Türk tiyatrosunun önemli duayenleri arasında olan, yıllarını televizyon ve tiyatroya adamış usta sanatçı Nejat Uygur kimdir? Öğretmen bir anne ve subay babaya sahip olduğu için, Anadolu’da birçok yerde eğitim görmüştür. İlkokul eğitimini Siirt, İntepe ve Ezine’de okumuş, ortaokulu Çanakkale Sarıyer ve Manisa’da okumuştur. Ortaokul dönemi; Nejat Uygur’un tiyatro ile tanıştığı dönemdir. Ortaokul eğitiminden sonra, Güzel Sanatlar Akademisi Heykel bölümünü okumuştur. Ancak bu eğitimini tamamlamamıştır.
Nejat Uygur Hayatı
1927 doğumlu olan Nejat Uygur; 1943 yılında Sarıyer Halkevi ile boks sporuyla tanışmıştır. Spora ilgi duymaya başlamış daha sonra, atletizm, su sporu ve at biniciliği konusunda çalışmalar yapmıştır.
Tiyatro mesleğini seçmeden önce pilot olmayı arzu eden sanatçı, Manisa’da yatak çarşaflarıyla, yüksekten atlama planları dahi yapmıştır. Bu planlarını gerçekleştiren ise şimdilerde Amerika’da oldukça ünlü bir beyin cerrahı olan abisi Zeki Ayhan Uygur’dan başkası değildi.
Zeki Bey, aynı zamanda Türkiye’de deniz albayı iken ordudan ayrılmış ve Amerika’da doktorluk mesleğini gerçekleştirmiştir. Gençlik dönemleri ise Amerika’ya ulaşmak adına gemicilik yapmıştır. Liman cüzdanı çıkartarak ilk işine Panama şilebinde çalışarak başlamıştır.
Uygur Kaç Yaşında
Nejat Uygur; 10 Ağustos 1927 yılında doğmuştur. Kilis’te doğan usta sanatçı; eğitim, iş, askerlik, sanat hayatı süresince birçok başarılı işler yapmıştır. 1949 yılında Nejat Uygur Tiyatrosu’nu kurmuş, izleyenleri tiyatro salonlarına ve ekrana kilitlemiştir. 13 yıl Anadolu turnesi yapmış ve bu süreçte beş çocuğu olmuştur.
18 Kasım 2013 tarihinde ise 19:57’de 86 yaşında hayata gözlerini yummuştur. Solunum yetmezliği şikayetiyle Medistate Kavacık Hastanesi’nde olan usta oyuncu, Zincirlikuyu Teşvikiye Camii’ne defnedildi.
Nejat Uygur Sanat Hayatı
Nejat Uygur; tiyatro ile ortaokul döneminde tanıştı. İlk keşfeden ise Kilis’li sanatçı İsmail Dümbüllü’dür. Uzun yıllar tiyatro ile uğraşan Uygur, kendi tiyatrosunu kurarak, büyük bir kitleye ulaşmıştır. Güldürü onun için bir tutku haline gelmiştir. Gemicilik yaptığı dönemlerde tüm gemi personelini güldürmüş, askere gitmiştir.
Askerde ‘de arkadaşlarına anlattığı hikayeler, taklitler ve fıkralar çok beğeni almıştır. Zamanla insanları güldürmekten keyif alan usta sanatçı, ilk istediği meslek pilotluk olsa da asıl mesleğinin tiyatro olduğunu anlamıştır. 1998 yılı itibariyle hak ettiği başarıyı Kültür Bakanlığı tarafından verilmiş olan Devlet Sanatçısı unvanı ile almıştır.
Nejat Uygur
Nejat Uygur; annesi öğretmen olan bir çocuktur. Babasının subay olması da eğitim hayatını birçok ilde geçirmesine neden olmuştur. 3 çocuk arasında ortanca olan Uygur’un çocukluk hayali pilot olmaktır. Eğitim, askerlik, sanat hayatı derken; 1950 yılında hayatını Necla Uygur ile birleştirme kararı almıştır. Birçok oyununda eşi Necla Uygur ile oynamış, beş erkek çocuğundan Süheyl ve Behzat Uygur ise babası gibi tiyatroya yönelmiştir. Çocukları; Ahmet, Süheyl, Süha, Kemal, Behzat’tır. Çocukları arasında Süheyl Uygur ve Behzat Uygur hem tiyatro hem de Televizyon yarışmalarıyla gönüllerde taht kurmuştur. Tiyatrolarında ailece oyunculuk sergilemeleri, izleyicinin kendine yakın bulmasını sağlamıştır.
10 Eylül 2017 yılında, beyin damarlarında oluşan tıkanıklık sonucu sol tarafı kısmi felç geçirmiş ve yüzünde kayma olmuştur. Basın toplantısı ile oğulları tarafından yapılan açıklamada, bacağını hareket ettirebildiği, konuşmasında problem olmadığı yer almıştı. Ancak son yapılan açıklamada, Nejat Uygur’un, geçmişiyle yaşamaya başladığı belirtilmiş ve sevenleri tarafından durumu yakından takip edilmeye başlanmıştır. Ancak 18 Kasım 2013 günü Nejat Uygur, solunum yetmezliği yaşamış ve sevenlerinin göz yaşları arasında toprağa verilmiştir. Hayatı boyunca güldürerek gözlerden yaş getiren usta duayen, bu defa hüzün olarak gözlerden yaş olup akmıştır.
Umarız “Nejat Uygur Kimdir?” adlı yazımızı beğendiniz. Ayrıca dilerseniz sanat alanında diğer değerli dahilerimize de bakabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.