Şehrin monoton mimarisine başkaldıran, yaratıcı zihinlerin ilgisini çeken loft stili; geleneksel ev fikrinden bağımsız bir düzen ve atmosfere sahiptir. Cezbedici, ilham veren, tutku dolu evler için stili incelemeye başlayalım.
Loft kavramı, ‘çatı katı, tavan arası’ ya da ‘en üst kat, çatının hemen altındaki kat’ olarak belirtilmiştir. Loft; eski depo, ambar, fabrika, sanayi alanlarında yapının var olan özellikleri ile oynamadan mevcut yapıya entegre edilerek dönüşüm yapılmasıdır. Bu mekânları ilk olarak heykeltraş ve ressam gibi sanatçılar tercih edip stüdyo konut olarak kullanılmıştır. Aidiyet ruhu yaşayamayan bohem ruhlu sanatçılar, ilk kez kendilerini bir mekâna ait hissetmişlerdir. Sanatçılar evsizlik problemini ortadan kaldırmak için ucuz bir çözüm olarak tercih etmiştir. Endüstriyel mekânların konutlara dönüşümü için ısıtma ve su tesisatı boruları açıkta bırakılıp çıplak beton; zemin, duvar ve tavanda kullanılmıştır.
Loft Tarzın Vazgeçilmez 6 Anahtarı
1-Endüstriyel Yapılardan Konutlara Dönüşüm
2-Açık ve Esnek Alanlar
3-Yüksek Tavanlar
4-Büyük Pencereler
5-Çıplak Strüktür
6-Brüt Beton,Tuğla Yüzey,Metal Yapı Malzemesi Kullanımı
1-Endüstriyel Yapılardan Konutlara Dönüşüm
Loft tarzın en önemli özelliği, eski sanayi binalarının yaşam alanlarına dönüşümüdür. “En iyi kural kuralsızlıktır.” diyen loft sakinleri, terk edilmiş endüstriyel yapıları, hangarları, ambarları bohem yaşantılara adapte etmektedir. Böylece loft yapılar, ‘Modernist’ ve sanayi üretimi odaklı imalathanelerden; ‘Postmodernist’ ve sanat üretimi odaklı atölyelere ve yaşam alanlarına dönüşmüştür. Bu özellik en temel doğal ya da gerçek loft olma ölçütüdür.
2-Açık ve Esnek Alanlar
Geleneksel konut anlayışında bulunan yönlendirici koridorların bulunmayışı mekânı deneyimleyenlerin doğrudan yaşam alanına ulaşmasını sağlar. Sanayi yapıları konuta dönüştürülmüş olsa da tipik ev olgusundan çok farklıdır. Mahremiyet kavramı benimsenmeyip şeffaflık hissi dikkat çekicidir. Loft mekânlar serbest bir plana sahip olup birimler arası katı bölücüler kullanılmayıp seperatör ve dekorasyon objeleri ile esnek bölümler oluşturulmuştur.
Birimler arası hiyerarşi bulunmayıp her alanın kullanıma açık olması tarzın kullanıcıya vermiş olduğu mesajdır. İşlevsellik ön planda olmayıp tasarımsal hazzın ön planda tutulduğu ve bireylere özgürlük, rahatlık, hafiflik duygularının katıldığı mekânlardır. Aranılan özgürlüğe mekânın fiziksel özelliği sayesinde ulaşılmıştır.
3-Yüksek Tavanlar
Sanayi devrimi sonrasında gerçekleştirilen üretimde en önemli bileşen büyük buhar makineleridir. Bu makinelerin büyük yer kaplıyor olması ve çalışırken yoğun bir buhar çıkarıyor olması yüksek bir tavan şartını ortaya koymaktadır. Yüksek tavan bu işlevsellik yüzünden tercih edilmiştir.
Loft yapıların tavan yüksekliklerinin fazla olmasından dolayı ara katlar yaratılarak, iki katlı olarak da kullanılmıştır. Bir iç balkonu andıran açık asma katı, yüksek tavanı ve genişliği yaşam alanlarında kusursuz bir görüntüdür. Tavan yüksekliği ise 3 ile 10 metre arasında değişmektedir. Tavan küçük yapılarda tonozlu kemerlerle, büyük yapılarda ise kolonlarla desteklenmektedir.
4-Büyük Pencereler
Sanayi binalarından dönüştürülen yapılar, makinelerin taşınma rahatlığı ve ulaşım kolaylığı nedeniyle büyük boyutlara sahiptir. İçeri ve dışarı kavramının önüne geçen loft kavramı, görsel ilişkide bütünlüğün arasındaki engeli kaldırır. Mekânın doğal yolla aydınlatılmasından maksimum verim sağlanır.
5-Çıplak Strüktür
Endüstriyel yapıların dönüşüme uğraması ile kullanıcının mekândan daha ucuz bir biçimde yararlanması ve hızlı bir biçimde dönüşümü gerçekleştirmesi için tesisat boruları, tavan ve taşıyıcı strüktürler kapatılmamıştır. Bu tavır alışılmışın dışında ve ilgi çekici bir kullanımdır. Mekânda heyecan verici bir tasarım bütünlüğü oluşmasına imkân sağlar.
6-Brüt Beton,Tuğla Yüzey,Metal Yapı Malzemesi Kullanımı
Stilin çarpıcı özelliği olan yıpranmış duvar yüzeylerinin kullanımı için brüt beton hoş bir etki yaratacaktır. Mekâna gizemli, soğuk bir etki katan brüt zemin, duvar ve tavanda kullanılır. Tuğla duvarlar stilin olmazsa olmazlarındandır. Yer yer tahrip olmuş tuğla duvarın tercih edilmesi, daha dinamik ve yaratıcı yüzeyler oluşmasına olanak sağlar. Kırmızı ve koyu renklerde tuğlalar ile ahşap zemini buluşturmak da genel soğuk havanın kırılmasını sağlayacaktır. Metal malzeme; sandalye, masa, aydınlatma elemanları, pencere kasaları, kitaplıklar ve tavan strüktürlerinde kullanılır.
Loft Stili İç Mekan Tasarımı Özellikleri
Dökme demir, metal levhalar, cam, brüt beton kontrüksiyonlar, tuğla duvarlar, yıpranmış görünümlü yüzeyler, iç mekânda en çok kullanılan yapı malzemeleridir. Mekânın hacim etkisi ve malzeme özellikleri dikkat çekmektedir. Kapısız, perdesiz, odasız bir yaşam tarzı vadeden bir stildir. Açık mutfaklı salon tasarımı, serbest plan anlayışı ile örtüşmekte; mekânda katı sınırların oluşumu ile ters düşmektedir. Mutfak mobilyasında renklerin sadeliği ve objelerin modern çizgileri, çağdaş ve sanatsal görüntüye ulaşılmasını sağlar.
Apartman dairenizde loft bir hava yaratmaya karar verdiyseniz eşyaların sayılarını azaltıp boyutlarını büyütmeniz gerekir. Kullanmadığınız mobilyalarınızdan kurtulup stilin en önemli maddesi olan, nefes alan büyük alanlar yaratma fikrine katkıda bulunabilirsiniz. Büyük, gösterişli unsurları evin en göz alıcı noktasında konuşlandırmalısınız. Alternatif olarak da motosiklet, bisiklet, piyano, heykel gibi parçaları kullanabilirsiniz. Bu parçalar evin genel havasını değiştirecektir.
Ahşap, taş, tuğla, cam gibi malzemeleri kullanarak mekanda hakim olan modern etkiye sıcak bir dokunuş sağlamış oluruz. Renk seçiminde maskülen paletlerden faydalanılmalıdır. Koyu,soluk renkler ve kullanılmış hissi yaratan yıpranmış efektli bir dekorasyon oluşturma hedefimiz olmalıdır. Siyah ve kahve tonlarının kullanımı yoğunlukta olmalı ve objelerin renk kullanımında cesur davranılmalıdır. Sade duvar yüzeylerinde antika ve rustik aksesuarlar tercih edilmelidir. Dekorasyonda özel tasarım aksesuarların kullanımı evin genel atmosferine zenginlik katacaktır. Duvar ve tavanda brüt beton kullanarak evinizde loft stiline yaklaşabilirsiniz. Bölmesiz, esnek alanlar için tasarıma uygun bir biçimde kapılarınızı sökebilirsiniz.Odalar arası sınırlara veda etmek gerekir.
Görsel süreklilik için pencerelerinizin büyük olmasında yarar var. Tadilat yapma şansınız varsa mutlaka pencere boyutu ile oynamanız gerekmektedir. Oturma elemanları rahat olmalı, döşeme olarak deri tercih edilmelidir. Kahverengi deri Chester koltuk, stilin en çok tercih edilen koltuğudur. Hayvan desenli tüylü halılar, zemin ve koltuk üzerinde kullanılmaktadır. Duvarlarda bolca tabloya ihtiyaç olacaktır.
Tablo seçiminde sanatsal nitelikleri yüksek tablolara yönelmek gerekir. Soğuk bir kış günü şömine başında yağmurun yağışını izlemeyi kim istemez ki? Ancak geleneksel tasarımlara sahip şöminelerden uzaklaşıp renkli modern çizgileri olan uzun borulu şömineler kullanılmalıdır.
Loft Dekorasyonda Aydınlatma Seçimi
Mekânın ışık verimi için bolca aydınlatma elemanı kullanılması ve mekânın en gözde aksesuarları olan aydınlatmaların özgün nitelikli olmaları çok önemlidir. Aydınlatma seçimlerinde endüstriyel nitelikli olanları tercih etmeliyiz. Metal malzemeli, masif ahşap detaylı, halat, kablo ve Edison ampul birleşimi aydınlatma elemanları stil için uygundur.
Yüksek tavandan sarkan sıra dışı ve heykelsi avize, salon karakterini güçlendiren ayrıntılardır. Büyük aydınlatma ile ferah alanların oluşumu sağlanmaktadır. Zeminde hareket özgürlüğüne sahip modern tasarımlı aydınlatmalar tercihleriniz arasında olmalıdır. Tripot lambader buna en uygun örnek olacaktır.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Ben bu tarz stilde yapılan dekorlara bayılıyorum. Özellikle geniş bir salon içinde ferah alanlar olması benim çok hoşuma gidiyor. Ancak hepimizin derdi bu şekildedir. Büyük ev problemi ülkemizde oldukça fazla. Bu tarz kombin ve tasarımlar için evlerin büyük olması önemlidir diye düşünüyorum. Çünkü çok zor hele ki büyük şehirlerde bu evlerden kaç tane var ki?
Merhabalar ilginiz için teşekkürler?
Mekanda loft stili hissetmek ve aykırı ruhun varlığı adına yüksek tavanlı, büyük hacimli evlerin kullanımı konusunda size katılıyorum. Ancak sizler de yazıda belirtmiş olduğum yapı malzemeleri ,aksesuar ve mobilyaları tercih ederek yasam alanlarınızda loft esintileri yaratabilirsiniz.
Ben bu tarz dekoru hiç sevmiyorum. Kocaman ev var, getirip iki tane masa bir tane yatak atmışlar yere bomboş ev. Böyle dekor olur mu. Spor yapanlar için belki tamam koşturup dursun boş alanda ama bence hiç hoş değil
Merhabalar?Yorumunuz için teşekkürler.
Loft stili dekorasyondan hoşlanmamanızı anlayabiliyorum. Stil işlevselliği arka plana atıp mekandan sanatsal haz almak isteyen bireyler tarafından tercih edilebilir. Mahremiyeti yok sayan bu tarz ; mekanda özgürlük hissini yaşamak isteyen kullanıcılar için etkili bir yaklaşım. Loft sili bu özelliklerinden dolayı hoşunuza gitmemiş olacak ki siz de hoş bir etki bırakmamış. Umarım ele alacağımız yeni yazılarda size de hitap eden bir stili ele alırız.
Garaş ve depo tarzı yerlerin ülkemizde de birçok yerde eve dönüştüğünü şahitlik etmiştim. Tıpkı resimlerde ki gibi harika hayat alanları oluşturulabiliyor. Yeni ve güzel eşyalar ile yapılanlardan ziyade ben eski ve yeniden döndürülmüş malzemeler ile bu tarz dekorasyonların daha güzel olduğu kanaatindeyim
Merhabalar?Yorumunuz için teşekkürler.
Evet ülkemizde de loft stili ile tasarlanmış sayısız başarılı örnekler bulunmaktadır. Dönüşüme uğrayan mekanların ana taşıyıcılarının yanında çeşitli objeleri de belirli bir restorasyon sonucu yeni işlevler verilerek mekana kazandırılırlar. Bu yaklaşım yapının izlerinin kullanıcıya geçmesi adına daha etkili bir tutumdur.