Bireyler eğitim hayatlarının hemen her döneminde sınavlarla karşı karşıya kalmakta ve bu dönemlerde pek çoğu kişisel olarak kendini huzursuz hissetmektedir. Sınav yaklaştıkça sınav kaygısı hissi daha da artmakta ve birey sonuçlarının kötü olacağını düşünerek paniklemeye başlamaktadır.
Peki bizi huzursuz kılan bu his nedir ve neden kaynaklanır? Üstesinden gelmek mümkün müdür? Gelin hep beraber öğrenelim.
Sınavla birlikte ortaya çıkan sınav kaygısı; öğrenilen bilgilerin sınav esnasında etkili şekilde kullanılmasına engel olan ve dolayısıyla da başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Sınavlara yüklenen anlamlar, sınav sonrasında olacaklara verilen önem, zamanı iyi kullanamama, gerçekçi olmayan düşünceler, aşırı mükemmeliyetçi ve rekabetçi kişilik yapısı, kötü çalışma alışkanlıkları, sosyal çevrenin beklentileri ve baskısı, başarısızlık korkusu, çaresizlik hissi gibi faktörler sınav kaygısının oluşumunda önemli derecede etkili olmaktadır.
Sınav kaygısı olan bir birey, öğrendiklerini aktarmada, okuduğunu anlamada, düşüncelerini organize etmede sıkıntılar yaşar. Dikkati azalır, sınavın içeriğinden çok kendisine odaklanır, zihinsel becerileri zayıflar , enerjisi azalır ve fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar.
Bunların yanında duygusal anlamda da bazı belirtiler ortaya çıkar. Endişe, huzursuz olma, çabuk öfkelenme, korku, ümitsizlik, hayal kırıklığı, iletişim kurmada güçlük, içe kapanma, mutsuzluk ve tedirginlik bunlardan birkaçıdır.
- Sınavınızın önemli olduğunu kendinize hatırlatın. Ancak her şeyin bu sınava bağlı olmadığını da unutmayın.
- Sınavlardaki geçmiş başarılarınızı aklınızda bulundurun.
- Sınava mümkün olduğunca iyi hazırlanın.
- Bir sınavdaki başarınız genel olarak, önceki eğitiminizin kalitesine, o sınav için ne kadar etkili ve verimli çalıştığınıza bağlıdır. Bu nedenle bir sınavda başarısız olmanız sizin parlak bir öğrenci olmadığınız anlamına gelmez. Bunu unutmayın.
- Yeterli uyku, düşünme becerinizi ve kaygıyla başa çıkma yeteneğinizi geliştirir. Fiziksel ve zihinsel olarak hazır olmanıza yardımcı olur. Bu nedenle sınavdan birkaç gün öncesinde iyi bir uykuya ihtiyacınız var.
- Hem pratik yapmak hem de kaygı düzeyinizi kontrol etmek açısından kendinize testler uygulayın.Testleri uygularken her test için zamanlama yaparsanız, süre kaygınızı da azaltmış olursunuz.
- “Sınava hazır değilim.”, “Bu bilgiler çok gereksiz.”, “Bu bilgiler gelecekte işime yaramaz.” Sınava hazırlanmak için yeterli zamanım yok.” ,“Ben zaten bu konuları anlamıyorum.”, “Hiçbir şey yapamayacağım. ” , “Çok fazla konu var.” gibi olumsuz düşüncelerden kurtulun.
- “Yapabildiğimin en iyisini yapabilirim?”, “Bu sınavda başarısız olmam her zaman olacağım anlamına gelmez.” , “Olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim?”, “Başarısız olmam tembel ve beceriksiz olduğumu değil daha fazla çalışmam gerektiğini gösterir.” şeklindeki olumlu düşüncelere yönelin.
- Nefes alma ve gevşeme egzersizleri sınav kaygısını önlemek konusunda faydalı olabilir.
- Çalışma alışkanlıklarınızı ve sınava ilişkin tutumlarınızı gözden geçirin.
- Sınava yönelik çalışmalarınızı son güne bırakmayın.
- Etkili çalışma alışkanlıkları ve teknikleri geliştirin.
- Kontrolün sizde olduğunu hatırlayın. Kendi amaç ve beklentilerinizi belirleyin.
- Eksiklerinizin üzerine düşünün ve geliştirmek için neler yapabileceğinizi planlayın.
- Sınav sonuçlarında, kendi rolünüzü düşünün.
- Orta seviyede gerginlik normaldir. Sınav esnasında, önemli olan sorulara öncelik vermek, bir soruda çok fazla zaman harcamamak sizin yararınıza olacaktır.
- Son olarak zihninizi rahatlatacak müzikler dinleyebilirsiniz.
“Sen neye hazırsan, o da senin için hazırdır.” – Mark V. Hansen
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Başarının daima sizinle olması dileğiyle…
Diğer bir yazım: Davranışlardan Düşünceleri Anlamanın Yolu: Beden Dili
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.