Perfüzyon nedir sorusuna verilebilecek olan en kısa yanıt pompalamaktır. Perfüzyon genelde herhangi bir dokuya ya da organa herhangi bir sıvıyı pompalamak anlamında kullanılır. Bu sıvı kan damarları aracılığı ile pompalanır.
Bu çok önemli işlemi yerine getiren kişiye de perfüzyonist ismi verilir. Bir perfüzyonist herhangi bir cerrahi ameliyat sırasında çok önemli bir sorumluluk taşır. Mesela bir kalp ameliyatı gerçekleştirilirken, perfüzyon sayesinde hastanın bütün dolaşım ve solunum sistemi yapay bir şekilde desteklenebilir.
Perfüzyonist aynı zamanda ameliyat sırasında kalp-akciğer makinesini kullanmakla sorumludur. Bu makine hem solunum yolunu desteklemek hem de değiştirmek işlevi ile ilgilidir. Yani herhangi bir cerrahi operasyon sırasında perfüzyon işleminin ve perfüzyonistin hastanın hayati fonksiyonlarının devam etmesini sağlamak gibi çok önemli bir görevi vardır. Ancak bu görevlere geçmeden önce perfüzyon kavramını biraz daha açık bir şekilde anlatabiliriz.
Perfüzyon ve Hücre İlişkisi
Bilindiği gibi bütün canlıların temel yapı birimi hücrelerdir. Hücreler bir araya gelerek dokuları oluşturuyor. Daha sonra da dokulardan organlar, sistemler ve bütün bir canlı mekanizma meydana geliyor. Bütün hücreler yaşamak için bir enerji üretmek zorundadır. Üretilen bu enerji ve bu çaba herhangi bir canlının hayatta kalmasını da sağlar. Hücreler tarafından üretilen enerji canlılar için çok önemli olan oksijeni sağlar.
Bizim hayati fonksiyonlarımızdan çok önemli bir tanesini yerine getiren dolaşım sistemi de gereken enerji ve besinleri hücrelere ve tüm vücuda yayar. İşte dolaşım sistemi ciddi bir sorunla karşılaşıp görevini yerine getiremezse perfüzyon devreye girer. Çünkü hayatın devamı için gerekli olan besin, kan ve oksijenin damarlar aracılığı ile sürekli iletilmesi gereklidir.
Dolaşım Sistemi Sorunları
Canlılığın devam etmesi için besin ve oksijenin belirli oranda kana karışıp bütün hücrelere ulaşması gerekir. Bu ulaşımın sağlanmasında da dolaşım sistemimiz sorumludur. Onda meydana gelen herhangi bir aksaklık organların ve dokuların zarar görmesine daha ilerisinde de canlılığın sona ermesine neden olabilir. Herhangi bir organda meydana gelen bir sorunun da hemen çözülmesi gerekir.
Herhangi bir şekilde besin ve oksijen açısından beslenemeyen organlar için dolaşım sisteminin desteklenmesi şarttır. Dolaşım sisteminden ya da başka bir organdan kaynaklı bir sorun için kişinin ameliyata girmesi durumunda kanın diğer organlara ulaşması için bir perfüzyon cihazının ve perfüzyonistin ameliyatta bulunması gerekir.
Perfüzyon Kelime Anlamı
Perfüzyon kelimesinin kökeni Fransızca’dan geliyor. Köken olarak anlamı boşaltmak ve akıtmaktır. Tıp dilindeki kullanımında ise bir çözelti veya besin sıvısının enjektör ya da kanüller yoluyla vücuda pompalanması anlamındadır. Bu şekilde düşündüğümüzde genel olarak tıptaki anlamı aynı zamanda hücrelerin beslenmesi demektir.
