Son zamanlarda Psikososyal olaylarına daha sık tanık oluyoruz. Yapılan haberlerin önemli bir kısmı şiddetle ilgili. Şiddet yaşamın her alanında varlığını sürdürüyor. Evde, okulda, işte, sokakta… Şiddet kavramını incelerken saldırganlığı da ele almak gerekir. Çünkü birbirleriyle ilintili kavramlardır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir araştırmada saldırganlık, şiddetle ilgili bir terim olarak ele alınmıştır ve “bir kişiye fiziksel zarar vermeyi hedefleyici davranış biçimi -cinsel saldırılar da (tecavüz) bunun içindedir.-” biçiminde tanımlanmıştır. Aynı araştırmada durumu kötüye kullanma davranışları, eziyet, hırpalama, cinsel hırpalanma, ırksal kimliğin hırpalanması ve tehdit şiddetle ilgili diğer terimler olarak yer almaktadır.
Psikososyal Türleri Nedir?
- Fiziksel şiddet: Fiziksel şiddet en çok saptanan ve gözlemlenen şiddettir. Fiziksel güç kullanarak karşısındakini hırpalamak eylemleriyle başlayan fiziksel şiddet ölümle sonuçlanan olaylara da neden olabilir.
- Cinsel şiddet: Zorlayıcı ve yıkıcı cinsel davranışlar yoluyla işlenen, bir şiddet türüdür. Saldırganın amacı sadece mağdurun cinselliğinden yararlanmak değil mağduru kontrol etmek, utandırmak, zorlamak, zarar verdirmek ve boyun eğdirmektir.
- Duygusal şiddet: Şiddet tipleri içerisinde gündelik yaşamda en sık rastlanan tiplerden birisi deduygusal şiddettir. Duygusal şiddet yokmuş gibi davranma, tek başına bırakma, yıldırma ve aşağılama vb. şekillerle varlığını gösterir.
- Ekonomik şiddet: Ekonomik şiddet, kadının birey olarak ekonomik açıdan özgürlüğünün elinden alınmasıdır. Ekonomik kaynakların ve paranın kadın üzerinde bir yaptırım, tehdit ve kontrol aracı olarak düzenli bir şekilde kullanılmasıdır.
- Siber şiddet: Siber şiddet eylemleri iki temel bilişim teknolojisi aracıyla yapılmaktadır. Bunlardan ilki kişisel bilgisayar yoluyla saldırganın tekrarlı olarak anında mesaj, müstehcen taciz mesajı, iftira içeren mesaj göndermesi ya da internet sitesi hazırlayarak bunları yayınlanmasıdır. İkincisi ise kurbana rahatsız edici mesajların cep telefonu yoluyla iletilmesidir.
Kimler Daha Çok Şiddete Maruz Kalıyor?
Çocuklar, yaşlılar, kadınlar, engelli bireyler, azınlık gruplar ve lezbiyen, gay, biseksüel, transgender bireyler şiddete daha çok maruz kalmaktadır.
Psikolojik Etkileri Nedir?
Şiddete uğrayan kişilerde benlik saygısı azalmaya başlıyor. Bununla birlikte stres, depresyon, kaygı, uyku sorunları ve travmatik belirtiler de gözlemlenebiliyor.
Psikososyal Şiddetten Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?
- Karşınızdaki kişinin öfke tepkisini anlamaya çalışın. Öfkesini kontrol edemiyor ve saldırgan bir tutum sergiliyorsa ortamınızı değiştirin. Bu sorunu kapatmayın ve görmezden gelmeyin. Ona yardım etmek istediğinizi ifade edin dilerse birlikte bir uzmandan destek alabileceğinizi vurgulayın.
- Şiddete maruz kalırsanız kendinize öncelikle güvenli bir alan oluşturun ve güvenebileceğiniz biri ile bu durumu paylaşın. Fakat şiddetin miktarı artıyorsa ve hayati bir tehdit söz konusu ise kendi kurtuluş planınızı oluşturun. Bu noktada size yardım edebilecek bir takım kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır. Valilik, kaymakamlık ve belediyeler ile iletişime geçerek yardım talebinde bulunun.
Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Ayrıca dilerseniz diğer yazılarım için buraya tıklayabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Süper bir yazı olmuş. İlk defa bu şekilde bir yazı okudum. Bende Siber şiddet konusunu ne zaman ele alacaklar diyordum. Facede bakıyorum herkes birbirine hakaret içeren yorumlar yapıyor Bunları kaale alan yok. Bazen şikayet olur ise savcılık hakaretten işlem yapıyor. Ama Siber şiddet kesinlikle kanunlarda artık yer almalı. Teşekkür ederim bu güzel yazı için.