-
Kistik Fibrozis
En sık çocukluk çağında belirti veren, her yaşta ortaya çıkabilen kalıtsal bir hastalıktır.
Bu hastalıkts esas olarak etkilenen organlar; akciğer, pankreas, karaciğer, bağırsak, ter bezleri gibi dış salgı bezlerinin en çok yer aldığı organlardır. - Beslenme Tedavisi;
1) Kistik fibrozisli hastaların normal kişiler için önerilen günlük enerjinin %120-150’si kadar olmalıdır.
2) Proteinler vücudun en küçük yapı taşıdır. Günlük total enerjinin %15-20’si proteinlerden sağlanmalıdır. Genel olarak protein alımı kilogram başına 2g-4g aralığında olmalıdır ve %60’ı kaliteli protein olmalıdır (çoğunlukla hayvansal kaynaklı protein).
3)Yağlar vücuda enerji sağlar. Yağda eriyen vitaminlerin (A,D,E,K) emilmesi için de gereklidir. Kistik fibrozisli hastaların yağ sindiriminde ve emiliminde, pankreatik enzim eksikliğine bağlı olarak yetersizlik vardır. Bunun sonucunda büyüme ve gelişme geriliği oluşmakta ve dışkıda yüksek oranda yağ atılımı görülmektedir. Bu yüzden bu hastalığa sahip kişilerin günlük alması gereken enerjinin %35-40’ı yağlardan gelmelidir. Orta zincirli yağ asitleri (hindistan cevizi yağı) günlük beslenmelerinde kesinlikle olmalıdır. Diğer yandan omega-3 yağ asitleri de günlük beslenmede olması gerekir (balık yağı, ceviz, keten tohumu gibi).
4) Karbonhidrat alımı dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü fazla karbonhidrat, karbondioksit çıkışını arttırır ve bu durumda hastanın solunum sistemini zorlaması anlamına gelmektedir. Kısacası karbonhidrat alımı azaltılmalı ve kullanılan karbonhidrat çeşidi kompleks olmalıdır.
5) Bu hastalarda çok fazla terleme olduğu için vücuttan tuz kayıpları fazla olmaktadır. Bu da kusma, iştahsızlık, tansiyonda düşme şeklinde kendini gösterir. Bu yüzden tuz desteği almaları gerekir.
6) Kistik fibrozisli hastalarda en çok kaybı görülen mineraller; demir, çinko, kalsiyum, selenyum, fosfor ve magnezyumdur. Çinko düzeyinin düşük olması büyümede geriliğe neden olmaktadır. Beslenmede bu minerallere bolca yer verilmelidir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.