Dijitalleşen dünyada insan kaynakları da boyut değiştiriyor. İnsan kaynaklarında dijital dönüşüm, değişim anahtarı işlevi görüyor. Bu yazımızda İK 4.0 olarak da ifade edilen insan kaynakları biriminin dijital dönüşümü hakkında yazdık
Her şey büyük bir hızla değişiyor. Robotik, otonom ulaşım, yapay zekâ, öğrenen makineler, gelişmiş malzemeler, biyoteknoloji ve genom bilimi gibi kavramlar hayatın tüm alanını dönüştürürken iş yapış şekilleri ve en değerli sermaye insanın yeterlilikleri de değişiyor. Şirket içi kurumsal hafıza oluşturmak ve hızlı aksiyon alabilmek dijital dönüşüm ile mümkün oluyor.
Teknolojik gelişmelerin ritmini takip eden işletmelerde dijital insan kaynakları yönetimi sayesinde iş yükü en az 20 oranında azalıyor. İş yapış şekillerine ve kurum içi yapılanmalarına köklü değişikler getiren dijitalleşme yeni mesleklerin türediği iş dünyasında verimlikle eş anlamlı hale geliyor. Yapılan araştırmalara göre Avrupalı şirketlerin yüzde 89’unun dijital dönüşüm sürecinde öne çıkan yetkinlikleriçin yatırım yapması dijital dönüşümün şirket kültürü haline getirilmesinin ve stratejik planlara dahil edilmesinin öneminin arttığını gösteriyor.
Kuşaklar arasında uyum sağlanması
Endüstri 4.0’ın bir getiri olarak iş yapış şekilleri ve teknolojiyi kullanımları farklılık gösteren üç kuşan bir arada çalışıyor. Bu durum kuşak farklılıklarına yol açabiliyor. Bu noktada insan kaynakları birimine büyük görev düşüyor. Teknolojiye uyum sağlayamayan X kuşağı üyesinin yönetici konumunda olması teknolojiye aşina Y kuşağının ve teknolojiden başka alternatifi kesinlikle reddeden Z kuşağının otoriteyi reddetmesine veya sorgulamasına neden olabiliyor. Bu noktada yaklaşım farklılıklarını en doğru şekilde yöneterek takım halinde sonuç üretebilmeyi ve dijital dönüşümü geleneksele harmanlayarak kurum kültürü oluşturabilmek önem taşıyor.
Birleştirici bir kurum kültürüyle iş ve özel hayat arasındaki kalın duvarların yıkılması başarıyı artırıyor. Bu noktada görev tanımlarının net olması, kişiler arası ilişkiler ve ortak hedeflerin belirlenmesi gerekiyor.
Yeni meslekler türüyor
Dijital dönüşüm teknolojileri yaygınlaştıkça rutin işlemlerin otomatize edilmesi birçok avantaj sağlıyor. Yeni istihdam alanları ortaya çıkıyor. İnsan kaynakları biriminin bu mesleklere uygun görev tanımlarını hazırlaması gerekiyor. Çalışanların da yetkinliklerini artırması teknolojik ve sosyal bir takım yetkinliklere sahip olmak üzere kendini geliştirmesi önem taşıyor.
Tasarım odaklı düşünme (TOD)
Dünyanın önde gelen yenilikçi şirketlerinin tümünün kullandığı tasarımlı odaklı düşünme yöntemi, dijital dönüşümün yarattığı büyük değişimle insan merkezli şekilde mücadele etmek için bir araç işlevi görüyor. İnovatif KOBİ ve ve start-up’ların problemlere çözüm üretme konusunda “destekleyici” bir yaklaşım olarak ortaya çıkan tasarım odaklı düşünme, konuyu algılarken ilk görünen haline ikna olmamaya dayanıyor.
Empati kur, problemi/fırsat alanını tanımla, fikir üret, prototiple, test et, değerlendir adımlarından oluşan bu yaklaşım biçimi yaratıcılığı öne çıkarıyor. İK profesyonelleri için kritik önem taşıyan çalışan deneyimi bu düşünce biçiminin en temel yapı taşını oluşturuyor. Tasarım odaklı düşünmeye zemin hazırlamak için, insan odaklı üretim/hizmet fikrinin öne çıkartılması ve çalışanların kreatif şekillerde ödüllendirilmesi gerekiyor.
Türkiye’de dijital dönüşüm, pandeminin etkisiyle önemini artırıyor. Kriz dönemlerinde uzaktan çalışma eğilimlerinin artmasını teknolojik altyapıyla fırsata çevirmek, insan odaklı yeni yaklaşımlara açık kapı bırakmak ve yeteneklerin gelişmesine katkıda bulunmak hassasiyet taşıyor. Dijitalleşen dünyada insan kaynakları için yatırım yaparak verimliliğinizi artırmak için Logo İnsan Kaynakları çözümlerini kullanabilirsiniz.
Daha fazlası için Dijitaldonusum.com‘u ziyaret edin.
Dünya dijital dönüşüm çevresinde gelişiyor ve değişiyor. Dijital dönüşüm konulu içerikler sayesinde rasyonel bir bakış açısı kazanarak ufkunuzu genişletebilirsiniz. Dijital Olgunluk Seviye Tespit anketi ile yeni dünyaya uyum sağlama yeterliliğinizi ölçebilir, iş süreçleri ve teknolojinin bütüncül dönüşümü için yol haritası belirleyebilirsiniz. Yapay zekadan robotik endüstriye, e-dönüşümden e-ticaret, girişimcilikten yeni nesil İK yönetimine yeni teknolojilerle değişen iş dünyasını yansıtan içerikleri platformumuzda bulabilirsiniz. https://dijitaldonusum.com
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.