Perşembe, Ekim 24, 2024

Huzursuz Bacak (Restless Leg) Sendromu Nedir? Kimlerde Görülür Ve Tedavisi Nedir?

Huzursuz bacak sendromu; bacaklarda rahatsızlık hissi ile kendini gösteren genellikle hastalar tarafından bacak ve ayaklarda, hatta ender olarak kollarda ve vücutta huzursuzluk hissi, hareket ettirme isteği, ürperme, ağrıma, yanma, uyuşma ve karıncalanma olarak ifade edilebilen bir rahatsızlıktır.

Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) Kimlerde Görülür?

Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla gözlenmektedir. Huzursuz bacak sendromu her yaşta hatta çocuklukta bile ortaya çıkabilir. Ender olarak ailevi geçiş gözlenebilir. Hangi yaşta ortaya çıkarsa çıksın gittikçe şiddetlenmektedir. Dönem dönem kaybolup tekrar etme özelliği vardır.

Huzursuz Bacak Sendromu Şikayetler Nedir?

Bacaklardaki huzursuzluk hissi dinlenme zamanlarında ortaya çıkar. Şikayetler akşamları artar. Özellikle yatağa yatma sonrası, veya yolculuklar gibi uzun süre oturma sonrası gözlenir. Hareket etme ile yakınmalar azalır. Bu nedenle hastaların çoğunda şikayetler başladıktan sonra ayağa kalkıp birkaç adım yürümekle yakınmalar azalır. Ancak hata tekrar yattığında aynı şikayetler devam eder.

Huzursuz bacak sendromu yaşayan kişi uykuya dalmakta güçlük yaşadığı için uyku kalitesi bozulur, gündüz uykululuk hali, aşırı yorgunluk, dikkat eksikliği, unutkanlık, depresyon gibi yakınmalar ortaya çıkabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Uykuda Olur MU?

Huzursuz bacak sendromu olan hastaların bir kısmında, gece uykudayken belli sürelerle tekrarlayan ve şiddetli durumlarda uykunun yapısını bozabilen, bacaklarda atma, irkilme şeklinde hareketler ortaya çıkar. “UYKUDA PERİYODİK BACAK HAREKETİ BOZUKLUĞU” adı verilen bu sendrom, huzursuz bacak sendromu olan hastaların yaklaşık %80’inde mevcuttur. Hastalar genelde uykudayken bu hareketleri fark edemezler.  Bu konuda hasta yakınlarının gözlemlerine başvurulabilir. Yatakta irkilme, bacaklarda sıçrama atma Huzursuz Bacak (Restless Leg) Sendromu Nedir? Kimlerde Görülür Ve Tedavisi Nedir?gibi yakınmalar gözlenmektedir. Çok şiddetli tekrar ettiğinde hastayı uykudan uyandırabilmektedir. Ya da sık tekrar eden durumlarda derin uykuya geçişi engellediği için. Gün içinde aşırı uyku hali, kronik yorgunluk, dikkat eksikliği gibi yakınmalar daha fazla gözlenebilir.

Huzursuz Bacak Sendromuna Neden Olan Etmenler Nelerdir?

Hastaların çoğunda huzursuz bacak sendromunun nedeni bilinmemektedir. Bu grup hastalarda ailevi geçiş sorgulanmalıdır. Özellikle genç yaşta huzursuz bacak sendromuna yakalanan hastaların genetik özellik ihtimali daha yüksektir. Ailevi geçiş gözlenen tipleri ile ilgili yapılan bazı çalışmalar beyinde dopamin seviyesindeki düzensizlikler saptanmıştır.Huzursuz Bacak (Restless Leg) Sendromu Nedir? Kimlerde Görülür Ve Tedavisi Nedir?

Huzursuz bacak sendromunun en sık nedenleri arasında demir eksikliği anemisi, magnezyum, kalsiyum ve B vitamin eksiklikleri, bel fıtıkları, periferik nöropatiler, böbrek yetmezliği gibi bazı rahatsızlıklar mevcuttur. Stres ile hastaların yakınmaları daha da şiddetlenmektedir. Gebelik veya hormonal değişiklikler de geçici olarak yakınmaları artırabilir. Bazı ilaçlar huzursuz bacak sendromuna neden olabilmektedir. (antidepresan, antihipertansif ilaçlar ..vb). Sigara, alkol kullanımı, kafein düzensiz yaşam şikayetleri arttırmaktadır.

HBS Tanısı Nasıl Konur?

Huzursuz bacak sendromunu saptayan herhangi bir tetkik tahlil bulunmamaktadır. Tanı hastanın şikayetlerine göre konmaktadır. Altta yatan nedenler açısında ayrıntılı bir takım tetkikler gerekmektedir. Eğer hastada ‘’UYKUDA PERİYODİK BACAK HAREKETİ BOZUKLUĞU ‘eşlik ediyorsa bunun tespiti için Polisomnografi dediğimiz uyku testinin yapılması gerekmektedir.

HBS Nasıl Tedavi Edilir?

Yapılan bir takım tetkikler sonrasında huzursuz bacak sendromunu ortaya çıkaran herhangi bir faktörle karşılanırsa; örneğin zeminde yatan demir eksikliği anemisi tedavi edildiğinde huzursuz bacak sendromu da ortadan kalkacaktır. Demir eksikliği gibi altta yatan bir neden var ise bunu tespit edip tedavi etmek huzursuz bacak sendromunu da tedavi edecektir.

Eğer altta yatan bir neden yoksa veya neden ortadan kaldırılmasına rağmen şikayetler devam ediyorsa günümüzde özellikle Dopamin seviyesini düzenleyecek ilaçlar kullanılarak semptomlar azaltılmaktadır.

Bazı bulantı ilaçları, depresyon ilaçları, hipertansiyon ve kalp ilaçları huzursuz bacak sendromunu kötüleştirebilir. Bu nedenle bu grup ilaçlarda kesmek yerine düzenleme yapmak gerekmektedir.

Sigara, alkol ve kafeinden uzak durmak, düzenli beslenmek, her gün aynı saatte uyanıp-aynı saatte yatmak şikayetleri belirgin olarak azaltmaktadır.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Dr Selin Çelik
Dr Selin Çelik
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler