Çarşamba, Ekim 23, 2024

Fibromiyalji Sendromu Ve Miyofasial Ağrı Nedir?

Fibromiyalji sendromu:

Kas-iskelet sisteminde uzun süreli olabilen, vücutta yaygın ağrı ve hassasiyete yol açan bir yumuşak doku romatizmasıdır. Uzun süreli ağrı ve özürlülüğe yol açan sendromlar arasında fibromiyalji sendromu, iş gücü kaybı ve ilaç-tedavi masrafları açısından ön sıralarda yer almaktadır. Bazen yumuşak doku romatizması ya da kas romatizması olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalığın temelinde de genellikle stres faktörü bulunur. O yüzden bu hastalık sorgulanırken, kişinin karakteristik yapısı  ( örn: kafaya her şeyi takan, sinirli ve gergin…) ve sosyal yaşantısı da dikkatle değerlendirilmelidir.

Miyofasial ağrılar:

Daha çok, masa başı veya bilgisayar başı çalışanlarda ve stresli bir hayata sahip olanlarda görülür. Sırt, bel, boyun, diz ve dirsek gibi vücudun belirli yerlerinde hassas noktalar bulunur.   Bel tutulması, boyun tutulması, iş yaparken kollarda uyuşma ve yorgunluk hissi, boyunun arkasına veya şiddetli durumlarda başın arkasına yayılan ağrılar, bu hastalarda çok tipik olarak görülür ve bu gibi durumlar sonuçta hem iş gücü hem de hasta açısından konfor kaybına sebep olur.

Tanı:

Aşağıda ki resimde görülen ağrılı noktaların varlığı, hastanın karakteristik yapısının veya bulunduğu sosyal ortamının stresli oluşu ve diğer organik nedenlerin ekartasyonu sonrasında tanı koyulur. Bu hastaların genellikle kan değerlerinde herhangi bir hastalık veya organik bir neden bulunmamaktadır. Bu hastalar doktora başvurduğunda bazen yanlış tanı da alabilmektedirler. Çünkü bu hastalıklar, boyun ve bel fıtığını çok taklit ederler. Boyun düzleşmesi ve bel kayması gibi aslında çok düşük değerler de olup da ameliyat gerektirmeyen durumların varlığında, bu ağrılar dolaylı olarak bu sebeplere yorulur ve hastalar bu şekilde mağduriyetler yaşayıp tedaviden de sonuç alamayabilirler.Fibromiyalji Sendromu Ve Miyofasial Ağrı Nedir?Fibromiyalji ve miyaofasial ağrı nasıl tedavi edilir?

Bu hastalıkların tedavisinde temel esas risk faktörlerini düzenlemekten geçer. Masa başı işi olanlarda sırt germe egzersizleri, oturma ergonomisi ve şekli ile ilgili bazı eğitimler verilerek, stresli bir iş veya aile hayatı olanlarda ise psikolojik destek tedavileri verilerek iyileştirme sağlanmaya çalışılır sıcak uygulama iyi bir tedavi yöntemidir fakat etkisi genellikle geçici ve kısa sürelidir. En etkili ve hızlı tedavi yöntemlerinin başında ise tetik nokta enjeksiyonu dediğimiz, ağrılı bölgeye uygulanan ve içerisinde ilaç barındırmayan, bir nevi iğne ile kasılı bölgeye uyarı vermeye yarayan, iğne tedavisi gelmektedir.

İlaç Tedavisinde ise antidepresanlar, kas gevşeticiler, ağrı kesiciler, uyku düzenleyici ilaçlar, magnezyum tedavileri genellikle uygulanmaktadır.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Alakalı İçerikler

2 YORUMLAR

  1. Yıldız HALTEFİ

    İgne tedavisi dediğiniz muhtemelen akupunktur tedavisi oluyor herhalde. Biz annanelerimizden havluyu ısıt ağrı yapan yere koy diye öğrendik hep. Bilgiler için teşekkürler.

  2. İğne tedavisi akapunktur değil ama fatklı bir tedavi yöntemi. Annelerden öğrendigimizin daha gelişmişi.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler