Ödem nedir? Ödem, vücuttaki yetersiz su sonucu hücrelerin su tutmasından kaynaklı gelişen şişliktir. Gerek beslenme olsun gerek yaşam tarzı ödemin birçok sebebi vardır.
1. Yeteri kadar su tüketmemek; Özellikle toplum olarak yetersiz su tüketimimiz var. Günlük kilogram başına ortalama 30 ml/kg su tüketmeliyiz. Örneğin; 50 kg olan biri için günlük su tüketimi 50*30=1500 ml=1,5 lt olmalı. Tabii eğer yaz mevsimi ise kişi çok spor/yürüyüş yapıyorsa, günlük hayatta çok terliyorsa, çok fazla çay/kahve tüketimi var ise bu miktar artabilir.
2. Gereğinden fazla tuz tüketimi; Günlük tüketmemiz gereken tuz miktarı ortalama 6 gr yani 1 tatlı kaşığı kadar fakat toplum olarak günlük neredeyse 3 katı tuz tüketiyoruz.
Yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, deniz ürünleri gibi bazı besinlerin yapısında zaten tuz var, ekmek yapılırken bile tuz eklenir. Bir de yemeğe gereğinden fazla tuz eklemenin anlamı yoktur.
Tuzu azaltmanın en güzel yolu, baharatları arttırmak veya farklı baharatlar kullanmaktır.
3. Tuzlu besinlerin çok fazla tüketimi; Zeytin, turşu, salamura ürünleri, konserve ürünleri, ekmek, peynir, maden suyu ve en önemlisi işlenmiş&paketlenmiş ürünler çok fazla tuz içerir. Bu yüzden bu tarz besinlerin miktarına oldukça dikkat etmelisiniz.
4. Hareketsizlik; Hareketsizlik sonucu kan dolaşımı yavaşlar ve vücutta biriken su miktarı artar.
5. Besin intoleransı & Alerjik durum; Herhangi bir besine karşı alerjiniz ve intolerans durumu var ise şişkinlik, ödem oluşur.
6. Böbrek, karaciğer ve kalp hastalıklarının yanı sıra bazı ilaçların kullanımında ödem oluşur.
Eğer ödem sebeplerinden ilk 4 maddesine dikkat ediyor olmanıza rağmen hâlâ ödem problemi yaşıyorsanız mutlaka bir uzman doktora gidip genel bir kontrollerinizi yaptırmalısınız.
Umarım “Ödem Nedir? Ödemden Nasıl Kurtuluruz?” adlı yazımı beğenmişsinizdir. Ayrıca dilerseniz diğer yazar arkadaşlarımızın yazmış olduğu beslenme ile ilgili diğer tüm yazılara da bakabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Ödemin atılması için bol bol su tüketimi şart. Ne kadar çok su tüketirseniz ve yürüyüş yaparsanız o kadar çabuk sürede ödemlerinizi atarsınız.
Her şeyin fazlası zararlı olduğu için suyun ve yürüyüşün fazlası da zararlıdır.Kilogram başına 0,4 ml yeterli olur.Spor veya yürüyüşün fazlası kaslara zarar verebilir vitamin kaybı yaşanabilir eklemlerde hasar olabilir…
Vitamin Mineral ve kalsiyum tabletlerle birçok zararların önüne geçilebilir.
Benim babannemin ayakları devamlı ödem oluşup şişiyor. Doktorlar yürüyüş yapmamaktan ve ilaçlardan dolayı olduğunu söylüyorlar. Birde perhiz yapmak önemliymiş. Bilginiz olsun
Yürüyüş yapamama gibi bir durumu varsa profesyonel masaj yaptırabilir.Beslenme en önemlisi.Kullandığı ilaçlara ve hastalıklarına göre özel beslenme programı uygulanırsa daha sağlıklı olur 😉
Ödem oluşmasının en büyük sorunu çok fazla tuzlu yemeklerin tüketilmesidir. Kesinlikle yapacağınız rejim ve hafif yürüyüşler ile ödemlerinizi rahat bir şekilde atabilirsiniz. Ödem korkulacak birşey değil, ancak boş verilecek bir durumda değildir.
bazı durumlarda ödemler ciddi rahatsızlıkların habercisi olabiliyor yine de dikkat etmek gerekir.Evet en büyük sorunlardan biri aşırı derecede tuz tüketimi maalesef toplum olarak çok abartıyoruz
Ödem konusunda bize de yardım edermisiniz. Dedemin hastalanmasından sonra verilen ilaçlar ayağında hep ödem oluşturdu. Biz ilaçtan olduğunu düşünüyoruz .Böyle birşey olabilir mi?
Tabii yardımcı olurum dilerseniz bana instagramdan ulaşabilirsiniz daha rahat olur.Evet bazı ilaçlar ödemi arttırır,hastalığı nedir bu da önemli bir konu
Ödem konusunda verilen bilgiler arasında en açık ve net bilgiyi veren sayfalardan birisiniz. Elinize sağlık.