Perşembe, Kasım 28, 2024

Okul Öncesi Dönemde Oryantasyon Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Okulun ilk günlerinde çocuklar yeni bir ortama girecekleri ve ailelerinden ayrı kalacakları için, belki de okuldan korktukları için kaygı yaşayabilirler. Bu nedenle okul başlamadan önce oryantasyon süreci çok önemlidir. Çocuğunuzun okula adaptasyonunu kolaylaştırmak için uygulanabilecek bazı yöntemler bu süreci daha kolay geçirmenizi sağlayabilir. Bu süreçte ailelerin ve öğretmenlerin sabırlı ve kararlı olması uyumu kolaylaştıracaktır.

Öncelikle çocuğunuz okula başlamadan önce motivasyon kazandırmak için okulla ilgili oyunlar oynayın, hikayeler okuyun ve okulda yapabileceği şeylerle ilgili sohbet edin. Kendi anılarınızdan bahsedin. Evdeyken boyama, kitap okuma, kesme-yapıştırma, kavram çalışmaları gibi ufak etkinlikler yapın. Ayrıca okul alışverişine de birlikte çıkıp onun sürece dahil olmasını sağlayabilirsiniz. Okul dönemi başlamadan önce çocuğunuzun ev içindeki düzenini de planlayın.

Okula başladığı ilk günler evden sevdiği bir oyuncağı getirmesine sizi hatırlatacak bir nesne almasına izin verin. Aileden birinin bu süre çocukla kalması daha sonra ayrılması, önemlidir. Ayrıca çocuğunuza seni okula bırakıyorum demek yerine okula götürüyorum demeniz daha doğru olur. Seni okula götürüyorum sonra da geri alacağım ifadesi çocuğu rahatlatır. Ayrılmanız gerektiğinde sakın kaçmayın, kandırmayın. Size olan güvenini riske atmayın. Onun yerine “güle güle, seni almaya geleceğim” diyerek sakince vedalaşın. Bu durum tekrarlandıkça çocuğunuz da  ailem “beni okula bırakıyor ama terketmiyor, beni almaya geri gelecek” diye düşünerek size ve okula olan güvenini geliştirecektir.

“Güle güle” dedikten sonra onu öpün, sarılın ama veda sahnesini ne kadar uzatırsanız durumu çocuk için o kadar zorlaştırmış olduğunuzu unutmayın. Bunun için bir ayrılma ritüeli oluşturabilirsiniz. Onu her bıraktığınızda öpüp, sarılıp, “güle güle sen oyununu oynadıktan sonra geleceğim” demeniz gibi.Okul Öncesi Dönemde Oryantasyon Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir diğer önemli konuda sizin yüzünüzde kaygılı bir ifade varsa sizin endişeniz çocuğunuza geçecektir. Rahat olun ve bu durum gündelik hayatınız bir parçası gibi davranmaya devam edin. Gününün güzel geçeceğine inanıyorum ve bana anlatacaklarını merakla bekliyorum gibi ifadelerle çocuğunuzun motivasyonunu arttırabilirsiniz.

Çocuklar kimi zaman okula gitmek istemediklerini söyleyip sizinle pazarlık etmeye çalışabilirler bu noktada net ve kararlı olup sorumluluklarını tekrarlayabilirsiniz. Bugünlük gitmese de olur gibi bir düşünceye kapılmanız uyum sorununu arttırabilir. Çocuğunuza duygularıyla baş edebilmesi için fırsat tanıyın. Okula rutin bir şekilde devam etmesi en sağlıklısıdır.

Son olarak bazı çocukların okula kolay alışırken bazıları için bu durumun zor olduğunu, her çocuğun kişilik ve aile yapısının, mizacının ve ilişki kurma biçiminin birbirinden farklı olduğunu unutmayın. Önemli olan bu süreçte okul ve aile olarak çocuklara nasıl bir tutum ve yaklaşım sergilendiğidir.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Uzm Psikolog Ayşe Selin Özmen
Uzm Psikolog Ayşe Selin Özmen
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler