Pazar, Mart 17, 2024

Panik Atak Tedavisi için İlaç Mı Yoksa Terapi Mi?

Panik Atak Tedavisi için İlaç Mı Yoksa Terapi Mi? Panik atak, ara ara tekrar eden, aynı zamanda kişiyi yaşandığı anda dehşete düşüren korku nöbetleridir diyebiliriz. Panik atak; beklenmedik anda ortaya çıkar ve kişinin çaresiz hissetmesine sebep olur. Hastalar genel olarak bu durumu ”kriz” olarak tanımlar. Birdenbire başlayan bu atak, 10 dakika içinde şiddetini daha da arttırır ve en üst seviyeye ulaşır sonrasında ise, kendiliğinden söner.

Panik Atak Sırasındaki Şikayetler Nelerdir?

  • Kişide; kalp atışının hızlanması, çarpıntı olması ve nefes darlığı,
  • Ruh bedenden ayrılıyor hissinin yaşanması, kollarda ve bacaklarda titreme ya da hissizlik, sersemlik ve baygınlık,
  • Terleme ve gerginlik,
  • Vücudun farklı bölgelerinde uyuşma hissi en sık görülen şikayetler arasındadır.

Hastalar Bu Bedensel Yakınmaları Nasıl Yorumlar?

  • Eyvah! Kalp krizi geçiriyorum, kalbim duracak, ölüyorum. Solunumum duracak, boğuluyorum,
  • Çıldıracağım, aklımı kaybedeceğim, kontrolümü kaybediyorum, felç olacağım,
  • Bayılacağım, düşeceğim, kendimden geçeceğim gibi.

Çoğu kişi yukarıdaki belirtileri hisseder ya da aynı şeyleri düşünebilir ama bu herkesin panik atak veya panik bozukluk geçirdiği anlamına gelmez. Neden mi?

Çünkü genel olarak atak geçirmeden önce kişiyi üzen bir olay yaşayıp yaşamadığını sorgularız. Aslında tek bir olay değildir buna sebep olan, o olay sadece bardağı taşıran son damladır. Aslında bardak sizin kişiliğinizdir ve onu tamamen değiştirmek imkansızdır. Bu durumda kişileri etkileyen aslında o olaylar değil, kişinin durum içinde olayı nasıl yorumladığıdır. Bu yorumlar aslında kişilerin şemalarından oluşur. Şemalar dünyaya nasıl baktığımız ve nasıl gördüğümüzle ilgilidir. Bundan dolayı yaşadığımız olaylar, bu olaylara bakış açımız ve verdiğimiz tepkiler aslında bizim dünyaya hangi şemamız ile baktığımızla ilişkilidir.Panik Atak Tedavisi

Panik Atak Tedavisi için İlaç mı Yoksa Terapi mi Etkilidir? Ne Yapmalıyım?

Kalıcı panik atak tedavisi için psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirme sonrası başlanabilecek ilaç tedavisi ile beraber yapılan bilişsel davranışçı terapinin en etkin tedavi olduğu yapılan çalışmalarda görülmüştür.

İlacın buradaki görevi aslında panik halindeki amigdalayı sakinleştirmektir. Sakinleşen amigdala sayesinde hipokampusa yeni bilgilerin eklenmesi daha kolay sağlanır ve bu bilgilerde bilişsel davranışçı terapi ile daha kolay bir şekilde eklenir. Tedavide bilişsel davranışçı terapi ile iyileşme oranı %75-90 lara varmıştır. Eğer sadece ilaç tedavisi görüyorsanız ilacı kestikten sonra hastalığınızın nüks etme ihtimali yüksektir bundan dolayı terapinin tedavideki yeri oldukça önemlidir.

Psikoterapi’nin tedavideki asıl amacı nedir?

Kişinin bireysel olgunluk kazanması, farkındalığının artması, davranış bozukluklarının düzeltilmesi, duygusal rahatlama, duygusal karışıklıkların üstesinden gelme, başa çıkma metotlarının öğretilmesi, olayları yeniden gözden geçirebilmesinin sağlanması, tutum değişikliği, düşüncelerin yeniden yapılandırılması, yorumlamaların yeniden gözden geçirilmesi ve en önemlisi kendilerini ve iç dünyalarını daha iyi tanıyabilmelerine imkan sağlanmasıdır. Bilişsel davranışçı terapi, kişinin uyumlu olmayan düşünce ve davranışlarını daha uyumlu hale getirmeyi hedef alır.

Umarım bu yazımı beğenerek okumuşsunuzdur. Ayrıca dilerseniz Panik atak ile ilgili diğer yazım olan Panik Atak Anında Ne Yapmalıyım? adlı makaleyi de okuyabilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Dr Burak Toprak
Dr Burak Toprak
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler