Kuduz aşısının mucidi olarak tanınan Louis Pasteur kimdir? Fransız biyolog ve kimyager olan Louis Pasteur, o güne kadar insanların çaresizce ölümü bekledikleri bir hastalık olan kuduza karşı geliştirdiği aşıyla tanınıyor. Ancak bu bilim insanının tek buluşu bu değildir. Kuduz aşısı dışında da birçok alanda çalışmaları bulunuyor. Biyolog ve kimyager olarak tanınan, fizik alanında da tez sunan bilim insanının çalışmalarının tıp bilimine yön vermesi dikkat çekiyor.
Louis Pasteur Hayatı
Louis Pasteur kimdir? Sorusu ile gündeme gelen Louis Pasteur, 27 Aralık 1822 yılında Fransa’nın doğusunda bulunan Jura iline bağlı Dole adlı küçük bir kasabada doğmuştur. Napolyon’un ordusunda görev alan Jean-Joseph Pasteur’ün çocuklarının üçüncüsüdür. Ailesi, Pasteur’ün doğumundan sonra 1827’de Marnoz’a, 1830 yılında İsviçre sınırı yakınlarındaki Arbois’ya taşınıyor. Çocukluğunu burada geçiriyor.
Karşılıklı eğitim denen ve öğrencilerin birbirini eğittiği bir sisteme dahil oluyor. Ardından şehir kolejine gitmeye başlıyor. Resim yeteneği burada ortaya çıkıyor, ailesinin ve kasaba sakinlerinin portrelerini yapıyor. 29 Mayıs 1949 yılında Strasbourg’da dekan bir babanın kızı olan Marie Laurent ile hayatını birleştiriyor.
Eşi Marie Lorent, onun en büyük yardımcısı olmuştur ve 1910 yılında ölünceye kadar gazete ve dergilerde onun hakkında yazılar yazarak anısını yaşatmaya çalışmıştır. Bu evlilikten beş çocukları oluyor. Çocuklarının isimleri sırasıyla; Jeanne (1850-1859), Jean Baptiste (1851-1908), Cécile Marie Louise Marguerite (1853-1866), Marie-Louise (1858-1934) ve Camille (1863-1865)’dir.
Eğitim hayatı ve çalışmaları hakkında aşağıda detaylı bilgi verilen Pasteur, 28 Ekim 1895 yılında, 72 yaşındayken hayata gözlerini yumuyor.
Louis Pasteur Eğitimi
Lise eğitimini Beçanson Kraliyet lisesinde tamamlıyor. 1838 yılında lise bitirme sınavları (Bakalorya) ve yarışmalara hazırlık için Paris’e Barbet Enstitüsüne gidiyor. 1842 yılında matematik bakalorya sınavını veren Pasteur, 1846 yılında Fen Fakültesinden mezun oluyor. Fizik ve kimya dallarında 1847 yılına doktora derecesini alıyor.
Louis Pasteur’ün Eğiticilik Dönemi
Hemen ardından Strasbourg Fen Bilimleri Fakültesi’nde yardımcı kimya profesörü unvanını 1848 yılında elde ediyor. Aynı yıl fizik ve kimya alanlarında tezler sunarak profesör unvanını elde eden Pasteur, Dijon lisesinde görev yapıyor. Ardından Strasbourg Üniversitesi’nde ders veriyor. 1854 yılında Lille’de yeni kurulan Bilimler Üniversitesi’nde kıdemli profesör olarak görev yapıyor ve dekan oluyor.
Louis Pasteur’ün Bilimsel Çalışmaları
Bilim alanında;
- Fermantasyon (mayalanma) ve pastörizasyon,
- Pebrine ile mücadele
- Şarbon,
- Mikrop teorisi,
- Tavuk kolerası,
- Aşılama ile bağışıklık sağlama,
- Kuduz aşısı konularında yaptığı çalışmalarla günümüzdeki çalışmalara ışık tutuyor.
Bu çalışmalardan fermantasyon; o güne kadar kimyasal olarak görülen olayın aslında canlı organizmaların çoğalması olduğunu ortaya koydu. Bu olayla bağlantılı olarak hızlı ısıtma ve soğutma yoluyla istenmeyen canlıların yok edilebildiğini tespit etti ve pastörizasyonu geliştirdi.
İpek böceklerinin sebep olduğu bir hastalık olan Pebrine ile mücadele ederek salgının bitirilmesini sağlıyor.
Tavuk kolerası üzerinde çalışıp sonuç alan, mikrop teorisini geliştiren bilim insanının günümüz tıp dünyasına en büyük katkısı belki de aşılama yoluyla vücutta bağışıklık oluşturulabileceği yönünde yaptığı çalışma olmuştur. Çalışma konularının tıp alanında olması, doktorlar tarafından eleştirilse de modern tıp için çok önemli olan çalışmaları günümüzde de geçerliliğini koruyor.
Aşılama konusundaki çalışmalarının ardından kuduz bir köpek tarafından ısırılan ve o günün şartlarında öleceğine kesin gözüyle bakılan bir çocuk üzerinde aşıyı denemiştir. Aşılama işlemini 14 gün sürdüren Pasteur, diğer konulardaki çalışmaları da bilim dünyası için çığır açmışsa da başarıya ulaşmasının ardından en çok geliştirdiği bu aşıyla gündeme gelmiştir.
1888 yılında Cumhurbaşkanı tarafından açılan virüs araştırma merkezi Pasteur Enstitüsü birçok aşının geliştirilmesinde öncülük etmiştir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.