Pazar, Eylül 1, 2024

Vatandaşlık Temel Haklarımız Nelerdir?

Vatandaşlık Temel Haklarımız Nelerdir? Vatandaşlık temel haklarımız ile öncelikle; vatandaşların konulara eleştirel bakabilen, kendi düşüncelerini ifade edebilen, başkalarının düşüncelerine saygılı, barış içinde bir arada yaşayabilen, gelenek göreneklerine ve kültürüne sahip çıkan, topluma duyarlı, toplumun iyiliği için harekete geçebilen bireyler olmaları hedeflenmektedir. Bu şekilde vatandaşlar haklarını, sorumluluklarını, özgürlüklerini öğrenirken yaşadıkları çevre de huzura ve refaha kavuşmuş olacaktır. Daha önemlisi ise eşitliği ve adaleti tam anlamıyla öğrenmiş olacaklardır.

Vatandaşlık Temel Haklarımız Nelerdir?

Vatandaşlık hakları, insanların doğuştan sahip olduğu evrensel nitelikte olan haklardır. Vatandaşlık hakları 3 bölümden oluşmaktadır;

  1. Kişi Hakları
  2. Sosyal ve Ekonomik Haklar
  3. Siyasi Haklar

Kişi Hakları

Kişi haklarının en temel hakkı yaşamaktır. Vatandaşlık temel hak ve özgürlüklerin uygulanması öncelikle yaşama hakkına bağlıdır. Herkes bir diğerinin yaşama hakkına saygı göstermelidir. Kişi haklarının 13 tane temel hakkı vardır ve bunlar;

Temel Haklarımız

1. Yaşama hakkı,
2. Kişi dokunulmazlığı,
3. Kişi hürriyeti ve güvenliği
4. Özel hayatın gizliliği ve korunması
5. Yerleşme ve seyahat hürriyeti
6. Din ve vicdan hürriyeti.
7. Düşünce ve kanaat hürriyeti
8. Bilim ve sanat hürriyeti,
9. Basın ve yayınla ilgili hürriyetler
10. Toplantı hak ve hürriyeti
11. Mülkiyet hakkı,
12. Hak arama hürriyeti.
13. Temel hak ve hürriyetlerin korunması

Yaşama Hakkı

– Yaşama hakkı, bütün hakların temelinde olduğu için hiçbir şekilde engellenemez.

Kişi Dokunulmazlığı Hakkı

-Kişinin hem beden hem ruh bütünlüğüne dokunulmamasını ve kimseye işkence yapılamayacağını ifade eder. Bu hak, kişinin yaşamasını ve vücut bütünlüğünü güvence altına almaktadır.

Özel Hayatın Gizliliği

-Kişilerin özel yaşamı da devlet tarafından güvence altına alınmıştır. Bu hakla ilgili olarak kanunda, ”Herkes özel yaşamına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir.” ifadesi yer almaktadır.

Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü

– Yerleşme ve seyahat özgürlüğü, kişinin istediği yerde oturmasını veya seyahat edebilmesini kapsar. Bu hakla ilgili olarak kanunda, “Herkes, yerleşme ve seyahat özgürlüğüne sahiptir.” ifadesi yer almaktadır.

Din ve Vicdan Özgürlüğü

– Din ve vicdan özgürlüğü, kişinin istediği bir dine inanmasını ve ibadetlerini serbestçe yapabilmesini kapsar. Din, demokratik devletlerde serbestçe kullanılırken baskıcı yönetimlerde bu özgürlüğün kullanılması zordur.

Düşünce, Kanaat ve İfade Özgürlüğü

– Düşünce ve bir konuda karar verebilme, insana özgü özelliklerin başında gelir. İnsanın geliştirilebilmesi ve kişilik kazanabilmesi için özgürce düşünebilmesi gerekir.
– Demokrasi ile düşünce ve kanaat özgürlüğü arasında sıkı bir ilişki vardır. Anayasamızın 25. maddesinde, ‘Herkes düşünce ve kanaat özgürlüğüne sahiptir.” ifadesi yer almaktadır.

Bilim ve Sanat Özgürlüğü

– Herkes, bilim ve sanatı serbestçe öğrenme ve öğretme hakkına sahiptir. Demokratik devlet, bilim alanında çalışanları teşvik eder. Sanatçıyı korur. Bilimsel çalışmaları teşvik eder.

Basın ve Yayın Özgürlüğü

– Basın özgürlüğü, insanların görüşlerini gazete, kitap, dergi ve televizyon gibi araçlarla topluma duyurabilmesini ifade eder. Basın özgürlüğü, insanların okul dışında da eğitilmesine imkan sağlar.

Toplantı Hak ve Özgürlüğü

– Bu özgürlük kişilerin toplu halde düşüncelerini açıklamasını ifade eder. Düşünce özgürlüğünün devamı olan bu özgürlük, dernek kurma özgürlüğünü de kapsar.

– Bu demokratik hakkın kullanılmasında diğer kişilerin hak ve özgürlüklerine zarar verilmemesi gerekir.

Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlandırılması

– Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması ancak kanunla yapılabilir.
– Devlet, temel hak ve hürriyetleri ancak belli bir ölçüde sınırlayabilir.

Vatandaşların Uyması Gereken Sorumlulukları Nelerdir?

Vatandaşlık hakkı kadar uyması gereken görev ve sorumlulukların da olduğu bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle Vatandaşların uyması gereken sorumlulukları nelerdir üzerinde önemle durulan konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde her bir vatandaşın hak ve sorumlulukları bulunurken bu sorumlulukları da mutlaka yerine getirmesi gerekmektedir.

Vatandaşların uyması gereken sorumlulukları nelerdir diye bakıldığı zaman toplamda 4 e  ayrılmış olduğunu görmekteyiz.  Bu sorumluluklar;

  • Seçme ve seçilme
  • Kanunlara uyma
  • Vergi verme
  • Askerlik yapma

Vatandaşların uyması gereken sorumlulukları arasında yerini alıyor. Vatandaşların toplumsal düzeni bozmadan mutlaka görev ve sorumluluk bilinci içerisinde olarak hareket etmeleri gerekiyor. Böylelikle tüm görev ve sorumlulukları yerine getirirse toplumsal bir refah sağlanmış olacaktır.

Umarım yazımı beğenmişsinizdir, ayrıca dilerseniz diğer yazılarım için de buraya tıklayabilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

2 YORUMLAR

  1. Vatantaşlık hakkı içinde Yargılanma hakkı da yazılması gerekirdi bence. Çünkü kapitilasyonlara göre ve halen geçerli olan anlaşmalara göre şahıslar kendi ülkelerinde olmasa bile yargılanma haklarını tabi oldukları milletlerin kanunlarına göre yargılanma seçme özgürlükleri var. Ama bunu uygulayan artık bir ülke kalmadı o ayrı bir dava.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler