Küçük ya da büyük bir şirkete sahip olmanız, müşteriye karşı tutumunu asla değiştirmemeli. Şirketi şirket yapan müşteri potansiyelidir. Şirketinizin büyümesi, müşterilerle orantılıdır.
Peki, müşteri nasıl kazanılır ve kazanılan müşteri nasıl korunur? Gibi sorulara veya sorunlara şirket sahiplerin, şirket müdürlerin ve çalışan personellerin birçok kendilerince geliştirdiği illaki taktikler vardır. Ben sizlerle tüm aklınızda geçen “Müşteri” içerikli en önemli sorulara cevaplayacağım. Sizlerle bu yazdığım makalede, müşteri odaklı nasıl olunur ve neler yapılması gerektiğini anlatacağım. Sizlerde eğer ki herhangi bir firma sahibiyseniz ya da bir firmada çalışıyorsanız. Müşterilerle sorun yaşıyorsanız, istenilen performansı gösteremiyorsanız ve müşterileri kazanamıyorsanız bu makale tam olarak sizlere göre demektir.
Müşteri Nasıl Kazanılır ve Kazanılan Müşteri Nasıl Korunur?
Müşteri odaklı olmalısınız.
Müşteri kazanmak oldukça zordur. Müşteri kazandıktan sonrada müşterinin sürekliliği de önemlidir. Kazandığınız müşterinin her zaman memnuniyetini her zaman hat safhada tutmanız gerekiyor. Çünkü size ne şekilde getirilerini olduğunu bilemezsiniz. Size ciddi anlamda potansiyelli müşteriler kazandırabilir.
Kısa ve uzun dönemli stratejilere sahip olmalısınız.
Müşterilerinizle kısa vadeli yapacağınız ve uzun dönemli yapacağınız planları daha önceden ayarlayın. Unutmayın ki kısa dönemli yaptığınız doğru adımlar, sizlere uzun süreli kazanabileceğiniz sürekliliği olacak müşterilerin kapıları aralayacaktır.
Müşteriyle iletişiminizde engeller olmamalıdır ve hızlı bir iletişime sahip olmalısınız.
Esas anahtar kelime ve stratejiniz müşteri memnuniyeti odaklı olmalıdır. Pazarlamanın en önemli kurallardan bir tanesidir. Müşterilerle samimiyeti kurmalısınız. Gerek etkinlikler yaparak gerek işinize dair organizasyonlar düzenleyerek sağlayabilirsiniz.
Dilek ve şikayet bölümüne ciddi derecede önem vermelisiniz.
Dediğim gibi “müşteri, müşteri, müşteri” ne istiyorsa onu vermelisiniz. Sizler müşterilerin isteklerini dileklerini dikkatte almadığınız sürece kaybetmeye mahkumsunuz demektir. Kesinlikle dikkatte almanız gerekiyor iyi olabilirsiniz ama daha iyisi için müşterilerin dileklerini ve şikayetlerini biran önce halletmeniz gerekiyor. Bu şekilde bir alanınızın olması işlerinizin kalitesini artırmasına yada işleriniz konusunda çok farklı fikirler kazanmanıza yol açar.
Yaptığınız hataları kabul edin.
Ne yazık ki çok az firma hatalarını kabul ediyor ve kabul eden firmalar, genel olarak müşteri kitlesi düşmüyor aksine güven veriyor. Müşteri potansiyelinin daha çok artmasına sebep oluyor. Bu durum nasıl oluşuyor derseniz hani deriz ya kulaktan kulağa giderde gider, işte tam anlamıyla demek istediğim budur. Siz kendinizi onların yerine koyun ve yaptığınız hataları kabul edilmediğini düşünün. Güvenmediğiniz bir firmadan bir daha alışveriş yapar mısınız? Dahası da var, sevdiğiniz çevrenizdeki insanlara da güvenmediğiniz firmada, alışveriş yapamamaları için uyarı yapmaz mısınız?
Müşteri her zaman haklıdır. 🙂 Sloganı sizi her zaman geliştirmeye, yenilikçi olmaya ve başarıya götürür. 🙂
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Bende bir işletmeci olarak bu yazını çok begendim ve bazı yerleri not ettim kardeşim.
Gerçekten ellerine sağlık. Bu tarz yazılara ağırlık verirseniz sevinirim.
hatalarını kabul etmeyen firmalardan nefret ediyorum madem hatalısınız neden kabul etmiyorsunuz? hem bizi mağdur bırakıyorsunuz hemde müşterilerden oluyorsunuz yani pişman oluyorum bazen iyi bir markadan alış veriş yaptıktan sonra ürünün hatalı çıkıp ve firmanın kabul etmemesinden. Ellerinize sağlık inşallah şirketler sahipleride bu yazıları görür okur ve ne yapmaları gerektiği hakkında dersler alır.
çok güzel şeyler paylaşmış sın hatta fikir lerim bile değişti bunları okuduktan sonra
Çok faydalı olmuş çok yardımcı oldu site
Ellerinize saglik, merak ettigim bir husus var. Hata musteride oldugu zaman, musteriyi kaybetmemek icin sorumlulugun kimin nasil almasi gerekiyor sizce?
suç genelde personel e atılıyor aslında Fırat bey
Müşteriler rahatı sever, onlara rahatlığı sağlamak ve ilk görüşte güven kazanmalarını sağlamamız lazım.