Çarşamba, Ekim 23, 2024

Çocuğunuza Ödev Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları

Okulda öğretmenler tarafından verilen ödevler, çocuklar için kimi zaman zorlayıcı olabilmektedir. Bazı çocuklar sadece sevdiği derslerin ödevlerini yapmak isterken, bazıları da tüm ödevleri sıkıcı bulmaktadır. Bu durum pek çok ebeveynin ortak sorunudur aslında. Her anne baba çocuğunun düzenli ders çalışmasını, kendi sorumluluklarının farkında olup bunları yerine getirmesini ve başarılı olmasını ister. Ancak çoğu zaman durum istedikleri gibi olmaz.

Peki neden? Neden çocuklarımız ödev yapma konusunda isteksiz davranıyor?

Bu soruları soruyorum çünkü; durumun sebeplerini sorgulamak ve anlamak, çözüm yollarını bulmamız açısından gereklidir.

Verilen ev ödevlerinin temelde belli amaçları vardır ve çocuğa bazı beceriler kazandırır. Çocuğun öğrenme sürecini destekler, sorumluluk almayı ve aldığı sorumlulukları yerine getirmeyi öğretir. Bu sebeple oldukça önemlidirler.

Peki biz çocuklarımıza bu alışkanlığı nasıl kazandıracağız? Gelin birkaç maddede özetleyelim:

  • MOTİVASYON

Çocuğunuzdan ödeve ne zaman başlayacağına karar vermesini isteyin. Zamanında başladığında onu ödüllendirmeyi unutmayın.

  • DESTEK

İlk birkaç dakika yanında durun. Dikkatini ödevine vermesinde ona yardımcı olmaya çalışın. Konsantre olduğu zaman yanından uzaklaşın.

  • DÜZEN

Rutin yapılan işler alışkanlığa daha kolay dönüşür. Bu yüzden mutlaka düzenli ödev saati oluşturun. Çocuğunuz zamanla kendini ödev saatine göre düzenleyecektir.

  • SORUMLULUK

Ve en önemli noktalardan biri. Çocuğunuzun kendi sorumluluğunu almasını sağlayın. Verilen ödevleri siz değil, çocuğunuz yapmalı. Ödevde sizinle ilgili sorular varsa, onları cevaplayın. Fakat çocuğunuzla aynı masada oturup ödevini yapmayın.

  • TEŞVİK

Ders araç gereçlerini çocuğunuzla birlikte hazırlayın.

  • TEKRAR

Ödevin amacı, çocuğun kendisine öğretilmiş olan beceriyi kendi başına tekrarlamasını sağlamaktır.

  • MOLA

Çocuğunuza mutlaka çok uzun olmayan (5-10 dakikalık) dinlenme süreleri belirleyin. Mola aralarını elinde bitirmesi gereken bölümü bitirdikten sonra vermesine dikkat edin. Bu sayede çocuğunuzun araya kadar kalan süreyi, hayal kurarak geçirmesini önlemiş olursunuz.

UNUTMAYIN!

Çocuğunuzu sürekli ders çalışmaya ve ödev yapmaya zorlamayınız. Bu durum tam tersi bir etki oluşturabilir.

Mesaisi biten her yetişkin insan gibi çocuğunuzun da dinlenmeye ihtiyacı vardır. Ona dinlenmesi ve oyun oynaması için zaman tanımanız gerekir. Çocuğunuzun oyun için ayırmış olduğu süreyi ona çok görmeyin lütfen. Çünkü ödevler kadar oyunlar da çocuğunuzun zeka gelişimi açısından oldukça önemlidir.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Sema Küçükay
Sema Küçükay
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

3 YORUMLAR

  1. Oğlumuzun ödevlerini akşamları birlikte yapıyoruz. Bazen çok eğlenceli olabiliyor. Ama bazı matematik soruları var inanın ben bile çözemiyorum. Çaktırmıyorum tabi ki oğluma. Ama dikkat ettim ödev saati geldiğinde ben hadi demez isem oğlum hiç derse yanaşmıyor. Hep benim dürtelememle derslerini yapıyor.

    • Sema Küçükay

      Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Bu konuda naçizane tavsiyem; ödev saatine uyum sağlaması için, ona küçük pekiştireçler (ödül,sevdiği herhangi bir aktivite vb.) verebilirsiniz. Programa uyum sağladığı zamanlar bunu “belli aralıklarla” tekrarlayın. ( Haftalık yada aylık periyotlar) Faydalı olacaktır.

  2. Ödev alışkanlığının yapılması ve çocuğun hazırlanması için öğretmeni ile devamlı iletişim halindeyiz. Ödevler bitmeden tablet ve telefon yasaklandı. Ödev yapıldıktan sonra yatana kadar hepsi serbest. Bu şekilde yapıyoruz.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler