Vücudunuz kendi ürettiği insülini kullanamadığında ya da bir süre sonra yeterli insülin üretemediğinde tip 2 şeker hastalığı ortaya çıkar. Aslında bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik bozukluklar, aşırı kilolar ve hareketsiz yaşam tarzının bu hastalığa davetiye çıkardığı bilinmektedir.
İnsulin nasıl çalışıyor?
İnsülin midenin arkasında ve altında bulunan pankreas denilen bir bezden üretilen bir hormondur. Pankreas insülin üreterek kan dolaşımına verir. Tüm vücuda dağılan insülin kandaki şekerin hücre içine geçmesini sağlar. Böylece kandaki şeker miktarını düşürür. Kandaki şeker miktarı düştükçe pankreastan insülin üretimi de düşer.
Şekerin rolü?
Glikoz bir şekerdir ve kaslar ile diğer dokuları oluşturan hücreler için ana enerji kaynağıdır. Glikoz iki ana kaynaktan gelir:
Birinci kaynak yiyeceklerdir. Yenilen gıdalarda bulunan şeker barsaklardan emilerek kana karışır ve buradan da insülinin yardımı ile hücre içine yakıt olarak girer. İkinci kaynak karaciğerdir. Karaciğer şekeri hem depolar hem de gerektiğinde üretebilir. Açlık veya oruç gibi bir süre yemek yemediğiniz durumlarda kan şeker düzeyleri düşer. Karaciğer şeker seviyesini normal aralıkta tutabilmek için depoladığı şekeri çözerek kana verir. Ancak tip 2 diyabette bu düzenek iyi çalışmaz. Karaciğerden çözünen şeker hücre içine gireceğine kanda birikmeye başlar. Kan şekeri seviyeleri arttıkça, pankreastaki insülin üreten beta hücreleri daha fazla insülin salgılar. Ancak bu insülinlere de direnç olduğundan kan şekerini düşüremez ve nihayet bu kısır döngü nedeniyle beta hücreleri yıllar içinde bozulmaya başlar ve insülin üretimi azalarak durma noktasına gelir.
Çok daha az görülen Tip 1 diyabette ise, bilinmeyen bir nedenle bağışıklık sistemi beta hücrelerini tahrip eder ve hastalığın erken dönemlerinden itibaren insülin üretimi ya çok çok azdır veya tamamen bitmiştir.
Risk Faktörleri!
Bilim adamları, neden bazı kişilerde tip 2 şeker hastalığı gelişirken, diğerlerinin bu hastalığa yakalanmadığını hala tam olarak anlamış değiller. Bununla birlikte aşağıdaki etmenlerin tip 2 şeker hastalığı riskini artırdığını kesin olarak biliyoruz.
- Kilo
Kilolu veya şişman olmak tip 2 şeker hastalığı için birinci derecede risk faktörüdür. Ne kadar kiloluysanız, hücreleriniz de insüline o kadar dirençli olacaktır. Ancak tip 2 diyabete yakalanmak için mutlaka kilolu olmak gerekmez; bu nedenle, her kilolu kişide mutlaka tip 2 diyabet gelişeceğini iddia etmek de doğru değildir.
- Yağ Dağılımı
Fazla kiloların göbek bölgesinde toplanmasına “merkezi tipte yağlanma” veya “elma tipi yağlanma” adı verilir. Yağlar daha çok basen ve kalça bölgelerinde toplanmışsa “armut tipi yağlanma” olarak bilinir. Merkezi tipte yağlanmanız varsa, armut tipi yağlanmaya göre tip 2 diyabet gelişme riskiniz çok daha fazla olacaktır.
- Hareketsiz yaşam tarzı
Ne kadar az aktifseniz tip 2 diyabet riskiniz o kadar fazla olacaktır. Fiziksel aktivite kilonuzu kontrol altına almanıza yardımcı olur ve hücrelerinizi insülin için daha hassas hale getirerek daha fazla glikozu enerji olarak kullanır.
- Aile hikayesi
Anne babanızda veya kardeşlerinizde tip 2 diyabet olması durumunda, sizde de bu hastalığın ortaya çıkma riski artmaktadır.
- Yaş
Yaşlandıkça, özellikle de 45 yaşından sonra, tip 2 diyabet riski artar. Bunun muhtemel nedeni, insanlar yaşlandıkça daha az egzersiz yaparlar, kas kitlelerini kaybetmeye ve kilo almaya başlarlar. Ancak son zamanlarda tip 2 diyabet, çocuklar, ergenler ve genç yetişkinler arasında da dramatik bir şekilde artmaktadır.
- Gizli şeker
Kan şeker seviyenizin normalden yüksek olduğu, ancak diyabet olarak sınıflandırılacak kadar yüksek olmadığı bir durumdur. Gizli şeker hastaları tedavi edilmeden bırakılırsa, çoğunlukla tip 2 şeker hastalığına ilerlerler.
- Gebelik diyabeti
Hamileyken “gebelik diyabeti” gelişenlerin, doğumdan sonra tip 2 diyabete yakalanma riski artar. Aynı şekilde 4 kg’dan daha ağır bir bebek dünyaya getiren anneler de tip 2 diyabet açısından risk altındadır.
- Polikistik yumurtalık Sendromu
Adet düzensizliği, tüylenme ve obezite ile seyreden ve yaygın bir hastalık olan polikistik yumurtalık sendromu olan kadınlar da diyabet yönünden risk altındadır.
Diyabet Tip2 hastalığı hakkında “Farkında mısınız? Belki de Tip 2 Diyabet Hastası Olabilrsiniz!” yazının üstüne tıklayarak ulaşabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.