Perşembe, Kasım 28, 2024

Liselere Girişte Yeni Sistem

Dönem başında TEOG’un kaldırılmasıyla birlikte yeni sistemin nasıl olacağı akıllarda soru işaretiydi. Zaman geçtikçe netlik kazanmaya başlayan sistemde hala açıklanmayan detaylar da var.

Yeni liselere giriş sistemi de ilköğretim sistemi gibi adrese dayalı bir şekilde olacak. Öğrenciler adreslerine en yakın liselere kayıt yaptırabilecek. Başvuruda 5 okul tercih edilebilecek ve öğrenciler bu okullardan birine yerleştirilmeye çalışılacak. Kendi bölgesindeki okullardan birine gitmek istemeyen ya da 5 tercihten birine yerleşemeyen öğrencilerin önüne bir de pansiyonlu okullar seçeneği sunuluyor. Pansiyonlu okullarda pansiyon yatak sayısı kadar kontenjan, il içinden farklı eğitim bölgelerinden tercihe açılacak. Bu durum tercih ekranına yansıyacak. Uygulamanın bu kısmında yani pansiyonlu okulları tercihlerde pansiyona en uzak öğrenciler daha avantajlı olacaktır.

Sistem sadece adrese dayalı kayıt sistemiyle sınırlı değil. İsteyen öğrencilerin girebileceği Türkiye’nin en iyi proje okulları, fen ve sosyal bilimler liseleri için sınav sistemi de bulunmaktadır. Ancak bu liselerin isimleri henüz resmi olarak açıklanmadı. Sınavın haziran ayı içerisinde yapılması planlanıyor. Sınavda 20 Türkçe, 20 Matematik, 20 Fen Bilimleri, 10 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi, 10 Yabancı Dil, 10 İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük olmak üzere toplam 90 soru 8. Sınıf müfredatından sorulacak. Sınav süresi ise 135 dakika olacak. TEOG da her soru 2 dakika iken bu yeni sınav sisteminde 1,5 dakikaya düşürülüyor. Yani doğru çözebilme yeteneğinin yanında hız da ön plana çıkıyor. Ayrıca yeni sistemle birlikte bize hiç de yabancı olmayan 3 doğrunun 1 yanlışı götürmesi kuralı da geri geliyor.. Sınava giren öğrenciler liselere yerleştirilirken sadece sınav puanları dikkate alınacak, ortaokul yılsonu başarı puanı etkilemeyecek. Bunlar dışında özel okullar da merkezi sınav sonucuna göre öğrenci alacak.

Sınavın örnek soruları aralık ayında yayınlandı. Yeni sistemdeki soruların şimdiye kadarki sınavlarda çıkan sorulardan çok farklı olacağı, ezbere bilginin işe yaramayacağı, bilginin üst seviyede kullanılmasını gerektiren, akıl ve mantığa dayalı yorum ve muhakeme becerisi gerektiren sorular olacağı görülüyor. Bu da gerçekten seçici bir sınav olacağını gösteriyor.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Matematik Öğrt Özge Gün
Matematik Öğrt Özge Gün
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler