Sanat akımları dönemsel olarak ortaya çıkan fikirler doğrultusunda gerçekleşen yapılardır. Sanat akımları dönemsel olarak meydana gelir ve ortaya çıktığı dönemi, o dönem içerisinde yaşanan olayları, yaşanan gelişmeleri, savaş dönemlerini, barış dönemlerini, kişisel olarak duyulan duyguları ve tutkuları, ülkeleri ve kültürleri yansıtır.
Sanat akımları kısa süreli, örneğin günler süren, yaşanacağı gibi uzun yıllar hatta yüzyıllar boyunca da kalıcılığa sahip olabilen sanat akımları mevcuttur. Sanat akımları dönemin izlerini taşıdığı gibi sanat eserini meydana getiren sanatçıdan da izler taşır. Sanat akımlarını benimseyen sanatçılar benimsedikleri sanat akımları doğrultusunda sanat eserleri ortaya çıkarırlar.
Ortaya çıkarılan bu sanat eserleri dönemin, ülkenin ve sanat akımından parça parça izleri bünyesinde taşımaktadır. Sanat akımları doğrultusunda ortaya çıkan sanat eserleri edebiyat, heykel, resim, müzik, tiyatro oyunları gibi çok çeşitlilik gösterebilir.
Sanat akımları doğrultusunda ortaya çıkarılan sanat eserlerini inceleme fırsatı yakalayacak olursak eğer incelediğimiz sanat eserlerinden o sanat eserinin hangi döneme ait olduğunu hangi dönemde ortaya çıktığını anlayabiliriz çünkü her sanat eseri ortaya çıktığı dönemin sanat akımının niteliğini ve izlerini bünyesinde barındırır.
Her sanat akımının kendine has belirgin özellikleri vardır aynı insanların birbirlerinden oldukça farklı olması gibi ve böylelikle birbirlerinden kolayca ayırt edilebilirler. Sanat akımları ortaya çıkarken genellikle daha önce ortaya çıkan diğer bir sanat akımına tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Toplum ve sanatçılar hali hazırdaki akımdan artık sıkıldıklarında veya artık sıradanlaştığında veyahut fazla abartılı gelmeye başladığında hali hazırdaki sanat akımının tam zıddını veya hayatta olan sanat akımının kafalarındaki belirgin düşüncelerce oluşturdukları halini ortaya çıkararak yeni bir sanat akımı meydana getirirler. İlerleyen dönemlerde oluşturulan sanat akımına da tepki niteliğinde tekrarlanan bir sanat akımı meydana gelebilir ve bu zincirleme şeklinde devam etmeye devam eder.
Sanat Akımları Nelerdir?
Sanat akımları oldukça çeşitlilik gösteren bir yapıdadır ve birçok dalı veya devam niteliği taşıyan bir başka sanat akımları meydana getirebilirler. Sanat akımlarını inceleyecek olursak aşağıdaki gibi sıralayabilmemiz mümkündür.
- Rönesans Akımı
- Maniyerizm Akımı
- Barok Akımı
- Rokoko Akımı
- Neo Klasizm Akımı
- Romantizm Akımı
- Rapheal – Öncesi Kardeşliği Akımı
- Realizm Akımı
- Empresyanizm – İzlenimcilik Akımı
- Puantaizm – Yeni İzlenimcilik Akımı
- Post Empresyanizm Akımı
- Fovizm Akımı
- Dadaizm Akımı
- Eksprasyonizm – İfadecilik Akımı
- Fütürizm Akımı
- Metafizik Resim Akımı
- Kübizm Akımı
- Soyut Resim Akımı
- Sürrealizm Akımı
- Action Painting Akımı
- Süprematizm Akımı
- Pop Art Akımı
- Konstrüktivizm – Yapısalcılık Akımı
- Minimalizm Akımı
- Pürizim – Arıtıcılık Akımı
Verilen sanat akımları çeşitleri yukarıdaki gibidir. Neredeyse bütün sanat akımları yukarıda yazılanlar dahilindedir. Her bir sanat akımının öncüsü kabul edilen sanatçılar mevcuttur ve bu sanatçıların öncülüklerini yaptıkları sanat akımları eğer toplum tarafından da kabul görülüp benimsenirse daha fazla sanatçı tarafından o akımla alakalı sanat eserleri ortaya çıkarılır ve böylelikle akımın daha kalıcı olmasına yardımda bulunmuş olurlar.
Bir sanatçı hangi akımı benimserse o akım doğrultusunda sanat eserleri ortaya çıkarır veya akıma karşı tepki olarak yeni bir akım başlatarak o akımın öncü isimleri haline gelebilirler. Şimdi ise bazı sanat akımlarını detaylandırarak açıklayalım.
Rönesans Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Rönesans yeniden doğuş manasına gelir ve bilim ve sanat alanında bu dönemde büyük bir sıçrama yaşanmıştır.
Maniyerizm Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Maniyerizm akımı ilk olarak İtalya’da doğmuştur. Bu akımda gerçeklik ikinci olandadır önemli olan karşıdaki insana duyguları aktarabilmektedir. Eserlerde zarafet ve kusursuzluk ön plandadır.
Barok Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Barok akımı rönesans akımına tepki oluşturarak meydana gelmiş bir akımdır. Rönesans gibi matematiksel nitelikleri bünyesinde barındırmaz
Rokoko Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Rokoko akımı barok akımının devamı niteliğinde oluşturulan bir sanat akımıdır. Rokoko sanat akımı saray yaşantılarını resmeder ve mimaride kullanılabilir.
Neo Klasizm Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Barok akımına tepki olarak meydana gelmiştir. Barok tarzı zaman içerisinde aşırılığa yönelmiştir. Bu akım daha klasik ve eski kültürleri yansıtan bir akımdır.
Romantizm Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Romantizm akımı kaynağını insan hislerinden duygularından alır bu nedenle ülkeden ülkeye farklılar gösterebilir. Bir amaç gütmez yalnızca insanın içinde yaşadığı duyguları ve tutkuları dışa vurmasını sağlar.
Realizm Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Realizm akımı romantizm akımına tepki olarak ortaya çıkan bir akımdır ve daha sıradan ve daha gerçek konuları işler.
Empresyanizm – İzlenimcilik Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu akım resmedilirken, aynı cisim ve aynı mekanlarda sadece günün farklı zamanlarında yapılır. Böyle yapılmasının nedeni ise güneş ışığının yapılan resimlerdeki etkilerini ortaya çıkarmaktır.
Dadaizm Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Savaş konulu sanat akımını oluşturur. Bu akımla parça parça resmedilen savaş konuları ile savaşlara tepki gösterilir.
Fütürizm Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu akımın sanatçıları gelenekçiliği sevmez ve geleceğe yönelmek isterler. Sanat eserlerinde hareketlilik esastır. Eserlere bu görüntüyü verebilmek adına nesneleri parça parça çizerler.
Metafizik Resim Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu akım fütürizme tepki olarak ortaya çıkan bir akımdır. Akımdaki eserlerde daha çok mitolojik nesneler ve mekanlarda farklı nesneler vardır.
Kübizm Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu akımın sanatçıları gördükleri şeyleri geometrik şekillerle resmederler.
Sürrealizm Akımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu akımdaki sanat eserleri sanatçının bilinçaltı olarak algıladığı soyut çalışmalardan oluşmuştur.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.