Tip 2 diyabet erken dönemde herhangi bir belirti vermediği için ve kendinizi genel olarak iyi hissettiğiniz için hastalığın farkına varmayabilirsiniz. Oysa şeker hastalığı siz farkında olmadan kalp, kan damarları, sinirler, göz ve böbrekler gibi hayati organ ve dokularınızı etkilemeye başlamış olabilir. Kan şeker kontrolleri yaptırarak bu olumsuz etkileri önleyebilirsiniz.
Diyabetin uzun dönemde vücutta meydana getirdiği hasar çok yavaş olur, ancak son safhalarda kalıcı ve hatta yaşamı tehdit edici hale gelir. Şeker hastalığının neden olduğu komplikasyonların bazıları şunlardır:
Kalp damar hastalığı; Şeker hastalığı; hipertansiyon, atar damarlarda daralma, inme, kalp krizi gibi birçok kalp-damar hastalıkları riskini önemli ölçüde artırır.
Sinir hasarı (nöropati); Fazla şeker, özellikle bacaklardaki sinirleri besleyen kılcal kan damarlarınıza zarar verebilir. Bunun sonucunda genellikle parmak uçlarında başlayan ve giderek yukarı doğru yayılan karıncalanma, uyuşukluk, yanma veya ağrıya neden olabilir. Kan şekeri kontrol altına alınmadığı takdirde, etkilenen bacaktaki tüm his duyunuzu kaybedeceksiniz demektir. Sindirim sistemini kontrol eden sinirlerin zarar görmesi halinde bulantı, kusma, ishal veya kabızlık ortaya çıkabilir. Erkekler için de ayrıca sertleşme sorunlarına yol açan sinir hasarları olabilir.
Böbrek hasarı (nefropati); Böbrekler kandaki atık maddeleri temizleyen milyonlarca küçük kan damarı yumağını içeren bir organdır. Diyabet bu hassas filtreleme sistemine zarar verebilir. Hasarın şiddetli olması genellikle diyaliz veya böbrek nakli gerektiren böbrek yetmezliğine veya geri dönüşü olmayan son evre böbrek hastalığına yol açabilir.
Göz hasarı; Diyabet, gözün retina tabakasındaki damarları da etkileyebildiği için körlüğe kadar giden hastalıklara neden olabilir. Ayrıca katarakt ve göz tansiyonu gibi diğer ciddi görme bozuklukları ortaya çıkma riskini de artırır.
Ayak hasarı; Şeker hastalığının ayaktaki kan akımını azaltması veya sinir hasarına neden olması sonucu çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediği takdirde küçük kesikler, sıyrıklar ve yaralar uzun süre iyileşmeyen ciddi enfeksiyonlara yol açabilirler. Hasarın şiddetli ve inatçı olması, topuk, ayak veya bacağın kesilmesine bile neden olabilir.
İşitme bozukluğu; Şeker hastalarında işitme sorunları daha sık görülür.
Cilt sorunları–Şeker hastalığı bakteri ve mantar enfeksiyonları olmak üzere sizi deri hastalıklarına çok daha duyarlı hale getirir.
Alzheimer hastalığı–Tip 2 diyabet Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi artırır. Kan şekeri ne kadar kontrolden çıkmış ise, hastalığın görülme riski o kadar fazladır. Ancak bu iki hastalık arasındaki ilişkinin gerçek nedeni tam olarak hala bilinmemektedir.
Nasıl Önleyebilirim?
Sağlıklı yaşam tarzı tercihiniz sizi tip 2 diyabete yakalanmanızı önlemeye yardımcı olacaktır. Ailenizde şeker hastası olsa bile, diyet ve egzersiz hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Hatta size şeker hastalığı tanısı konmuş olsa bile, yine sağlıklı yaşam tarzı ile yukarıda sayılan komplikasyonların ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz. Gizli şeker hastalığı olanlarda da yine yaşam tarzı değişiklikleri ile gizli şekerin aşikar şeker hastalığına ilerlemesini yavaşlatabilir veya durdurabilirsiniz.
Sağlıklı yiyecekler tüketin; Rafine yağ ve kaloriden fakir, lifli gıdalardan zengin yiyecekleri tercih edin. Meyve, sebze ve tam tahıllara ağırlık verin.
Fiziksel aktiviteler yapın; Hedefiniz günde en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite olsun. Tempolu günlük yürüyüşler yapın. Bisiklet sürün. Yüzmeye çalışın. Uzun süreli antrenmanlar yapamayacaksanız, günlük en az 10 dakikalık egzersizler yapmaya çalışın.
Kilo verin; Fazla kilolarınız varsa vücut ağırlığınızın %7’sini bile vermeniz diyabet riskinizi azaltabilir. Kilonuzu sağlıklı bir aralıkta tutmak için, yeme ve egzersiz alışkanlıklarınızda kalıcı değişiklikler yapmaya çalışın. Daha sağlıklı bir kalp, daha enerjik olma ve kendine olan saygının artması gibi kilo vermenin yararlarını hatırlayarak kendinizi sürekli motive edin.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.