Bugünlerde sık sık hatırlanan Naim Süleymanoğlu; ismiyle birlikte rekorlarıyla anılan, dünyada “Cep Herkülü” olarak tanınan, Bulgaristan doğumlu bir Türk sporcu olarak spor tarihimizde önemli bir yer tutuyor. Naim Süleymanoğlu Kimdir? adlı makalemizde Cep Herkülü daha yakından tanımaya hazır mısınız?
Spor hayatına Bulgaristan’da başlıyor. O dönemde Bulgaristan Demir Perde Ülkeleri olarak anılan Varşova Paktına bağlı ülkelerden belki de Türklere karşı en katı davranan ülke olarak görülüyor. Aslında bu ülke dışında Türklerin bu kadar yoğun yaşadığı bölgeler de bulunuyor. Ama Bulgaristan, Türkiye sınırına yakın olarak yerleşmiş ve önemli bir nüfusa sahip Türkleri bir tehdit olarak görüyor ve asimilasyon politikası güdüyor.
Komünizm ve Asimilasyon Baskısı Bir Arada
Bir yanda Türklere yönelik asimilasyon çabaları, isim değiştirme dayatmaları ve buna direnenlerin gönderildiği kamplar, diğer tarafta zaten baskıcı bir rejim anlayışının varlığı nedeniyle orada yaşayan Türkler zor zamanlar geçiriyor. Bu baskılar o denli artıyor ki Türkiye, soydaşlarının haklarını korumak için konuyu dünya gündemine taşıyor ve Bulgaristan üzerinde baskı kurmaya çalışıyor.
Türklerin isim değişikliğine zorlandığı, Bulgaristan’da yaşayan Türklere karşı düzenlenen devletin kontrolündeki terör eylemleri ve tüm bu baskılarla Türklük bilinci daha da artıp baskılara direnenlerin gönderdiği baskının simgesi haline gelen Belene Kampı ve benzeri kamplar, o dönemin zayıf iletişim imkânlarına rağmen o dönem yaşayanların hafızalarındaki yerlerini koruyor.
Bu dönemde bazı şahıslar bu baskı ve şiddet sonucunda Türkiye’ye kaçmayı başarıyor, bir kısmına ise Bulgaristan Devleti ile yapılan görüşmeler neticesinde izin veriliyor. Kaçarak Türkiye’ye gelen veya getirilenlere bir örnek herkesin her müsabakada nefesini tutarak rekor beklediği halterci Naim Süleymanoğlu iken Bulgaristan tarafından izin verilerek Türkiye’ye getirilen birisi ise bu baskının simgelerinden birisi haline gelen ve o dönem kamuoyunun çok iyi tanıdığı Aysel’dir.
Naim Süleymanoğlu Bulgaristan’daki Hayatı
Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967’de Bulgaristan’ın Kırcaali ili, Ahatlı Belediyesi sınırlarında kalan Ahatlı köyünde dünyaya geliyor. Babası bir maden işçisidir. O dönemdeki ismi Naum Şalamanov’dur.
Cep Herkülü unvanlı Naim Süleymanoğlu, spor müfettişleri tarafından keşfedilerek 9 yaşında haltere başlıyor. Uzun ve meşakkatli çalışmaların ardından 15 yaşında Brezilya’da, gençler dünya halter şampiyonasında 52 kiloda iki altın madalya birden alıyor. Dünya rekorunu ise 16 yaşında kırıyor. Bu rekor sporcuya, en genç yaşta halterde dünya rekoru kırma unvanını da getiriyor.
Doğu Bloku ülkelerinin 1984’te düzenlenen Los Angeles Olimpiyatlarını boykot etmeleri nedeniyle o dönemde Bulgaristan adına yarışmalara katılan Naim Süleymanoğlu için yeni rekor ve madalya fırsatının kaçması anlamına geliyor. 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada yılın haltercisi seçiliyor. !983-1986 yılları arasında katıldığı Dünya ve Avrupa şampiyonalarında; 52, 56 ve 60 kiloda yarışan Süleymanoğlu bu dönemde katıldığı müsabakalarda gençlerde 13, büyüklerde ise 50 altın madalya kazanarak bu sporun bir numarası olduğunu gösteriyor.
1986 yılında düzenlenen Melbourne’deki Dünya Halter Şampiyonası ise kaderinin akışını değiştiriyor.
Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye Gelişi
Naim Süleymanoğlu, 1986 yılında Melbourne’deki halter şampiyonasına gelirken kararını da veriyor ve burada Türk Büyükelçiliğine sığınıyor ve iltica talebinde bulunuyor. Büyükelçilik, Bulgaristan ile olan ilişkilerin daha da bozulma ihtimalini dikkate alarak bu talebi başlangıçta kabul etmek istemiyor. Ama araya zamanın Başbakanı Turgut Özal giriyor ve Türkiye’ye geliyor. Bulgaristan’ın baskıcı yönetimi açısından aynı zamanda bir propaganda imkânı da bu şekilde ortaya çıkıyor.
Bu iltica talebinin ardından yapılan diplomatik girişimlerde bulunuluyor ve Bulgaristan Devletinin bu konudaki rızasını almak maksadıyla bir milyon dolar ödeme yapılarak 1986 yılından itibaren müsabakalara Türkiye formasıyla çıkması sağlanıyor.
Türkiye’deki Spor Başarıları
Naim Süleymanoğlu, Türkiye’ye gelişinin ardından da başarılı spor hayatını sürdürüyor. Ay yıldızlı forma ile katıldığı ilk olimpiyat Seul’de yapılıyor. Seul Olimpiyatlarında 60 Kg’da müsabakalara katılan Cep Herkülü, koparma, silkme ve toplamda üç altın madalyanın da sahibi olurken her kaldırmasıyla da bir rekora imza atıyor. Koparma ve Silkme branşlarında üçer hakkında da rekor kıran Süleymanoğlu’nun altı kaldırış sonunda elde ettiği altı Dünya ve dokuz Olimpiyat rekoru televizyonları başında bu olimpiyatları seyreden Türk Milletine de büyük bir gurur yaşatıyor.
Naim Süleymanoğlu 1992 yılında katıldığı Barselona Olimpiyatlarında da rakipsizdi. Üç Altın Madalya ile ülkemize dönen sporcu, Halter Basın Komisyonu tarafından bu başarılarının ardından “Dünyanın En iyi Sporcusu” ilan ediliyor.
Atlanta Olimpiyatlarına 64 Kg’da katılan ünlü sporcu, bu olimpiyatlarda da tüm madalyaları topluyor ve dört Dünya Rekoru sahibi olarak ülkemize dönüyor. Bu olimpiyatlar ile düşüşe geçişi hissedilse de üst üste üç olimpiyatta altın madalya kazanarak başarısını perçinliyor.
Sidney Olimpiyatları, Naim Süleymanoğlu için hayal kırıklığının da adı oluyor. Olimpiyatlarda, 33 yaşında olması ve sakatlığı sebebiyle üç kaldırışta sıfır çekiyor.
Cep Herkülü, elbette sadece Olimpiyatlardaki başarı göstermiyor. Türkiye’ye gelişinin ardından sırasıyla 1988, 1989, 1991, 1993, 1994 ve 1995 yıllarında Dünya Halter Şampiyonalarında da altın madalya ve rekor kırma serisini sürdürüyor.
Avrupa kupalarında da altın madalyaları toplayan Naim Süleymanoğlu, 2000 yılında sporcu olarak halteri bırakıyor.
Halter Sonrası Naim Süleymanoğlu
Naim Süleymanoğlu, halteri bırakmadan hemen önce siyasete atılıyor. 1999 yılında yapılan genel seçimlerde Bulgaristan göçmenlerinin yoğun olarak yaşadığı illerden olan Bursa’dan bağımsız milletvekili adayı, 2004 yılında ise yerel seçimlerde MHP’den Kıraç Beldesi Belediye Başkan adayı oluyor. Her iki seçimde de başarısız olan Süleymanoğlu, 2000 ve 2004 yıllarında Uluslararası Halter Federasyonu üyeliğine seçiliyor.
18 Kasım 2017’de genç yaşta hayata veda ediyor ve Edirnekapı Mezarlığına defnediliyor.
Hayatı başarılarla dolu olan sporcu hakkında Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu adlı film bulunuyor.
Umarım “Naim Süleymanoğlu Kimdir?” adlı yazımızı beğenmişsinizdir. Ayrıca dilerseniz aynı şekilde futbolda kendini kanıtlamış Diego Maradona ile ilgili yazmış olduğumuz “Futbolun Efsanesi Maradona Kimdir?” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.