Açık Kalp Ameliyatları
Perfüzyon işleminin önemi en çok açık kalp ameliyatlarında devreye girer. Ameliyat sırasında en önemli konu steril bir ortam oluşturmaktır. Bu yüzden kanın pompalanmasında önemli olan kalp ve akciğer gibi organların fonksiyonlarının ameliyat sürecinde durması şarttır. Ama bunları durdurunca da hastanın hayati fonksiyonlarının devamı için yerlerine geçebilecek bir cihaz kullanılır. İşte bu cihaza perfüzyon cihazı ismi verilir. Bir diğer ismi ise kalp-akciğer cihazı ya da makinesidir. Bu cihazın kullanımından ameliyat sırasında perfüzyonist sorumludur.
Cihaz kalbin pompalama ve akciğerlerin gaz değişimi işlemlerini yerine getirir. Hastanın ameliyat sırasında canlı kalması için önemli olan vücut ısısı, genel olarak kan miktarı, kandaki oksijen miktarını ve kan basıncını ölçmek ve bunları sürekli gözlemlemek için de perfüzyon cihazı kullanılır. Cihazın kullanımı ve ameliyat sırasında perfüzyonistin yapması gereken gözlemler büyük bir önem taşır. Hasta bunlar sayesinde ameliyat sırasında hayatta kalır. Şimdi ameliyat sırasında çok önemli bir görev üstlenen perfüzyonisitn görevlerine de bir bakmamız gerekiyor.
Perfüzyonist Hangi İşi Yapar?
Perfüzyonist tıpta çok önemli bir göreve sahip olan bir çalışan demektir.
Görevlerini kısa bir şekilde tanımlamak gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ameliyat öncesinde hangi cihazların kullanılacağını cerrahla beraber tespit etmek
- Ekstrakorpereal adı verilen mekanizmayı ameliyat öncesinde hazırlamak
- Makineye bağlanmasından itibaren ameliyat öncesi ve süresinde hastayı sıkı bir şekilde takip etmek
- Hastanın çeşitli fonksiyonlarını korumak için bütün ekipmanı düzenlemek
- Ameliyat sürecinde cerrahla iletişimde kalmak ve hastanın yaşam fonksiyonlarının korunmasını sağlamak
- Kalp akciğer devrelerinden sorumlu olmak.
Perfüzyonist Nasıl Bir Eğitim Alır?
Perfüzyonist ya da perfüzyon teknikeri çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Bu görev özellikle 1950’li yıllardan sonra büyük bir önem kazandı. Çünkü o zamana kadar açık kalp ameliyatı yapmak mümkün değildi. Bunun yanı sıra herhangi bir organ nakli a da doku değişimi ameliyatı sırasında da perfüzyon teknikerinin rolü çok büyüktür. Perfüzyonist olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinde perfüzyon önlisansını tamamlamak gerekiyor.
Perfüzyonist olarak eğitim alan birisi teknik bilgilerin yanında şu eğitimleri de alır:
- Fizyoloji
- Anatomi
- Perfüzyon cihazları
- Perfüzyon teknikleri
- Biyokimya
- Tıbbi terminoloji
- Farmakaloji
- Kalp hastalıkları
- Kardiyak anestezi
- Transplantasyonda perfüzyon
- Ekstrakorporeal yaşam desteği
- Kan transfüzyonu prensipleri
- Hasta monitörüzasyonu
- Temel enfeksiyon ve mikrobiyoloji hastalıkları
Perfüzyonist Nasıl Bir Meslektir?
Perfüzyonist tıbbın diğer alt dalları arasında en yeni bölümlerden birisidir. Üniversiteler bu alanda henüz yeni mezun vermeye başlamıştır. Bu yüzden geleceğin önemli mesleklerinden birisi olarak kabul edilebilir. Hemen her hastanede ve cerrahi bölümlerde çalışabilecek olan perfüzyon teknikerleri çok stresli ve büyük bir öneme sahip olan bir mesleği yerine getirir.
Buna göre kazançları da diğer ek çok mesleğe göre yüksektir. Büyük bir dikkat ve özen isteyen bu bölümden mezun olmak ve bu alanda çalışmak kolay değildir. Ama insanların hayatını kurtarmak konusunda çok önemli bir rolleri olduğu için perfüzyonistler mesleklerinden manevi bir doyum alabilir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.