Cumartesi, Eylül 7, 2024

Muhsin Ertuğrul Kimdir?

Muhsin Ertuğrul kimdir ve hayatı nasıldır diye merak ediyorsanız bu yazıda onun hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz. Muhsin Ertuğrul 4 Şubat 1892 doğumlu ünlü Türk tiyatro tiyatrocusudur. Aynı zamanda oyunculuk, yapımcılık ve yönetmenlik de yapmıştır. Türk tiyatrosunun bugünlere gelmesinde çok etkili olan isimlerden birisidir.

Muhsin Ertuğrul Hayatı

Muhsin Ertuğrul hayatı büyük bir oranda İstanbul’da geçti. Muhsin Ertuğrul, ilköğrenimini İstanbul Tefeyyüz Mektebi ve de Topbaşı Rüştiyesi’nde tamamladı. Lise eğitimini ise mercan İdadisi’nde bitirdi. Daha ilkokulda iken bir oyuncu olmakta kararlıydı ve de tiyatroya çok büyük bir ilgisi vardı. İlk sahneye çıkışı 1909 senesinde oldu.

Bu oyunca Arthur Conan Doyle’un yazdığı Sherlock Holmes piyesi sergilendi ve kendisi de Bob rolünde idi. Ancak ailesi tiyatro ile ilgilenmesine sıcak bakmadı. Kendisi de tiyatroya olan ilgisi dolayısıyla eğitimini Fransa’da devam ettirmek istedi. 1911’de yerleştiği Paris’te Comedie Française ve diğer Rus tiyatro topluluklarının tiyatro oyunlarını izledi.

Muhsin Ertuğrul Hayatı
Muhsin Ertuğrul Hayatı

Muhsin Ertuğrul Kaç Yaşında?

Muhsin Ertuğrul kaç yaşında sorusunu 87 yaşında hayata veda etti diyerek yanıtlayabiliriz. Tiyatro eğitiminin büyük bir bölümünü Fransa’da izlediği oyunlara borçlu olan sanatçı 1892 doğumludur. 29 Nisan 1979’da İzmir’de vefat etmiştir. 87 yıllık hayatı boyunca Türk tiyatrosuna büyük bir emek vermiştir.

Muhsin Ertuğrul Sanat Hayatı

Paris’te çok sayıda tiyatro oyunu izleyen Muhsin Ertuğrul sanat hayatı dolu dolu geçen isimlerden bir tanesi. Paris’ten sonra 1912 senesinde İstanbul’a dönerek hem oyuncu hem de yönetmen olarak çalışmaya başladı. İstanbul’da ilk defa Shakespeare’nin Hamlet’nin oynanmasını sağlayan kişi oldu. Kendisi de Hamlet rolünü oynadı. Sanatçı 1913’te Bursa’da Millet Tiyatrosu’nun kurulmasında etkili oldu.

Ünlü sanatçılarla birlikte pek çok yabancı oyunun sahnelenmesini sağladı. Yine 1913’de Şehzadebaşı’nda Ertuğrul Sahnesi’ni kurdu. Bu sinema salonunda hem birçok film gösterildi hem de oyun sunuldu. Siyasi bir nedenden dolayı o yıl ülke dışına çıkmak zorunda kaldı. Yine Fransa’ya döndü.

Ama Paris Konservatuarı’na girmeyi başaramadı. Fransa’daki zamanının büyük bir bölümünü oyun ve film izleyerek geçirdi. 1975’te Sovyetler Birliği’ne geçen sanatçı burada Nazım Hikmet birlikte tiyatro yapmaya başladı ve aynı zamanda çok başarılı Rus tiyatrocularla tanışma ve birlikte tiyatro yapma fırsatı buldu.

Muhsin Ertuğrul Aile Hayatı

Muhsin Ertuğrul aile hayatı fazla bilinmez. Türkiye’deki çalışmaları sırasında pek çok ilkin ülkemizde yaşanmasını sağladı. Bunlarda birisi de ilk kez Müslüman oyuncuların oynadığı bir filmdir. Bu film Ateşten Gömlek filmi ve Muhsin Ertuğrul bu filmde hem yapımda çalışmış hem de rol almıştır. Birlikte rol aldığı sanatçılardan birisi olan Neyyire Neyir ile 1929 senesinde evlendi. Bu evlilik 1943 senesine kadar devam etti ve çift birlikte Perde ve Sahne adlı bir dergi de çıkardı. Muhsin Ertuğrul ikinci evliliğini ise 1950 ve 1979 yılları arasında geçirdi. İkinci eşi Handan Ertuğrul oldu. Hemen her büyük şehirde bir tiyatro açılmasını sağlayan sanatçı 1947’de Ankara’daki Küçük Tiyatro’nun açılmasına katkı sağladı.

Muhsin Ertuğrul
Muhsin Ertuğrul

1948 yılında ise Büyük Tiyatro 1955 senesinde de Oda Tiyatrosu’nun kurulmasını sağladı. 1929 yılında Darülbedayi’de sanat yönetmenliği yaptı. Bu kurum onun çalışmaları ile birlikte daha sonra bir şehir tiyatrosu haline geldi. Aynı zamanda sinemayı da hiç bırakmayan sanatçı İpek Film’in de kurucuları arasında. Tiyatro Meslek Okulu ve Darülbedayi Çocuk Tiyatrosu’nun açılmasına da katkıda bulundu.

Devlet tiyatrolarının kurulması ve pek çok tiyatronun açılmasında büyük bir rol oynayan sanatçı Türk tiyatrosunun bugünkü haline gelmesinde önemli katkılar yaptı. 1979 senesindeki ölümünden sonra harbiye Sahnesi’ne Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu ismi verildi. Halen adına tiyatro ödülleri de veriliyor.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Bilgi Kılavuzu
Bilgi Kılavuzu
Bilgi Paylaşımı ve Faydalı Bilgiler Sitesi. Türkiye'nin Bilgi Kılavuzu.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler