Salı, Ekim 22, 2024

Beni Bu Kadar Kıskanç Yapan Şey Nedir?

Son zamanlarda seanslarımda çokça karşılaştığım problemlerin başında yer alan “kıskançlık nedir?” konusuna bir açıklık getirmek istedim. Çiftler, aralarında çözemedikleri bu sorunla seanslarıma geldiklerinde birbirlerini şikayet ederken onları buluyorum. Bir taraf kıskanan, diğer taraf bu kıskançlıktan bunalan, yakınan.

İlişkilerde bazı insanlar kıskançlığın kendi sorunları ve suçları olduğuna inanırlar. Seanslarda amacımız kimin suçlu veya güçlü olduğu değil, problemle nasıl baş edebileceğimizdir. Bazı insanlar ise, suçu tamamen karşı tarafta ararken, bu suçlayıcı tutum kavgayla sonuçlanır. Hal böyle olurken,  ilk aklımıza gelen şey, sizi bu kadar kıskanç yapan şeyin ne olduğudur? Bir diğer sorun da, kıskançlık bu kadar kolay ortaya çıkıyorsa bunu önlemek amacıyla neler yapabildiğinizin incelenmesi gerektiğidir.

Kıskançlık Nedir?

 

Kıskançlık temeline inildiğinde, kişilerin bir takım temelsiz beklentiler, yersiz korkular ve güvensizlik gibi duygulara sahip olduğuyla yüzleştirilirler. Bu yüzleştirme ilk adımdır. Yani, bunun farkına varabilmek kıskançlığı yenebilmenin ilk kuralıdır. Sonrasında kıskançlığın kaynağına inildiğinde; bu kıskançlık bir korkunun mu, aşağılanmanın mı, dışlanmışlığın mı, yoksa bir kaybın ürünü mü olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bunu da okumanızı tavsiye ederim: Kıskançlık Ne Zaman Hastalık Olur?

Psikoloji, kıskançlığın kökenlerini erken çocukluk dönemine bağlıyor. Temel bağlanma figürü olan anne tarafından terk edilen ya da reddedilme / bakım verememe yaşantılarına dayanıyor. Yetişkinlik döneminde de, eşin terk ettiğine ya da terk edeceğine yönelik her ipucu ve yorumlanan her hareket bu kaygıların aktif olmasına, kişinin kıskançlığı defalarca kez yaşamasına yol açmaktadır. Eşlerden biri tarafından yorumlanan bu hareketler ve ipuçları yanlış yorumlanabilir, eşler arasında çatışmalara neden olabilmektedir.

Kıskançlık şikayetiyle profesyonel yardım almak için başvuran danışanları; öncelikle anne – çocuk ilişkilerine, aile içi yapılanma ve dinamiklerine, yaşadıkları kültürel yapının özelliklerine ve süregelen ilişkinin dinamiklerine göre değerlendirmeye almaktayız. Seanslarda sorunun kaynağının ne olduğunu bulmak, yaşanan kıskançlığa ilişkin olarak adım atma sorumluluğunu alarak terapiye devam etme gerekliliğiniz ilk kuralımızdır. Sonrasında neler yapabileceğiniz üzerinde durarak, yeni yöntemler üreterek, gerçekçi düşünceler üzerinde çalışarak, eşler arasında karşılıklı birlik ve dayanışma ile yardım sağlanabilmektedir.

Umarım yukarıda yazmış olduğum “Kıskançlık Nedir? – Beni Bu Kadar Kıskanç Yapan Şey Nedir?” adlı yazımı beğendiniz. Ayrıca dilerseniz profilimden diğer yazmış olduğum makalelere bakabilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Uzman Klinik Psikolog Aslıhan
Uzman Klinik Psikolog Aslıhanhttp://www.aslihanbereketoglu.com
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler