Cuma, Kasım 8, 2024

Boşanma Kararı Çocuklara Nasıl Açıklanabilir?

Her çocuk için doğal olan anne ve babasıyla birlikte büyümektir. Çocuğun sağlıklı ve mutlu gelişimi için çocuğun anne babasıyla kurduğu ilişki kadar anne babanın birbirleriyle kurdukları ilişkide önemlidir. Ancak eşler beraberliklerini sürdüremeyeceklerini anladıklarında boşanma kararı alırlar. Boşanma kararını çocuklara açıklamak ise yapılması gereken en zor konuşmalardan biridir. Bu konuşmayı ertelemek ya da söylememek çocuğun kaygılanmasına ve yanlış düşünceler oluşturmasına neden olabilir.

Boşanmaya karar vermiş ebeveynlerin öncelikle kendi aralarında bir plan yapmaları ve hangi sorulara nasıl cevap vereceklerini kararlaştırmaları gerekir. Bu konuşmanın çocuğun kendisini güvende hissettiği bir yerde yapılması ve anne babanın eşit zamanlamada konuşması önem taşır. Bir tarafın diğerinden fazla ya da az konuşması çocuk üzerinde yanlış bir algı yaratabilir. Konuşma sırasında ebeveynlerin sakin ve kontrollü bir şekilde düşüncelerini yansıtmaları gerekir.

Boşanma sürecinde eşlerin birbirlerine karşı tutumları ve boşandıktan sonraki ilişkileri boşanmanın çocuk üzerindeki etkilerinin ana belirleyicisidir. Çocukların çoğu anne-babalarının boşanma süreçlerinde üzüntü, öfke, kaygı gibi bir takım karışık duygular yaşayabilirler. Bu nedenle boşanma kararı almaya çalışan anne babalar bu sürecin çocuk üzerindeki etkilerini çok iyi bilmeli ve bu süreci iyi yönetmelidirler.

Ebeveynlerin arasında yaşanan sorunları ve neden boşandıklarını çocuklara çok ayrıntılı bir şekilde anlatmalarına ve kafa karıştırıcı konuşmalar yapmalarına gerek yoktur. Çocuk için asıl önemli olan sizin neden boşandığınızdan çok bundan sonra kendi hayatında neler olacağı ve nelerin değişeceğidir. Bu değişikliklere alışmanın zaman alacağını, ancak yeni düzenleri içinde de hayatın normal bir şekilde devam edeceğini anlatın. Konuşma yapılırken seçilecek cümlelerin mümkün olduğunca yalın bir şekilde sadece karı-koca olarak hayatlarını ayırdıkları ve anne-baba olarak görevlerine devam edecekleri söylenmelidir. Açıklamada çocuğa olan sevginin hiçbir zaman değişmeyeceği, ailenin parçası olduğunu ve asla terk etmeyeceğinizi içeren cümleler ebeveynler tarafından yapılmalıdır. Çocuğa yapılan açıklamalarda boşanmanın nedenin kendisi olmadığını, onun davranışlarının bu kararı vermenizde etkisi olmadığını vurgulamaya da dikkat etmelisiniz.

Çocuğa ebeveynlerinden birinin başka bir eve taşınacağını, hangi günler kimde kalacağını ve rutinini söylemeniz belirsizlik yaşayıp kaygılanmasına engel olacaktır. Çocuğun düzenini mümkün olduğunca değişiklik yaparak korumaya çalışmak gerekir. Bu süreçte çocuğa bazı özel günlerde her iki ebeveyn olarak yanında olacağınızı ihtiyaç duyduğu anlarda onunla olacağınızı konuşmakta rahatlatıcıdır. Unutmayın ki önemli olan geçirilen görüşmenin süresinden çok niteliğidir.

Boşanma süreci sonrasında çocuklarınızın duygularını anlamak için özen gösterin ve onları duygularını ifade etmeleri için cesaretlendirin Duygu paylaşımı yaşanan gerilimi azaltacaktır. Son olarak bu süreci daha sağlıklı geçirmek için ebeveyn olarak kendi yaşadığınız olumsuz duyguları da göz ardı etmeyiniz ve ihtiyaç duyduğunuz noktada bir uzman desteği almayı ihmal etmeyin.

Kitap Önerileri: Annem ve Babam Boşanıyor- Marge Eaton Heegaard

Annem ve Babam Ayrılıyor- Prof.Dr.Bengi Semerci

Babam Taşınıyor- Pedagog Ayşen Oy

Kadınlar,Erkekler ve Çocuklar İçin Boşanma Terapisi

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Uzm Psikolog Ayşe Selin Özmen
Uzm Psikolog Ayşe Selin Özmen
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

1 Yorum

  1. Boşanma durumu eşlerden çok çocukları gerçekten çok kötü etkiliyor. Çocuk eşlerden biriyle kalınca ve diğer taraf açısından gerçekten eksik yetişiyor.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler