Salı, Eylül 10, 2024

2018’in Teknolojinin Gündem Konuları

Yapay Zekâ

Xerox, yapay zekânın; insanın iyi olmadığı, kaliteli ve verimli üretim yapamadığı alanlara odaklanacağı ve o alanlarda etkili olacağını düşünüyor. Xerox’a göre yapay zekanın geleceğini, insan ve makinelerin işbirliği belirleyecek. İnsanların iyi olduğu konu ve alanlarda insanlar, makinenin insandan daha iyi ve verimli olduğu alanlarda da makineler çalışacak.

Giyilebilir Teknolojiler

Teknolojiyi, vücudumuzda ve giysilerimizin üzerinde taşımamızı sağlayacak giyilebilir cihazlar 2018 yılının en popüler teknoloji konularından biri olmaya devam edecek. Xerox gibi büyük teknoloji şirketlerinin uzunca bir dönemdir üzerinde çalıştığı, sağlığımızı her an kontrol edecek, giyilebilir sağlık teknolojileri  2018’de öne çıkacak.

Basılı Elektronikler (Printed Electronics)

Xerox’un uzun yılllardır üzerinde çalıştığı “printed electronics” (Basılı elektronikler) teknolojisi, plastik, silikon, cam, tekstil gibi farklı ve esnek materyaller üzerine elektronik devre basmayı sağlayarak hem hafif ve bükülebilen elektronik cihazların üretilmesini hem de 3D baskı ile basılan nesnelerin  çalışan birer elektronik cihazlara dönüşmesini sağlayacak. 2018 yılında basılı elektronikler alanının daha da geliştiğine şahit olacağız.

Nesnelerin İnterneti

Akıllı saatler, telefonlar, arabalar, gözlükler derken çok yakında hemen hemen her nesne internet ve bluetooth teknolojisi üzerinden birbirine bağlı olacak. “Network” kavramı farklı bir anlam kazanacak. Her nesneyle internet üzerinden bağlantı kurup komut verebileceğiz. Örneğin siz eve gitmeden kahve makineniz kahvenizi yapmış, televizyonunuz izleyeceğiniz filmin kanalını açmış olacak. Sahip olduğunuz her nesne birbiriyle konuşacak ve internet üzerinden işlevleri yönetilebilecek.

Sanal  ve Artırılmış Gerçeklik

Günümüzde pilot adaylarının kullandığı uçak simülatörlerinden oyun severlerin kullandığı oyunun içindeymiş hissi veren gözlüklere kadar birçok alanda sanal gerçeklik (virtual reality) ve artırılmış gerçeklik (augmented reality) teknolojilerinin kullanımı 2018 yılında yeni örnekleri ile karşımıza çıkacak. Teknoloji şirketlerinin bu alana yaptığı yatırımlar 2018’de sıra dışı sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarını deneyimlememizi sağlayacak.

Bulut Depolama

Bilgi ve verinin saklanma, paylaşma adresi 2018 yılında da bulut (cloud) ortamlar olacak. Kişi ve kuruluşların her geçen gün daha fazla güven duyarak kullanmaya başladığı bulut (cloud) ortamlara geçişleri 2018 yılında da artarak devam edecek. Bulut (cloud) sadece bilgi ve verinin arşivlenip, saklandığı, yerler değil bilginin paylaşıldığı, başka araçlara aktarıldığı bir transfer noktası olarak kullanılacak. Xerox, hali hazırda tüm ürün gamını, bulut üzerinde çalışmayı destekleyecek şekilde yenilemiş durumda.

Akıllı Interaktif Dokümanlar

İnternetin ve mobil teknolojilerin en çok etkilediği alanlardan biri de baskı sektörü. 2018 yılında trend olacak uygulamalardan biri de akıllı interaktif dokümanlar olacak. Basılı dokümanlar üzerinde yer alacak, mobil QR kodlar, barkodlar ve sanal gerçeklik uygulamaları kağıt dokümanları, üzerinde ses, resim ve video barındıran interaktif akıllı dokümanlara dönüştürecek.

Mobil Çalışma

2018 yılı Türkiye’de de şirketlerin çalışanlarını daha çok ofis dışından, mobil çalıştırdıkları bir yıl olacak. Büyük şehirlerde yaşanan trafik sorunlarının yarattığı zaman ve verimlilik kaybı da şirketlerin iş gücünü mobil ve esnek çalışma saatleri içinde çalışmaya yönlendirmesine neden oluyor. Xerox dünya genelinde çalışanlarının VPN bağlantılarla şirkete erişimlerini, IP telefon ve video konferans gibi teknoloji alt yapıları kullanarak sanki ofisteymiş gibi dışarıdan çalışmalarını destekliyor.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Mustafa Sönmez
Mustafa Sönmez
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler