Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki bütün canlıların ekolojik olarak oluşturduğu bir bütündür. Özetle biyoçeşitlilik bir yaşam alanında gen, tür ve ekosistem ile bir bütün olarak ifade edilmesidir. Diğer bir adına biyolojik çeşitlilik denir.
Bu çeşitlilik birçok etkenlere göre şekillenmektedir. Bir türün yaşadığı bölgenin de biyolojik çeşitliliğin ne kadar zengin olduğunu gösterir.
Biyolojik zenginlik bir ülkenin ne kadar zengin olduğunun işaretidir. Biyoçeşitlilik üç ana öğeden oluşmaktadır.
Bunlar tür çeşitliliği, genetik çeşitlilik ve ekolojik olaylar çeşitliliğidir. Tür çeşitliliği farklı türlerin çeşitliliği anlamına gelirken, genetik çeşitliliği de bitkiler, hayvanlar, mantarlar ve mikroorganizmalarda bulunan genlerin çeşitliliğidir.
Biyoçeşitlilik Neden Önemli
İnsanların başta gıda olmak üzere birçok ihtiyacını biyoçeşitlilikten kazanmaktadır. Gıda ve tarımda büyük rol oynayan canlı kaynaklar bir ülkenin sahip olabileceği en önemli avantajlar arasındadır. Biyoçeşitlilik bir ülkenin gelişmesi ve yaşamını sürdürmesi için gereklidir. Eğer biyoçeşitlilik azalsa ve yok olmaya başlasa bu durumun kötü gittiğini gösterir.
Böylelikle ülkenin durumu da kötüye gider. Gıdada, tıpta, sanayide ve birçok alanda gerile gözükür. Bu yüzden biyoçeşitlilik insan hayatının sürdürmesi gereken en önemli şeydir. Biyoçeşitlilik azalınca insan hayatı da zor duruma girmektedir. Biyoçeşitliliğin azalmaması için mutlaka önlem alınmalıdır. Ve canlılara sahip çıkılmalıdır.
Biyoçeşitlilik gelecek nesillere de aktarıldığı için korunması gereken ve ne kadar çeşit olursa diğer nesiller daha iyi yaşam sağlamaktadır. Biyoçeşitlilik tüm dünyanın ortak zenginliğidir. Biyoçeşitlilik ne kadar önemliyse ekosistem de bir o kadar önemlidir.
Biyoçeşitliliğin Faydaları
Biyoçeşitlilik canlıların yaşaması ve sürdürebilmesi için gereken önemli unsurdur. Biyoçeşitlilik kaydı demek canlıların tehlikede olması demektir. Bu yüzden Biyoçeşitlilik canlı hayatına birçok faydası bulunmaktadır.
Faydaları şunlardır:
- Tarım ve teknolojiye katkısı vardır.
- Biyoçeşitlilik eczane, tıp, hayvancılık, balıkçılık ve sanayi gibi alanlarda temiz su ve hava sağlamasında kullanılırlar.
- Ülkeye ekonomik kazanç sağlarlar.
- Ekosistem çeşitliliğini dengede tutarlar.
- Çevreyi ve insan sağlığını desteklerler.
- Gezegeni yaşanabilir hale getirir.
- Ekosistemi destekler.
- Doğal afetlerin ve iklim krizlerinin meydana gelme riskini azaltır.
Ekosistem Çeşitliliği Faydaları
Bir ekosistem bitkiler ve hayvanlar ile toprak, su ve mineraller gibi cansız varlıklardan oluşmaktadır. Ekosistem olmazsa biyoçeşitlilik devam edemez.
Ekosistemin faydaları şunlardır:
- İklim ve besin döngüsünün devamlılığını sağlarlar.
- Biyoçeşitliliğin korunmasını sağlar.
- Besin zincirinin devamlılığını sağlar.
- Enerji akışının devamlılığını sağlamaktadır.
Bitki Çeşitliliğinin Faydaları
Biyoçeşitlilik te birçok bitki çeşidi bulunmaktadır. Bu bitkiler ekosistem çeşitliliğini sürdürmektedir. Bitkiler canlı hayatının olmazsa olmazıdır. Bu yüzden dikkatli kullanılması gerekmektedir.
Bitki çeşitliliğinin faydaları şunlardır:
- Bitkiler havayı temizler.
- Erozyonu önler ve toprağa organik madde kazandırır.
- Canlılara beslenme ve barınma imkanı sağlarlar.
- Bazı bitkiler tıp alanında ilaç yapımında kullanılır.
- Ormancılıkla ilgili fayda sağlarlar.
- Meyve sebze olarak kullanılır.
- Toprağın yorgunluğunu alırlar.
- Bazı hastalıkları kontrol altına alırlar.
Hayvan Çeşitliliğin Faydaları
Biyoçeşitlilik de birçok hayvan çeşitliliği bulunmaktadır. Hayvan çeşitliliği özellikle ekosistem açısından payı büyüktür. Özellikle insan hayatının önemli noktasıdır. Dikkatli kullanılması gerekir.
Hayvan çeşitliliğinin faydaları şunlardır:
- Ekosistemin sürekliliğini sağlar.
- Beslenme konusunda yararlanır.
- Gıda kaynağı olarak kullanılır.
- Taşımacılıkta kullanılır.
- Derileriyle giyimde kullanılır.
- Tıpta deney olarak kullanılır.
- Hayvancılıkla ilgili fayda sağlamaktadır.
- Deniz hayvanları balıkçılıkla ilgili fayda sağlamaktadır.
Biyoçeşitliliğin Azalmasına Neden olan Etkenler
Türlerin devamı için doğal veya doğal olmayan birçok neden bulunmaktadır. Birazı insan eliyle birazı ise çevresel faktörden dolayı yok olamaya başlar. Biyoçeşitlilik azalırsa ekosistem çeşitliliği de azalmaktadır.
Biyoçeşitliliğin azalmasına neden olan etkenler:
- Çevre kirliliği
- Çölleşme
- Doğal yaşam alanlarının tahribi
- Ormanların yok olması
- Nüfus artışı
- Yasadışı avlanma ve ticaret
- İnsan eli
- İklim değişikliği
- Kaynakların aşırı ve sürdürülebilir olmayan kullanımı
Biyoçeşitliliğin Azalmaması İçin Yapılması Gerekenler
Biyoçeşitlilik insan hayatının olmazsa olmazı arasındadır. Bu yüzden biyoçeşitliliğe sahip çıkılmalıdır. Hiçbir insan Bu çeşitliliği bilerek yok etmeye çalışmamalıdır. Biyoçeşitlilik ve ekosistem korunması gereken en önemli şeydir.
Biyoçeşitliliğin azalmaması için yapılması gerekenler;
- Özellikle ırkı azalan veya yok olmaya yaklaşan canlılar mutlaka koruma altına alınmalıdır.
- Ülke biyoçeşitliliğini sürekli denetim altında tutmalıdır.
- Biyoçeşitliliğini bozan veya bozmak isteyen kişilere ceza verilmelidir.
- Özellikle ülkeler arasında anlaşma yapılmalıdır.
- Bitkileri fazla kullananlar uyarılmalıdır.
- Tarım alanında çalışanlar hayvanlarını belirli şartlar dahilinde otlatmalıdır.
- Balıkçılığın ve avlanmanın aşırı ve kontrolsüz yapılması engellenmelidir.
- Arazi kazanmak için yapılan tahribatlar önlenmelidir.
- Bitkilerin aşırı toplanmaması gerekir.
- Anlayış ve farkındalık oluşturmak.
- Ekosistemleri iyileştirmek ve daha iyilerini oluşturmak.
Biyoçeşitlilik Genç Nesli Nasıl Etkiliyor
Biyoçeşitliliğin kaybı herkesi olduğu gibi çocukları ve genç neslini de etkilemektedir. Özellikle gelişim dönemindeki çocuklar olumsuz olarak etkilenmektedir. Açık alanlar da istedikleri gibi artık oynayamıyor ve kimyasal maddelere maruz kalıyorlar. Artık temiz sağlık ortam bulmada zorluk yaşıyorlar. Bu durum artık sadece çocuklar ve gençler için değil diğer kişileri de etkiler olmaktadır. Kirli, tozlu ve kimyasallarla dolu ortamlarda bulunmak istemezler.
Biyoçeşitlilik ve ekosistem çeşitliliği kaybı birçok çocuklar ve gençler için ölümcül olan bazı bulaşıcı hastalıkların görülmesi artırmaktadır. Biyoçeşitliliğin fazla olması genç nesli olumlu yönde etkilemektedir. İşte biyoçeşitlilik bozulursa gelecek nesillerde olumsuz etkilenirler.
Biyoçeşitlilik Bir Ülkeye Ne Kazandırır
Bir ülkenin biyoçeşitliliği ne kadar çoksa o kadar zengin demektir. Biyoçeşitlilik çoğaldıkça ülkeye katkısı artmaktadır. Hayvancılık, tıp, sanayi, balıkçılık, turizm gibi birçok alanda başarı sağlamasını sağlamaktadır. Ekonomik açıdan avantajı çoktur ama bir o kadar da yaşam açısı bakımından oldukça iyidir.
Gelecek nesiller ve yaşayan canlılar iyi bir ortamda yaşamaktadır. Hastalıklar daha az gözükmektedir. Doğa olayları kontrol altında tutulur. O ülkede yaşayan kişiler daha az sağlın hastalığa yakalanmaktadır. Biyoçeşitlilik bir ülke için olmazsa olmazıdır. Biyoçeşitlilik ve ekosistem bir ülkenin denetim altında tutması gereken bir durumdur.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.