güneş yılına göre düzenlenmiştir. Miladi Takvim’den yaklaşık 500 yıl önce kullanılmaya başlanmıştır ve Miladi takviminin temelleri Celali Takvim’den alınmıştır.
Celali Takvimin Özellikleri Nelerdir?
1 yıllık süre 365 gün 6 saat olarak belirlenmiştir. Yeni yıl başlangıcı, Nevruz olarak kabul edilmiştir. Hicret yılı ise takvimin başlangıç noktasıdır.
Rumi Takvim
Osmanlı Devleti’inde devlet işlerinde kullanılmak üzere 1840 yılında kabul edilen takvimdir. 1840 sonrasında Osmanlı’da çift takvim uygulaması başlamıştır.
Rumi Takvim Nedir?
Rumi Takvim Hicret’i başlangıç olarak kabul eder. Rumi Takvim her 33 yılda 1, Hicri Takvim’i tam 1 yıl geçer. Bu farklılığın giderilmesi için 33 yılda 1 hicret yılı düşürülmesi gerekir.
Rumi Takvimin Özellikleri Nelerdir?
Rumi Takvim’de yılbaşı 1 Mart olarak kabul edilir. Güneş yılı hesaplaması ile hazırlanan takvim ile Miladi Takvim arasında 13 günlük sabit bir fark vardır.
12 Hayvanlı Türk Takvimi Nedir?
12 Hayvanlı Türk Takvimi, Asya’da da çok yaygın olarak kullanılan 12 hayvanlı takvimler ile benzer özelliklere sahiptir. 12 hayvanlı takvim Çin, Moğolistan, Vietnam gibi ülkelerde de farklı versiyonları kullanılmış bir takvimdir.
12 Hayvanlı Türk Takvimi Özellikleri Nelerdir?
12 Hayvanlı Takvim her yılın bir hayvan ile anıldığı takvimdir. Yıla adını veren hayvan aynı zamanda o yılın nasıl geçeceğine dair bilgiler de verir. Çağ kavramı 12 hayvanlık döngünün 5 kez tamamlanması anlamına gelir.
Doğru Takvim Seçimi İçin Avansas’ı Ziyaret Edin
Takvim kullanımı hem zamanı kontrol edebilme hem de daha planlı olma imkânı sunar. Bu nedenle farklı formlarda takvimlerin kullanılması oldukça yaygın bir tercihtir. Masa ve duvar takvimleri günlük notlar almak ve işaretlemeler yapmak için idealdir. Siz de planlarınızı daha rahat yapmak ve zamanınızı kontrol altında tutmak için ihtiyacınız olan takvim çeşitlerini Avansas’tan alabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.