Çarşamba, Ocak 15, 2025

Oyun Terapisi Nedir?

“Oyun Terapisi Nedir?” Oyun Terapisi; çocukların yaşadıkları psikolojik ve sosyal güçlüklerin üstesinden gelmelerine yardım eden ve onların hem sosyal hem de duygusal gelişimlerini destekleme sürecinde oyunu temel alan bir yaklaşımdır.

Yetişkinler için danışmanlık ne ise çocuklar içinde oyun terapisi aynı anlama gelebilir. Çocuklar yetişkinler kadar duygularını anlayabilme ve ifade edebilme becerilerine sahip değillerdir. Bu yüzden terapi süresince kelimeler yerine oyuncakları kullanarak kendilerini daha akıcı bir şekilde ifade edebilirler.

Oyun Terapisinin Amacı Nedir ?

Oyun terapisinde amaç; oyun yardımıyla çocuğun iç dünyasını anlamak ve oyun üzerinden çocuğun kendisini ifade etmesine yardım etmek olarak düşünülebilir. Oyun terapisi odasında çocuğa gerçek yaşamında yapamayacaklarını canlandırma fırsatı da verilmiş olur. Kendisini tarafsız bir şekilde dinleyen ve kabul eden oyun terapistinin rehberliğinde çocuk, olmak istediği role bürünür ve bastırılmış duygularını ortaya çıkararak onlarla yüzleşir. Daha sonrasında onlarla nasıl başa çıkacağını da öğrenir.

Çocuklar sözel olarak aktaramadıkları duyguları ve düşünceleri oynadıkları oyunlar sayesinde aktarma fırsatı yakalarlar. Güvenli ve sınırları çizilmiş bir ortam içerisinde eğitimli bir oyun terapisti ile oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Oyun terapistleri tarafsız olarak çocuğu birey olarak görürler ve düşüncelerine saygı duyarlar.

Bu süreçte çocuklara sorunlarını daha rahat ve doğal bir ortamda ifade edebilmeleri için değişik türde birçok oyuncak sağlanır. Çocuk oyun terapisinde tekrar tekrar oyun oynar, bozar yeniden oynar. Böylece aslında kendi kendini tedavi etmeye çalışır. Oyun terapistlerinin de buradaki en önemli hedefi çocuğun kendini özgürce ifade etmesini sağlamaktır. Oyuncakların yanında kendilerini sanat ve drama içeren oyunlar yoluyla ifade edebilmeleri için de fırsatlar yaratılır.

Bunu da okuyabilirsiniz: Çağımızın Sinsi Hastalığı Oyun Bağımlılığı

Oyun Terapisi Faydaları Nelerdir ?

– Çocuğun duygularını ve deneyimlerini daha rahat bir şekilde ifade etmesine olanak sağlar.

– Çocuğun stresini ve kaygısını hafifletir.

– Uyum sağlamasına yardımcıdır.

– Olumlu benlik algısının gelişmesine yardımcıdır.

– Yaratıcılığını geliştirir.

– Empati kurma yeteneğine katkıda bulunur.

– Diğerleriyle ilişki kurma kapasitesini geliştirir.

– Sosyalleşmesine aracıdır.

– Kendisine olan güvenini arttırır.

– Çatışma ile baş etme becerisi gelişir.

– Sorunlarını çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine olanak sağlar.

Oyun Terapisinin Kullanım Alanları

– Kaygı ve korkularda

– Öfke kontrol sorunlarında

– Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluklarında

– Uyum ve davranış problemlerinde

– Yeme, uyku tuvalet gibi temel ihtiyaçları gidermede sorun yaşayan çocuk ve ailelerde

– Tırnak yeme, parmak emme, tikler gibi sorunlarda

– İçe kapanık çocuklarda

– Sosyalleşme ve özgüven kazandırmada

– Bağlanma sorunlarında (anneye ve yetişkine aşırı bağlı olma)

Çocuğunuzda oyun terapisi ihtiyacı olduğunu nasıl anlarsınız ?

oyun neden önemlidir

Bazı çocukların yukarıda belirtilen durumlarda diğerlerinden daha çok desteğe ihtiyacı olur.  Bu durumları çocuğunuzda gözlemliyorsanız ya da öğretmeni, veya başka bir yetişkin çocuğunuz hakkında endişe duyuyorsa siz de oyun terapisi desteği almak için bir uzmana başvurabilirsiniz.

Unutmayın ki oyun çocuğun yaşama uyumunu sağlayan en değerli öğrenme ve kendini keşfetme alanlarından biridir.

Umarım “Oyun Terapisi Nedir?” adlı makalemi beğendiniz. Ayrıca dilerseniz profilime gidip diğer yazmış olduğum makalelere de bakabilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Uzm Psikolog Ayşe Selin Özmen
Uzm Psikolog Ayşe Selin Özmen
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

5 YORUMLAR

  1. Oyun terapisi konusunda bilgimiz yoktu. Ancak benim bildiğim biz eskiden de her şeyimizi oyunla öğrenmeye başlardık. Öğretmenlerimiz bile ilk olarak oyunla iletişim kurar ve oyun kurarak öğretime katkı yaparlardı. Tabi ki anne ve baba içinde oyun kurarak iletişim en büyük etken olmaya devam ediyor.

  2. Bu tür uygulamalar sadece çocuklar üzerinde değil, diğer türden rahatsızlık yaşanan kişilerde de yapılabiliyor diye biliyorum. Mesela kaza yapıp belirli organların işlememesi üzerine Rehabilitasyon merkezlerinde bazı oyunlar hastalara oynatılarak terapi yapılıyor. Oyun terapisi çok önemli bir tedavi şeklidir.

  3. Gülseren TABAK

    Oyun terapisi bir çok hastalığın ilk tedavisi zaten. Çocuklar için dönemsel olarak yapılan oyunlar ile eğitimler artık devletin farklı bünyelerinde kendini göstermeye başladı. Oyunla yeni çizilen yol haritaları bile var.

  4. Çok teşekkürler, çok faydalı bilgiler olmuş çocuklarım için uygulayacağım 🙂

  5. Merhaba, elinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler