Çarşamba, Ekim 23, 2024

Çocuklarda Ekran Bağımlılığında Dikkat!

Günümüzde pek çok çocuk erken yaşlardan itibaren ekran karşısında çok fazla vakit geçirmeye başlıyor ve kimi zaman bu bağımlılığa kadar gidebiliyor. Erken yaşlarda ekran süresinin artması çocuklarımızın dikkat düzeylerini olumsuz etkilediği gibi, zihin gelişimini de olumsuz etkilediği birçok araştırmayla kanıtlanmıştır. Çocukların kimisi bilgisayar oyunlarında daha çok vakit geçirirken kimisi de ilgilerini çeken alanlarda video izleyerek vakit geçiriyor. 

Oyunlarda ve videolarda kullanılan görseller,renkler, ışıklar ve sesler beyindeki haz bölgesini uyararak oyun oynama yada ekrandaki görseli tekrar tekrar izleme isteğini besliyor.Özellikle gençlerin sosyalleşmeleri amacıyla oyunlarda vakit geçirmeleri de söz konusu olabiliyor. Örneğin gündelik yaşantısında utangaç olan arkadaşlık kuramayan bireylerde bu sanal dünyada utanmalarına lüzum kalmadan farklı karakterlere bürünerek kendilerini daha güçlü ve bir grubun parçası hissediyorlar. Gündelik yaşantılarında başarma duygusu eksik, sorumluluk verilmeyen çocukların daha çok bilgisayar oyunu oynamaya yöneldiği gözlemleniyor.

Ebeveynler, çocuklarını sakinleştirdiği ve kendi aktivitelerini bölmelerini engellediği için sanal dünyada bu kadar uzun zaman geçirmenin zararlarından habersiz gibi görünüyorlar.Ailelerin öncelikle çocuklara dikkat dağıtıcılar vermek yerine, onlara kendi kendilerini sakinleştirmeyi öğretmeli ve kaliteli zaman geçirmelerini teşvik etmelidirler.

Kimi zaman onları ekran başından kaldırmanın aile içi çatışmalara neden olduğunu ve çözümlenemediğini görüyoruz. Bu noktada çocukların ilgilerini çeken şeyin ne olduğu, oyunların yada videoların konusunu, onlar için önemini bir sohbet konusuna dönüştürebilirsiniz.Ekran süresinin son bulması gerektiğinde, bir süre çocuğunuzun yanına oturun ve onun dünyasına girip, yaşadığı deneyimi paylaşın. Sonrasında yapması gereken şeyi hatırlatırsanız ekranı kapatma süreci kolay ilerleyecektir.

Bunların yanı sıra çocuğun duygularını kabul etmek, ekran kullanma süresi için bir sınır koymak, keyif alınan farklı etkinliklere yönelmek ve hobi edinmek de ekran bağımlılığıyla mücadele etme konusunda yardımcı olabilir.

Ev içerisinde yada dışarıda sosyal vakit geçirebileceğimiz; tüm ekranların kapatıldığı ‘’Ekransız Aile Saatleri’’ düzenleyebilirsiniz.. .Bu saatler içerisinde çocukların yaş grubuna uygun aile içi kutu oyunları oynanabilir ya da kitap okunabilir. Spor ve sanat etkinliklerinde birlikte yapılabilecekler arasında.Çocukların ekranlar kapandığında da güzel vakit geçirebileceklerini bilmeleri gerekiyor. Bu, sosyal ve duygusal zekalarını geliştirme açısından da oldukça önemlidir.

Son olarak sizler de çocuklara rol model olarak ekran başında geçirdiğiniz zamana dikkat etmeyi unutmayın.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Uzm Psikolog Ayşe Selin Özmen
Uzm Psikolog Ayşe Selin Özmen
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

5 YORUMLAR

  1. Günümüzdeki çocuklar bizim dönemimiz gibi büyümüyorlar. Sürekli bir teknolojik cihaz var yakınlarında, bu da ister istemez onlara zarar veriyor. Bence 6-7 yaşına kadar çocukların telefon tablet alışkanlığı az olmalı gelecekte cihazların yaydığı dalgalardan çok rahatsızlanabilirler.

  2. Çocuklar maalesef hep teknolojiyle içli dışlı, bunun avantajlarının yanı sıra çok fazla dezavantajı mevcut. Çocuklara zarar veriyor çünkü dikkatli olmak gerek.

  3. Benimde yeğenim telefon hastası, ne yapsam ne etsem bırakmıyor telefonu. Televizyon bile ilgisini çekmiyor bu dönemde çocukların. Çok dikkat etmeliyiz.

  4. Son zamanlarda bebekleri ve çocukları telefon ve televizyon gibi cihazlara çok fazla alıştırdık. Bunun önüne geçmez isek gelecekte göz problemi yaşayan ve sinirsel hastalıklara neden olabilecek sorunlarla karşılaşacağız. Akıllı cihazların yaydığı sinyaller bizlerde bile kötü etki yaparken çocuklara kim bilir ne kadar zarar veriyordur.

  5. Teknolojinin en kötü yanı da bu sanırım, insanlara zararı çokken, çocuklarda ister istemez zararı en az 2-3 kat fazla oluyor. Çok dikkat etmeliyiz yoksa çocuklarımızda göz bozuklukları yaşanabilir.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler