Merhaba değerli okuyucularım. Bu yazımda sizlerle beraber, pozitif zihinsel süreçler edinmek ve geliştirmek noktasında atılması gereken adımlara değineceğim. Bu konuya yönelik artan ilgi son dönemlerde özellikle dikkatimi çekmekteydi ve ben de sizlere faydalı olabilmesi adına bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Kendimize şu soruyu sorarak başlayalım: “Hayatımda neleri etkileyebilirim ya da değiştirebilirim?” Bu soruya pek çok farklı cevap sıralayabiliriz. Düşünceler, davranışlar, duygular, kararlar… Esas önemli olan bu etkileri ne şekilde ortaya çıkardığımızdır. Şimdi gelin bu adımları tek tek irdeleyelim.
1) Bireysel sorumluluk
Bireysel sorumluluklarımızın farkında olmak ve bunları yerine getirmek pozitif zihinsel süreçler edinmek açısından birinci sırada yer almaktadır. Unutmayın ki davranışlarınızın ve kararlarınızın sonuçlarından belli ölçülerde sorumlusunuz. Eğer sorumluluk almazsanız, değiştirebilecek olduğunuz herhangi bir şeyi değiştirmek için çaba harcamak istemezsiniz.
2) Bireysel tavır
Pozitif zihin gelişimi ile ilgili diğer önemli konu, kendinize ait inanç ve tavır dizisi geliştirerek uygulamaya koymanızdır. Tabi burada kalıplaşmış ve katı maddeleri olan bir kurallar listesinden bahsetmiyoruz. Oluşturacağımız bu yapı, her durumda kullanılabilecek ve bizi çözüme ulaştırabilecek şekilde esnek olmalıdır.
3) Gerçeklik
Atacağımız adımların haritasını oluşturmak kadar bu adımların gerçeklikle bağlantısı da oldukça önemlidir. Gerçekler her zaman vardır ve bunları kabullenmek pozitif zihin gelişiminin temel taşıdır. Öte yandan, hayatımızın etki alanında bulunan pek çok durum da gerçeklik etrafında şekillenmektedir. Gerçeği kabul etmek, bu tarz durumlarda daha yapıcı ve daha sağlam adımlar atmanızda size yardımcı olacaktır.
4) Kaybetmek senin de hakkın!
Hayatta her şeyi başaramayabiliriz. Mükemmeliyetçi olmak kimi zaman bizi üzebilir. Hatta bazen olumsuz sonuçlardan ötürü sinirlenebilir ve çevreye karşı agresif tavırlar sergileyebilirsiniz. İşte burda zihinsel süreçler giriyor devreye; Bu durumda yapılması gereken şey, yenilgiye karşı tahammül etme yetisini kendinize kazandırmak olacaktır. Buradaki yenilgi; rahatsızlık veren herhangi bir durum olabileceği gibi içinizi saran olumsuz duygular vb. de olabilir. Ve siz siz olun olumsuz duyguları yaşamaktan kaçınmayın.
5) Kendini kabul ve içtenlik
İletişim önce kendimizde başlar. Kendini bilmek, eksi ve artılarını kabul etmek, zaman zaman kendisiyle tartışmak bireyi iletişim sürecine hazırlar. Gerek kendimizle gerek dış dünyayla sağladığımız iletişimin sağlıklı olabilmesinde bu çok önemlidir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir başka konu da hem kendinize karşı hem de başkalarına karşı mümkün olduğunca içten tavırlar takınmak. Ve unutmayalım, her yerde olduğu gibi burada da içtenliğimizi açığa çıkarmada esnek davranmak önemlidir.
6) Düşünce yapınızı geliştirin
Eleştirel, yaratıcı, bilimsel gibi farklı düşünce tarzlarını benimsemeye çalışın. Sorunları çözmeye yönelik farklı metotlar geliştirin. Ve en önemlisi karar verme yeteneğinizi gözden geçirin. Bu noktada kendinizi geliştirmeye çaba harcamak pozitif zihinsel süreçlerde sizi iyi bir seviyeye ulaşma noktasında yönlendirecektir.
7) Farklı ilgi alanları
Kendinize farklı ve eğer imkan bulursanız özgün ilgi alanları bulun. Bir kez kendinizi yeni ve ilginç alanlara açtığınızda gerisinin daha hızlı bir şekilde geleceğini hatırlatın kendinize. Yaratıcılığınız en önemli kaleminiz, onu iyi kullanın.
Değerli okurlarım, sizlere olumlu zihinsel süreçler geliştirmeniz noktasında yardımcı olacağını düşündüğüm birkaç fikir sundum. Bahsettiğim aşamaları ister sırayla ister arasından seçerek hayatınızda uygulayabilirsiniz. Bu noktada kararı size bırakıyorum.
Yazıyla ilgili yorumlarınızı, düşüncelerinizi ve önerilerinizi bekliyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle. Pozitif kalın. 🙂
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.