-
Problem Durumu
Öğrencilerin çoğu eğitim hayatları boyunca çok kısa zaman aralıklarında ya da tüm eğitim yaşantısını etkileyecek şekilde bazı akademik öğrenme güçlükleri yaşayabilmektedir. Eğer bu güçlükler zihinsel sıkıntılar dışında gerçekleşiyorsa tüm bu durumların incelenip, nedenlerinin belirlenmesi gereklidir. Bu tip akademik öğrenme güçlükleri genel olarak dört gruba ayrılmaktadır. Bunlar: Okuma bozukluğu (Disleksi), yazılı anlatım bozukluğu (Disgrafi), matematik öğrenme bozukluğu (Diskalkuli) ve başka türde adlandırılamayan öğrenme bozuklukları. Belirlenmiş bu dört çeşit bozukluğun Türkiye’de yalnızca ilkokul çağında 1 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Öğrenme bozuklukları içerisinde öğrenciye en çok sıkıntı yaşatanın matematik öğrenme bozukluğu olduğu düşünülmektedir. Matematik öğrenme bozukluğunun neden kaynaklandığı, günümüzde hala tam olarak bilinmemekle birlikte, çeşitli hipotezlerle açıklanmaya çalışılmaktadır.
Çoğunlukla normal ya da üstün zekâlı çocukların “geri zekâlı” olarak adlandırılmasına sebep olan bu bozukluk genellikle okul çağında fark edilmektedir. İlköğretimde her 10 öğrenciden 5’i matematik öğrenirken sorun yaşamaktadır. Bu sorun hakkında bilgi, kaynak, materyal ve yararlanılabilecek kurumların az olmasının yanında bu hastalığın öğretmenler ve veliler tarafından yeterince bilinmiyor olması, durumu daha da zorlaştırmaktadır. Çocukluk döneminde, öğrencinin okuldaki başarısızlığının artmasına neden olan bu hastalık, müdahale edilmediği sürece derslerdeki olumsuz yaşantılar stres kaynağına dönüşebilmekte ve sonucunda da özgüven eksikliğine sebep olabilmektedir.
-
Belirtileri
Diskalkuli’ nin belirtileri aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Temel matematik becerileri içeren işlemlerin yavaş ve zor çözülmesi
- Matematik problemlerinde kullanılan adım ve işlemleri sergilemede zorlanma
- Görsel ve mekânsal işleyiş ile ilgili problemler
- İşlemlerde sürekli on parmak kullanma
- Sayıları karşılaştırmada zorlanma
- Para üstü verirken şaşırma
- Gün, hafta, ay, mevsimler vb. kavramları anlamada güçlük çekme
- Zamanı anlatmada, yer ve yönü bulmada zorlanma
- Stratejik planlamada beceri eksikliği (örnek: satranç oynarken)
- Matematikteki genel kavramları anlayamama ve hatırlayamama
- Sayıların geçtiği öğrenmelerde hafıza zayıflığı
- Matematiksel sembollerin kafa karıştırması
- Günlük hayat problemlerini anlamada, bilgileri ve olayları sıralamada zorlanma
- Basit geometrik şekilleri çizememe ve tanımlayamama
-
Neler yapılmalı?
Okul hayatları boyunca sürekli sıkıntı yaşayan öğrenciler ne yazık ki hem günlük yaşamlarında hem meslek seçimlerinde hem de psikolojik sağlıklarında ciddi derecede olumsuz izler taşımaktadırlar. Öğrenciler, matematiği öğretmede doğru rehberlerinin olmaması sonucu başarılarının yanı sıra meslek tercihlerinde de olumsuz yönde etkilenmektedirler.
Bugün matematik öğrenme bozukluğu için en etkili tedavi yöntemi eğitimdir. Bu yüzden diskalkulik öğrencilerin matematiksel biliş kapasitelerini geliştirmek için:
- Bu çocuklara özel psikolojik ve pedagojik yaklaşımla yardım edilmeli,
- Dikkat eğitimi verilmeli,
- Matematiksel alanda öğrencinin öğrenme biçimi belirlenmeli ve eğitim yöntemleri, bu doğrultuda oluşturulmalı
- Bu soruna bir hastalık değil, çözülmesi gereken bir yumak gözüyle bakılmalıdır.
Öyle ki bazı araştırmalara göre ilkokulda tanısı yapılmış ve özel eğitim müdahalesinde bulunulmuş çocukların %83’ü eğitim yaşantılarına sorunsuz devam edebilmektedir. Bunun için, öncelikle öğretmenlerin bu konudaki farkındalıklarının belirlenmesi, alınabilecek önlemleri belirleme açısından önemlidir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Gerçekten bilgilendirici ve güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Umarım öğretmenler olarak bu durumları gözden kaçırmayız.
Çok bilgilendirici ve dolu dolu bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Keşke bu durumu unutmadan hareket edebilsek çocuklarımıza karşı.
Yazarımızın güzel ve doğru tespitlerine katılıyorum. Okulda öğrencisi olan velilerin bu yazıyı mutlaka okuması gerekir. Matematik korkusunu yenmek için doğru çözüm önerileri getirilmiş. Elinize sağlık.
Başarılı bir çalışma olmuş, okunmasını tavsiye ederim. Korkularımızı yenmek, başarı getirecektir.
Sayenizde, bir veli olarak çocuğuma nasıl yaklaşmam gerektiği konusunda bilgi sahibi oldum. Ellerinize sağlık. Teşekkür ederim.
Matematik her bireyin kendi zekası ile çözdüğü problemler olarak da bilinir. Eğitimsiz bir kişi bile hayatında hiçbir matematik bilgisi almasa elinde eksilen veya artan birşeyin varlığını tespit edebilir. matematik korkulacak bir olasılığa dönüşmesi yine insan faktörü sayesindedir. Çocuklarımızı formüller ve belirli kalıplar ile bir kutu içinde tutarak esir etmek. Esas korkunun başlangıç noktasıdır. Yazılacak çok şey var ama yazıda ufak da olsa konuların başlıklarına değinilmiş. Elinize sağlık.
Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.